ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
akinita
Φωτο: Shutterstock

Οι πέντε «μαγνήτες» ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά κατοικιών

Φορολογικά κίνητρα, προοπτικές του τουρισμού στην μετά την πανδημία εποχή και πολύ ελκυστικές τιμές απόκτησης εξοχικών βρίσκονται ανάμεσα στους παράγοντες που διατηρούν το ενδιαφέρον ξένων για την Ελλάδα.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των αλλοδαπών επενδυτών, που βλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς αποδείχθηκε ανθεκτική στα «χτυπήματα» της πανδημίας.

Μάλιστα, η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται να αποτέλεσε απλώς στιγμιαίο «ανάχωμα» στη θετική πορεία της κτηματαγοράς, χωρίς όμως να μειώσει τις τιμές πώλησης. Συγκεκριμένα, το δ΄ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων ανήλθε σε 4,2%, έναντι αύξησης 7,2% το 2019.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, οι ξένοι επενδυτές στοχεύουν στις υπεραξίες που θα καταγραφούν λόγω των έργων ανάπλασης και στη συμμετοχή στα κέρδη από την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Άλλος θετικός παράγοντας είναι το κόστος απόκτησης κατοικίας, που ακόμη και μετά τις αυξήσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε επίπεδο 25% χαμηλότερα σε σχέση με το απόγειο της αγοράς το 2007. Το κόστος για την απόκτηση εξοχικού σε πολλές περιοχές της παραθαλάσσιας ηπειρωτικής Ελλάδας δεν ξεπερνά τα 120.000€ - 150.000€.

Πιο αναλυτικά, οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις ευκαιρίες που βλέπουν οι επενδυτές από το εξωτερικό, είναι οι εξής πέντε:

  1. Φοροκίνητρα σε αλλοδαπούς και Golden visa  

H Ελλάδα έχει το φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε όριο επένδυσης σε ακίνητο ύψους 250.000€, που θέτει ως βασική προϋπόθεση το πρόγραμμα golden visa. Εξάλλου, οι εύποροι συνταξιούχοι του εξωτερικού, με βασική προϋπόθεση να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να παραμένουν στη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα Non Dom 2, θα καταβάλλουν, κάθε φορολογικό έτος και για μια 15ετία αυτοτελή φόρο με συντελεστή μόλις 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή .

Επιπλέον, όποιο φυσικό πρόσωπο του εξωτερικού μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορεί να υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός 3ετίας. Όσοι μπουν στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.

Παράλληλα, η χώρα μας με στόχο τους αυτοαπασχολούμενους αλλοδαπούς που θα έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, παρέχει απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, καθώς και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία και αυτοκίνητο. Προϋπόθεση η διετής παραμονή στη χώρα, ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει διάρκεια 7 ετών.

  1. Η αναστολή του Φ.Π.Α 24%

Η αναστολή του Φ.Π.Α στις οικοδομές με άδεια κατασκευής από 01.01.2006 και εφεξής, καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων μέχρι την 31.12.2022 επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλοδαπών επενδυτικών σχημάτων που στοχεύουν στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στη χώρα μας για αγορά νεόδμητων ακινήτων.

  1. «Μαγνήτης» ο ελληνικός τουρισμός

Ο τουρισμός παραμένει ισχυρό ατού της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς ακινήτων. Ακόμη και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, 16 νέα ξενοδοχεία της Αθήνας ολοκληρώθηκαν, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα και να δεχθούν τους πρώτους επισκέπτες. «Ο κλάδος του τουρισμού λόγω των συνθηκών, δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες που σίγουρα οι αλλοδαποί επενδυτές δεν θα τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες. Μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή της τουριστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ αυξανόταν χρόνο με το χρόνο την προ covid -19 εποχή, ενώ παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στη πρώτη θέση στην προτίμηση των ταξιδιωτών και δυνητικών ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές, αναφορικά με το ποια χώρα θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν στο αμέσως επόμενο ταξίδι τους προς Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

  1. Ευκαιρία η απόκτηση εξοχικού στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στο κλάδο εξοχικών κατοικιών» σημειώνει ο κ. Μπάκας. Όπως έγραφε το Business Daily, το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85τμ - 100τμ σε πολλές περιοχές της παραθαλάσσιας ηπειρωτικής Ελλάδας δεν ξεπερνά τα 120.000 € -150.000 €. Όπως τονίζει ο κ. Μπάκας, «η Δυτική Ελλάδα με τη "χρυσή" άμμο, η Πελοπόννησος με την φυσική ποικιλομορφία, τα παράλια της Θεσσαλίας, η παραθαλάσσια ακτογραμμή της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και της Μακεδονίας, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία τουριστικών προορισμών υψηλού επιπέδου και παροχών. Μη ξεχνάμε ότι το 85% της ελληνικής επικράτειας αποτελεί τουριστικό προορισμό».

  1. Οι ευκαιρίες που φέρνει ο «ακριβός» τουρισμός

Το νέο μοντέλο τουρισμού επικεντρώνεται σε αυτοτελείς κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα.  Όπως έγραφε το Βusiness Daily, o ακριβός τουρισμός και η διαμονή πολυτελείας ανακάμπτουν πολύ ταχύτερα από τον μαζικό τουρισμό μετά την κρίση. Το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία και δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

«Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια νέα γενιά που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Ήδη από το περσινό καλοκαίρι αλλά και από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εγχώριοι και αλλοδαποί επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και βίλες, bungalows σε ξενοδοχειακές μονάδες με στόχο την θωράκιση της υγείας τους βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Μάλιστα ήδη φαίνεται μεγάλη κίνηση και προ-κρατήσεις μέσω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης σε αυτοτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα στους δημοφιλείς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας. Το κόστος διαμονής για 5-6 διανυκτερεύσεις σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.  Κινητικότητα και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, καταγράφεται και σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο σύνολο σχεδόν των παραθαλάσσιων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Θεωρούμε ότι οι πληρότητες που θα καταγραφούν στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, ιδιαίτερα στους διεθνείς  δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα καταγραφούν αυξητικές τάσεις», υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι τιμών στην αγορά ακινήτων, 13.000/τ.μ. για τις βίλες στη Μύκονο

Πανελλαδική άνοδος τιμών 7,8% για τα νεόδμητα και 4,8% για τα παλαιότερα ακίνητα το 2022: Αναλυτικοί πίνακες. Ξεπέρασε τα 10 δισ. η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα, τιμές που ζαλίζουν σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Βυτίνα_Vytina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το... χρηματιστήριο χειμερινών εξοχικών: Πόσο αυξάνονται φέτος οι τιμές

Οι τιμές πώλησης παρουσιάζουν, εκτός εξαιρέσεων, συγκρατημένες αυξήσεις, συγκριτικά με το 2021. Τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατώτατη τιμή ζήτησης καταγράφουν το Καρπενήσι και η Πορταριά στο Πήλιο, με αύξηση 30% και 21% αντίστοιχα.
moxy-hotel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απότομη αύξηση των ξενοδοχείων που διατίθενται μέσα από αγγελίες

Περισσότερες από 200 μικρές ξενοδοχειακές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας διατίθενται μέσω αγγελιών, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού δημιουργεί προσδοκίες για ικανοποιητικές τιμές πώλησης.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική... απογείωση των κατοικιών Airbnb στις τουριστικές περιοχές

Αύξηση εγγραφών κατοικιών στις πλατφόρμες έως και 55% καταγράφεται ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και το Πάσχα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελκυστικές οι διακοπές με βραχυχρόνια μίσθωση σε περίοδο αύξησης του κόστους ζωής.