ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
Πηγή: Unsplash

Ισχυρή αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης του κλάδου της βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου ποτοποιίας σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση.

Αύξηση 22,5% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του  Απριλίου 2020, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Την μεγαλύτερη άνοδο είχε ο δείκτης Λατομείων και Ορυχείων λόγω της αυξημένης εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη αλλά και της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον  αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 8,7% . 

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον  αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης του κλάδου της βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου ποτοποιίας σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Απρίλιο 2021 σε σχέση με  τον Μάρτιο 2021. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Απριλίου 2021 με τους αντίστοιχους δείκτες του Απριλίου 2020, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε επίσης στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μοναδική ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στην επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού

Σύγκριση Απριλίου 2021 με Απρίλιο 2020

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 22,5% τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

 • Κατά 46,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων, εξόρυξης μεταλλευμάτων. 
 • Κατά 22,8% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής ειδών ένδυσης, κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, ποτοποιίας, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών. 
 • Κατά 22,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος. 
 • Κατά 1,9% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2020

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 κατά 8,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

 • Κατά 14,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
 • Κατά 11,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
 • Κατά 7,4% του Δείκτη Μεταποίησης.
 • Κατά 0,3% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Σύγκριση Απριλίου 2021 με Μάρτιο 2021

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,4% τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

 • Κατά 9,9% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
 • Κατά 9,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
 • Κατά 2,5% του Δείκτη Μεταποίησης.

Από τη μείωση:

 • Κατά 0,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 14,6% των τιμών παραγωγού στην ελληνική βιομηχανία

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 0,7%, τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 0,9%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 18,6% κατέγραψε ο τζίρος της βιομηχανίας τον Μάρτιο

Αύξηση 16,2% κατέγραψε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 9,1% των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 9,1%, τον μήνα Μάρτιο οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 17,1% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 6,8%.