ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia-Anaptyxi
Shutterstock

FT: Οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείζουν την Ελλάδα

Μετά από μια δύσκολη πορεία, η ελληνική οικονομία επουλώνει τις πληγές της. Η Ελλάδα έχει πλέον πρόσφορο έδαφος για τους επενδυτές, καθώς η αγορά ομολόγων έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Στην ανοδική τροχιά της ελληνικής οικονομίας και στις θετικές αντιδράσεις των επενδυτών εστιάζουν σήμερα οι Financial Times με άρθρο υπό τον τίτλο «Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μετά από ένα ράλι που έχει ζαλίσει πολλούς παρατηρητές, οι επενδυτές πληρώνουν την Ελλάδα για βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Τα δεκαετή ομόλογα διαπραγματεύονται στο 1,2% – πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού ακόμα και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και μέσα στην κοινότητα των χαμηλών, ή και αρνητικών επιτοκίων της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον το πιο επικίνδυνο στοίχημα: αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις της υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2008, κάτω από εκείνες της Ιταλίας.

Η αποκατάσταση της αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή επούλωση των πληγών στην οικονομία της Ελλάδας μετά από μια βίαιη πτώση και στη συνέχεια μια υποχώρηση των πολιτικών που δημιουργούσαν συνθήκες αστάθειας, εξέλιξη η οποία ακύρωσε την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αλλά η συγκυρία από το εξωτερικό, επισημαίνει το δημοσίευμα, ήταν ακόμα πιο ισχυρή: Πολύ χαμηλές αποδόσεις σε όλο τον κόσμο οδήγησαν τους επενδυτές να απογοητευτούν από τη διάψευση της αποκόμισης κερδών από όλο και πιο επικίνδυνες αγορές. Έτσι, ο χείμαρρος των ρευστών διαθεσίμων στη μικρή αγορά ομολόγων της Ελλάδας έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

«Μετά από αρκετά προγράμματα διάσωσης που διήρκεσαν αρκετά χρόνια και μια πολύ οδυνηρή αναδιάρθρωση του χρέους, θεωρήσαμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είχαν αλλάξει», δήλωσε ο Κιθ Νεΐ της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου Carmignac Gestion, η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές εντός κρίσης, το 2014. «Από την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των υποχρεώσεων πέρασε στο δημόσιο τομέα… θεωρήσαμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση δεν θα αφορούσε στον ιδιωτικό τομέα».

Η Carmignac κράτησε τα ομόλογα, όταν οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο το 2015, καθώς η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου της ευρωζώνης, ενώ έκτοτε έχει πραγματοποιήσει κι άλλες αγορές. Σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο κ. Νεΐ είπε ότι η επενδυτική του θέση εξακολουθεί να ισχύει σήμερα: «Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη για να διακρατήσουμε τα αξιόγραφα και να σκεφτούμε ότι υπάρχει ακόμα μια ανοδική πορεία από εδώ που βρισκόμαστε τώρα». Οι Financial Τimes προσθέτουν ότι η πρόσφατη αναβάθμιση στην κατηγορία BB- από την S&P έδωσε ελπίδες για μια ενδεχόμενη πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα βάσει του πρόσφατα ανανεωμένου προγράμματος κινήτρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία «ανεβαίνει» στα μάτια των οίκων αξιολόγησης

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας αναπτερώνοντας τις ελπίδες της αγοράς ομολόγων να φτάσουν σε επενδυτική διαβάθμιση. Ρόλο σε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται πως παίζει η πολιτικοοικονομική γραμμή της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη ελπίδα της βιομηχανίας για φθηνότερο ρεύμα

Στην κατάργηση των δημοπρασιών NOME και τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας ποντάρουν οι ελληνικές βιομηχανίες, που πνίγονται από το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος. Σχεδόν 80% ακριβότερο το ρεύμα από την Γερμανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης σε επενδυτές: Εκμεταλλευτείτε την συγκυρία στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων άφησε αιχμές για την αύξηση των προμηθειών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες σημειώνοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση πως οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις σε συνεννόηση μεταξύ τους».