Φωτο: Shutterstock

Παραμένει «πρωταθλήτρια» στα κόκκινα δάνεια η Ελλάδα

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη μειώθηκε στο 3%, με την Ελλάδα να διατηρεί την πρώτη θέση στα «κόκκινα δάνεια» με ποσοστό 39,2%.

Τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτυπώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA). Όπως φαίνεται στην έκθεση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθει σημαντικά με τη χώρα μας ωστόσο, παρά την βελτίωση που επίσης σημειώνει, να εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 1,15 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015 (6% ως ποσοστό του συνόλου των δανείων) σε 636 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από όταν η EBA εισήγαγε τον προσαρμοσμένο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά την σημαντική βελτίωση των ποσοστών των NPL η διασπορά τους ανάμεσα στις χώρες παραμένει ευρεία. Τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά «κόκκινων δανείων» με 39,2% και η Κύπρος ακολουθούσε με 21,5% ενώ πέντε επιπλέον χώρες είχαν ποσοστά κόκκινων δανείων άνω του 5%. Σε σύγκριση με τα ποσοστά του Ιουνίου του 2015, 17 χώρες κατέγραφαν ποσοστά άνω του 5% σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με 10 χώρες εξ αυτών να έχουν διψήφια ποσοστά.

Οι διαφορές στην ταχύτητα βελτίωσης των διαδικασιών για την μείωση των κόκκινων δανείων οφείλονται σε λιγότερο αποτελεσματικά νομικά πλαίσια και σε μη αποτελεσματικές δευτερογενείς αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η EBA καταγράφει πρωτοβουλίες για την μείωση προβληματικών δανείων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και επίπεδο χωρών. Ωστόσο, μέσα σε ένα ασθενές οικονομικό κλίμα, η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επισημαίνει οτι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ποιότητα των δανείων και να προβλέπουν πιθανή επιδείνωση ιδίως σε επικίνδυνους τομείς και να συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργακόπουλος (Intrum Hellas): Θα υπάρξει αύξηση «κόκκινων» δανείων αλλά όχι Αρμαγεδδών

Την πρόβλεψη ότι τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων θα οδηγήσουν σε οικονομική σταθερότητα έκανε ο Γ. Γεωργακόπουλος μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της SmithNovak.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλαντώνης: Νέα «κόκκινα» δάνεια 7-8 δισ. ευρώ θα φέρει ο κορονοϊός

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, Γεώργιος Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό κώδικα υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες που σημειώθηκαν στο Νόμο Κατσέλη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Συζητήσεις ΕΚΤ - Βρυξελλών για την δημιουργία bad bank

Ωστόσο το σχέδιο για την δημιουργία bad bank αντιμετωπίζει την αντίδραση της Κομισιόν η οποία είναι απρόθυμη να δεχθεί αλλαγές στο καθεστώς περί κρατικής βοήθειας. «Πρέπει να γίνει γρήγορα», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.