ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η εμπορική συμφωνία «στρώνει χαλί» στα ελληνικά προϊόντα να ταξιδέψουν παντού

Τα ελληνικά προϊόντα θωρακίζονται και προστατεύονται από τις απομιμήσεις από την εμπορική συμφωνία Ευρώπης – Κίνας, ενώ ανοίγει το δρόμο για εξαγωγές σε όλο τον πλανήτη .

Θετικά εξέλαβαν την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδας, καθώς προστατεύονται από απομιμήσεις και σφετερισμό 100 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις στην Κίνα και 100 κινεζικές γεωγραφικές ενδείξεις στην Ευρώπη.

Συμφωνία, η οποία προβλέπεται να φέρει εμπορικά οφέλη και στις δυο πλευρές, καθώς και να δημιουργήσει ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητα στους καταναλωτές.

Αναμένεται πλέον να  ακολουθήσει και ο νομικός έλεγχος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με τη συμφωνία να προβλέπεται να ξεκινήσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.

Αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, σειρά έχει ο νομικός έλεγχος, ενώ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με τη συμφωνία να προβλέπεται να ξεκινήσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.

«Θα προστατεύονται τα προϊόντα μας στη αγορά της Κίνας»

Για μια συμφωνία που προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα στη αχανή αγορά της ασιατικής χώρας κάνουν λόγο στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φορείς των προϊόντων που συμπεριελήφθησαν στη λίστα. Παράλληλα, εκφράζουν την ικανοποίησή τους καθώς με την εφαρμογή της θα σταματήσουν και οι «αντιγραφές» που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται εκεί.

«Είναι πολύ καλή η συμφωνία με την Κίνα, είναι στο επίπεδο της Ιαπωνίας, που είναι η μόνη συμφωνία που η φέτα έχει κατοχυρωθεί» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος.

Θετικό είναι σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο πως «κανένα προϊόν που εισάγεται ή παράγεται στη χώρα αυτή δε θα μπορεί να ονομάζεται φέτα εάν δεν είναι από την Ελλάδα» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα βάλει ένα «στοπ» στις απομιμήσεις και «δε θα έχουμε τον ανταγωνισμό των μισών τιμών από τα λευκά τυριά».

Παράλληλα, αποτελεί μια διέξοδο για τη φέτα, η οποία «χτυπήθηκε» από τους δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ πρόκειται να εκμεταλλευτούν, καθώς ήδη υπάρχουν σκέψεις για προωθητικές ενέργειες μέσω κοινοτικών προγραμμάτων στην Κίνα.

«Για εμάς αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος και συμπλήρωσε «ο σημαντικότερος όμως, είναι ότι με τη συμφωνία τα προϊόντα μας πλέον αποκτούν και γεωγραφική προέλευση τα προϊόντα μας και θα αποφύγουμε τις φθηνές απομιμήσεις. Θεωρούμε ότι είναι σημαντική η συμφωνία όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλα τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα».

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την εξέλιξη και ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, που εκπροσωπεί το ελαιόλαδο Σητείας. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «αυτή η ένταξη βοηθάει τις εξαγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας και συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων, ενώ δίνει και επιπλέον αξία στους παραγωγούς».

Για μια τεράστια βοήθεια ως προς του εξαγωγείς που θέλουν να προωθήσουν το προϊόν τους στην κινεζική αγορά, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος, αναφερόμενος, κυρίως, στις ελιές Καλαμών που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την περιοχή του. Πρόσθεσε ότι στο «πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν διάφοροι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το κενό προστασίας που υπήρχε σε μια σειρά από προϊόντα, και δη ελληνικά, και θέλησαν να οικειοποιηθούν τα σήματά μας, με σκοπό να καρπωθούν το ό,ποιο όφελος».

Κάτι που, όπως υπογράμμισε, μέσω αυτής της συμφωνίας θα σταματήσει να γίνεται και από εδώ και πέρα «θα είναι στο χέρι των τυποποιητών της χώρας μας να διεκδικήσουν καλύτερους όρους για την εξαγωγή προϊόντων προς την Κίνα». 

Μάλιστα είπε πως όταν ξεκινήσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που θα αφορά και την ένταξη άλλων προϊόντων στη σχετική λίστα, στόχος τους θα είναι να συμπεριληφθεί και το ελαιόλαδο Καλαμάτας. 

«Για εμάς είναι πολύ σημαντική η επίτευξη αυτής της συμφωνίας των ευρωπαϊκών και κάποιων βασικών ελληνικών προϊόντων, εκ των οποίων δυο προέρχονται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, Ηλίας Καριώτογλου, που εκπροσωπεί τα κρασιά του νησιού.

 Υπογράμμισε πως η συμφωνία αποκτά ένα επιπλέον βάρος για τα κρασιά Σάμου, καθώς κατά το παρελθόν «υπήρξαν φαινόμενα παραποίησης του σήματος από Κινέζους επιχειρηματίες» και πλέον «προσδοκούμε να προστατευτεί μια ονομασία, η οποία είναι από τις παλαιότερες ονομασίες προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Με αυτή τη συμφωνία στη φαρέτρα μας, η προσπάθειες προώθησης του ούζου στην κινεζική αγορά θα ενταθούν» πρόσθεσε ο Χάρης Μαυράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα μεγάλο και θετικό βήμα, καθώς η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα, αφού «ανοίγει» τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, για ένα προϊόν, όπως είναι το ούζου, που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο εκεί.

12,8 δισ. ευρώ οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα

Για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, η αγορά της Κίνας αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό, καθώς το δωδεκάμηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ.

 Παράλληλα, η ασιατική χώρα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9% της αξίας τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι η συνεχώς αυξανόμενη μεσαία τάξη της Κίνας, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα εμβληματικά, υψηλής ποιότητας και γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που κάνει την ασιατική αγορά να παρουσιάζεται ως μια με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Περαιτέρω ανάπτυξη και ιστορικό

Τέσσερα έτη αφότου η συμφωνία αρχίσει να ισχύει, το πεδίο εφαρμογής της θα επεκταθεί προκειμένου να καλύψει άλλες 175 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία καταχώρησης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας δεν είναι κάτι νέο καθώς οι βάσεις είχαν μπει πριν από 14 έτη και συγκεκριμένα το 2006 όταν και ξεκίνησαν οι συζητήσεις, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 2012 με την καταχώρηση και την προστασία 10 ονομασιών γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές.

   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία η συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας για τα αγροτικά προϊόντα

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας η οποία, εκτός των άλλων, προστατεύει 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα.
oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία «ανεβαίνει» στα μάτια των οίκων αξιολόγησης

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας αναπτερώνοντας τις ελπίδες της αγοράς ομολόγων να φτάσουν σε επενδυτική διαβάθμιση. Ρόλο σε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται πως παίζει η πολιτικοοικονομική γραμμή της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη ελπίδα της βιομηχανίας για φθηνότερο ρεύμα

Στην κατάργηση των δημοπρασιών NOME και τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας ποντάρουν οι ελληνικές βιομηχανίες, που πνίγονται από το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος. Σχεδόν 80% ακριβότερο το ρεύμα από την Γερμανία.
taxcut
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό... προσκλητήριο σε εφοπλιστές Λονδίνου

Κοστούμι ραμμένο στα μέτρα Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου, η ρύθμιση που επιβάλλει φόρο μόλις 100.000 ευρώ ετησίως για όλα τα εισοδήματα της αλλοδαπής σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα.