ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» για τα δάνεια σε αναστολή των ευρωπαϊκών τραπεζών

Στα 587 δισ. ευρώ τα δάνεια σε αναστολή των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ ένα στα πέντε βρίσκονται ένα βήμα πριν να περάσουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων, σύμφωνα με την EBA.

Τον κίνδυνο να γίνουν «κόκκινα» δάνεια μεγάλου ύψους που τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA) και καλύπτουν το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η EBA προχώρησε για πρώτη φορά στην καταγραφή των σχετικών στοιχείων, στο πλαίσιο των αναφορών που δημοσιεύει κάθε τρίμηνο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες (Risk Dashboard) και αποκαλύπτεται ότι:

  • Στο τέλος β' τριμήνου, τα δάνεια σε αναστολή, που καλύπτονται από τους ελαστικούς κανόνες της EBA για την περίοδο της πανδημίας, όσον αφορά το σχηματισμό προβλέψεων, ανέρχονταν στα 810 δισ. ευρώ.
  • Ως το τέλος του τρίτου τριμήνου, είχαν βγει από το καθεστώς αναστολής δάνεια ύψους 223 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί αρκετά σημαντικά το υπόλοιπο των δανείων που παρέμεναν σε αναστολή, φθάνοντας πλέον τα 587 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες δείχνουν ότι τα δάνεια σε αναστολή παρέμειναν στο τέλος του τρίτου τριμήνου αμείωτα στο ύψος των 22,2 δισ. ευρώ.
  • Αρκετά μεγάλο ποσοστό δανείων που βρίσκονται σε αναστολή διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να περάσουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων (στάδιο 3, με βάση τα λογιστικά πρότυπα), καθώς ήδη βρίσκονται στο στάδιο 2, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν τις πιθανές πιστωτικές ζημιές όχι για το επόμενο 12μηνο, αλλά ως τη λήξη του δανείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την EBA, το ποσοστό των δανείων σε αναστολή που έχουν υψηλό κίνδυνο να χαθούν (στάδιο 2) αυξήθηκε από το 16,7% στο 20,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να «φορτωθούν», ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με νέα «κόκκινα» δάνεια έως και 118 δισ. ευρώ.
  •  
  • Πολύ μεγάλη είναι, εξάλλου, η αύξηση των δανείων που βρίσκονται σε κάποιο καθεστώς κρατικής εγγύησης, στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα οποία εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με την EBA, τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, που κατά μέσο όρο έχουν εγγύηση από το κράτος για το 70% του κεφαλαίου, εκτινάχθηκαν από 185 σε 289 δισ. ευρώ μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου.

Πάντως, με εξαίρεση τις ανησυχητικές τάσεις που καταγράφονται σε σχέση με τα δάνεια σε αναστολή, η EBA δίνει την εικόνα μιας ελεγχόμενης κατάστασης, σε ό,τι αφορά γενικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν από το 2,9% στο 2,8% το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης παρέμειναν αμετάβλητα στο 2% του συνόλου. Τα δάνεια δεύτερου σταδίου επί του συνόλου των χορηγήσεων μειώθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης, στο 8%.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πρώτες στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων

npl_EBA

 

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι οι περισσότερες τράπεζες (ποσοστό 75%)  δηλώνουν στην EBA ότι περιμένουν επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων, τόσο στα επιχειρηματικά, όσο και στα καταναλωτικά δάνεια. Οι τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες, σε ποσοστό 60%, ότι θα κρατήσουν το κόστος ρίσκου κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, αλλά η EBA σημειώνει ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτό θα αυξηθεί ως τις 150 μονάδες βάσης (ως αποτέλεσμα της αύξησης των προβλέψεων λόγω της πανδημίας).

 

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώνοντονται, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν τα κεφάλαια και μειώνουν το σταθμισμένο ενεργητικό. Ο βασικός δείκτης (CET1) αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο, στο 15,1%. Αντίστοιχα, ο δείκτης μόχλευσης (ίδια κεφάλαια ως ποσοστό του ενεργητικού) αυξήθηκε από το 5,2% στο 5,5%. Σημαντική βελτιωμένος, από 0,5% σε 2,5% είναι ο δείκτης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE), καθώς το κόστος ρίσκου έπεσε από τις 86 στις 74 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Χαρδούβελη για κινδύνους από τον αναβαλλόμενο φόρο

Ο κίνδυνος να εκδώσουν μετοχές οι τράπεζες αν έχουν ζημιές από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις αποτελεί παράγοντα επιβράδυνσης της εξυγίανσης χαρτοφυλακίων, τονίζει ο Γκ. Χαρδούβελης, εισηγητής του νόμου για το DTC.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση SSM: Τι είδαν οι επόπτες από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Πάνω από 15% τα δάνεια που μπήκαν το 2020 σε αναστολή. Μειώθηκαν στο 30% τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά υπάρχουν και δάνεια 24 δισ. ευρώ σε αρχική καθυστέρηση. Χαμηλότερο στην Ευρώπη το λειτουργικό κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία στα τεστ αντοχής 2021: Γιατί δεν απειλούνται οι τράπεζες

Ύφεση 3,6% σωρευτικά την τριετία 2021 - 2023, ακριβώς ίδια με την ευρωζώνη, προβλέπει το δυσμενές σενάριο των ελέγχων, ενώ ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ κατέβασε τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα κεφάλαια.
loan
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβουν στο μισό οι τράπεζες τη δόση δανείων που βγαίνουν από αναστολή

Το πρώτο βήμα έγινε από την Πειραιώς με πρόγραμμα σταδιακής επανόδου σε κανονική εξυπηρέτηση σε ορίζοντα 18 μηνών. Στόχος των τραπεζών να αποφύγουν μεγάλο κύμα νέων «κόκκινων» δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επί θύραις το σχέδιο Κομισιόν για την ίδρυση bad banks

Την επόμενη εβδομάδα αποκαλύπτεται το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για τα «κόκκινα» δάνεια, υπό την πίεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Δεν πρέπει να σταματήσει ο δανεισμός», τονίζει η αρμόδια επίτροπος.