ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έσπασε τα κοντέρ» το 10ετές ομόλογο με προσφορές 26 δισ. ευρώ

Έπεσε χαμηλότερα από την αρχική καθοδήγηση η απόδοση και «προσγειώθηκε» στο 0,91%, έναντι 0,99%. Οι προσφορές ξεπέρασαν και το ύψος της αρχικής έκδοσης, τον Ιανουάριο.

Προσφορές 26 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου, ενώ η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο Mid Swap + 85 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,91%. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν και το ύψος της αρχικής έκδοσης τον Ιανουάριο, στην οποία η ζήτηση διαμορφώθηκε περίπου στα 25 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί, ενώ πρόκειται για την 4η έκδοση μέσα στο 2021.

Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, τον Ιανουάριο, καταγράφηκε ιστορική επιτυχία μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς η απόδοση διάθεση υποχώρησε στις 80 μονάδες βάσης (0,80%), με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα της έκδοσης, η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά διαμορφωνόταν σε 0,669%. 

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, με επιτόκιο στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δις ευρώ.
Η τρίτη έγινε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172%.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, αντλώντας 12 δισ. ευρώ, με τελευταία την επιτυχή έκδοση 5ετούς ομολόγου με μηδενικό κουπόνι. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια, ώστε να διατηρούνται σε υψηλή στάθμη τα ταμειακά διαθέσιμα, σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν πολύ χαμηλές, κυρίως χάρη στις αγορές από την ΕΚΤ και διευκολύνουν τον δανεισμό του Δημοσίου. Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου μήνα, έσπασε το φράγμα του 1% ενδοσυνεδριακά το περιθώριο (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα κινείται κοντά στο 0,821% και το spread έναντι των γερμανικών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds_corp
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο, στη ζώνη του 1% το επιτόκιο

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο Mid Swap + 90 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 1%. Πρόκειται για την τέταρτη έκδοση μέσα στο 2021. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, αντλώντας 12 δισ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg για ελληνικό ομόλογο: «Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο παιχνίδι»

Η Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, ακολουθεί άλλες χώρες της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό κόστος δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της από την κρίση της πανδημίας.