ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παραμένει «πρωταθλήτρια» στα κόκκινα δάνεια η Ελλάδα

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη μειώθηκε στο 3%, με την Ελλάδα να διατηρεί την πρώτη θέση στα «κόκκινα δάνεια» με ποσοστό 39,2%.

Τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτυπώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA). Όπως φαίνεται στην έκθεση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθει σημαντικά με τη χώρα μας ωστόσο, παρά την βελτίωση που επίσης σημειώνει, να εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 1,15 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015 (6% ως ποσοστό του συνόλου των δανείων) σε 636 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από όταν η EBA εισήγαγε τον προσαρμοσμένο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά την σημαντική βελτίωση των ποσοστών των NPL η διασπορά τους ανάμεσα στις χώρες παραμένει ευρεία. Τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά «κόκκινων δανείων» με 39,2% και η Κύπρος ακολουθούσε με 21,5% ενώ πέντε επιπλέον χώρες είχαν ποσοστά κόκκινων δανείων άνω του 5%. Σε σύγκριση με τα ποσοστά του Ιουνίου του 2015, 17 χώρες κατέγραφαν ποσοστά άνω του 5% σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με 10 χώρες εξ αυτών να έχουν διψήφια ποσοστά.

Οι διαφορές στην ταχύτητα βελτίωσης των διαδικασιών για την μείωση των κόκκινων δανείων οφείλονται σε λιγότερο αποτελεσματικά νομικά πλαίσια και σε μη αποτελεσματικές δευτερογενείς αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η EBA καταγράφει πρωτοβουλίες για την μείωση προβληματικών δανείων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και επίπεδο χωρών. Ωστόσο, μέσα σε ένα ασθενές οικονομικό κλίμα, η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επισημαίνει οτι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ποιότητα των δανείων και να προβλέπουν πιθανή επιδείνωση ιδίως σε επικίνδυνους τομείς και να συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πάνω από 4 δισ. ευρώ οι πόροι για στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ο υπουργός περιέγραψε ακόμα τον κυβερνητικό στόχο για επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και ποιοτικής οικονομικής μεγέθυνσης από το 2021 και για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη τετραετία.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μεγάλη η συμβολή του «Σχεδίου Ηρακλής» στη μείωση των NPLs

Σε δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών τονίζει, μεταξύ, άλλων ότι η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων ενισχύει τη σταθερότητα των τραπεζών αλλά και αυξάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Υπό έλεγχο η αύξηση «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της πανδημίας και όσα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Eξαιρετικά επιτυχημένη η πορεία του σχεδίου Ηρακλής

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και στα μονοψήφια πλέον ποσοστά των «κόκκινων» δανείων» που επιτυγχάνουν οι περισσότερες συστημικές τράπεζες.