Φωτο: Shutterstock

Παραμένει «πρωταθλήτρια» στα κόκκινα δάνεια η Ελλάδα

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη μειώθηκε στο 3%, με την Ελλάδα να διατηρεί την πρώτη θέση στα «κόκκινα δάνεια» με ποσοστό 39,2%.

Τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτυπώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA). Όπως φαίνεται στην έκθεση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθει σημαντικά με τη χώρα μας ωστόσο, παρά την βελτίωση που επίσης σημειώνει, να εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 1,15 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015 (6% ως ποσοστό του συνόλου των δανείων) σε 636 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από όταν η EBA εισήγαγε τον προσαρμοσμένο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά την σημαντική βελτίωση των ποσοστών των NPL η διασπορά τους ανάμεσα στις χώρες παραμένει ευρεία. Τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά «κόκκινων δανείων» με 39,2% και η Κύπρος ακολουθούσε με 21,5% ενώ πέντε επιπλέον χώρες είχαν ποσοστά κόκκινων δανείων άνω του 5%. Σε σύγκριση με τα ποσοστά του Ιουνίου του 2015, 17 χώρες κατέγραφαν ποσοστά άνω του 5% σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με 10 χώρες εξ αυτών να έχουν διψήφια ποσοστά.

Οι διαφορές στην ταχύτητα βελτίωσης των διαδικασιών για την μείωση των κόκκινων δανείων οφείλονται σε λιγότερο αποτελεσματικά νομικά πλαίσια και σε μη αποτελεσματικές δευτερογενείς αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η EBA καταγράφει πρωτοβουλίες για την μείωση προβληματικών δανείων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και επίπεδο χωρών. Ωστόσο, μέσα σε ένα ασθενές οικονομικό κλίμα, η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επισημαίνει οτι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ποιότητα των δανείων και να προβλέπουν πιθανή επιδείνωση ιδίως σε επικίνδυνους τομείς και να συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Κλειδί για αναβάθμιση το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε η Moodys την έγκριση της αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από τη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως πιο σημαντική για την Ελλάδα είναι η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος των τραπεζών η μείωση των NPL’s κάτω των 30 δισ. το 2021

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ σε μια δύσκολη μάλιστα για την οικονομία περίοδο, όπως έχουν αναφέρει τραπεζικά στελέχη, αποτελεί επιτυχία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλ. Ρέγκλινγκ: Να προχωρήσει άμεσα η μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο Ηρακλής καθώς τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.