ΓΔ: 1420.44 0.20% Τζίρος: 17.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πρωταθλητές στην εργασία οι Έλληνες, δουλεύουν 42 ώρες την εβδομάδα

Τη μεγαλύτερη εργασιακή εβδομάδα στην Ευρώπη έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, κυρίως επειδή γίνεται μεγάλη χρήση υπερωριών από τους εργοδότες. Πολύ υψηλά ποσοστά εργασίας τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Την πιο μακρά εργασιακή εβδομάδα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα έχει η Ελλάδα, με τις συνθήκες απασχόλησης να παραπέμπουν περισσότερο σε βαλκανική χώρα, παρά σε κράτος της Ε.Ε. Η εργάσιμη εβδομάδα στην Ελλάδα διαρκεί 41 ώρες και 50 λεπτά, έναντι μόλις 37 ωρών κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, κάτι που αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι στη χώρα μας οι εργοδότες κάνουν πολύ μεγάλη χρήση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ,

  • Ο δείκτης ποιότητας της απασχόλησης της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων (ETUC, 2021) που ενσωματώνει κάποιους από τους δείκτες/στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ εμφανίζει την Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Δείκτης ποιότητας της απασχόλησης (ΕΕ, 2019)

poiotita_apasxolisis

 

  • Ειδικότερα, η Ελλάδα όχι μόνο ήταν το 2019 τελευταία στην κατάταξη των κρατών-μελών, αλλά είχε και πολύ μεγάλη διαφορά από την προτελευταία Ιρλανδία (13 μονάδες διαφορά, όταν η απόσταση που χώριζε την Ιρλανδία από την πρώτη Ολλανδία ήταν 16 μονάδες). Επιπλέον, ήταν το μόνο κράτος- μέλος που παρουσίασε τόσο μεγάλη πτώση στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης.
  • Στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης συνυπολογίζονται τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας και ποιοτικοί δείκτες, όπως το αν δημιουργούνται συνθήκες αποκλεισμού από την αγορά εργασίας και το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας απασχόλησης.
  • Mεταξύ 2010 και 2019 ο δείκτης μειώθηκε κατά 11,45%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης μειώθηκε μόνο σε άλλα δύο κράτη-μέλη∙ στην Πορτογαλία κατά 3,21% και στην Κύπρο κατά 1,96%. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε βελτίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης ποιότητας της απασχόλησης μειώθηκε στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, η πτώση στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά μεγάλη.

Ο χρόνος εργασίας

  • Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ποιότητα της απασχόλησης είναι τόσο χαμηλή στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Το διάγραμμα αποτυπώνει τις ώρες της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην ΕΕ, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Τουρκία για το 2020.

Διάρκεια τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας

ebdomada_ergasia

 

  • Ο χρόνος εργασίας στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ, παρόμοιος με αυτόν που ισχύει στις χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία, απέχοντας σημαντικά από τον αντίστοιχο στις χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ελλάδα ήταν οι 41 ώρες και 50 λεπτά, όταν για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η αντίστοιχη διάρκεια ήταν οι 37 ώρες.

Οι υπερωρίες στο... φουλ

  • Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει τόσο υψηλό χρόνο τυπικής εβδομαδιαίας απασχόλησης είναι η εκτεταμένη χρήση υπερωριών από τους εργοδότες. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, το 2019 το ποσοστό των απασχολουμένων που εργάστηκε πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη και το δεύτερο υψηλότερο αν συνυπολογίσουμε την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 16,6% των απασχολουμένων δούλεψε με παρατεταμένο ωράριο. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του μέσου όρου της ΕΕ, το οποίο μόλις υπερβαίνει το 8%.

Ποσοστό απασχολουμένων που εργάζεται με παρατεταμένο ωράριο εργασίας

yperories

 

  • Ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύει την εντατικοποίηση της εργασίας στην Ελλάδα είναι το ποσοστό των μισθωτών που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή. Το 2019 το ποσοστό των μισθωτών κατά μέσο όρο στην ΕΕ ήταν ίσο με 22,3%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 32%, κατατάσσοντας τη χώρα τέταρτη, μετά το Μαυροβούνιο, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ποσοστό μισθωτών που εργάζονται Σάββατο/Κυριακή

kyriakes

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού

Αυτή θα είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία προχωράει η κυβέρνηση καθώς από τα 650 ευρώ το 2019, έχει φτάσει πλέον τα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023. Στα 908 ευρώ η πρόταση της ΓΣΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Γεωργία - Υγεία οι νέες θέσεις εργασίας, βαριές απώλειες στο εμπόριο

Περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε ο πρωτογενής τομέας το πρώτο τρίμηνο και 29,400 δημιουργήθηκαν στην υγεία, ενώ σχεδόν 53.000 θέσεις χάθηκαν στο εμπόριο, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ.
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες. Οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Ενισχύθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας και μειώθηκαν οι μισθοί

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος των Μνημονίων την τελευταία δεκαετία υποβαθμίστηκαν τόσο οι μισθοί όσο και η ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα. Κυριαρχεί η ευέλικτη εργασία στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 12%.