ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Πρωτοπόρα η Ελλάδα για γίνει η Ευρώπη πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

Σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας και έχουμε βάλει ως στόχο, να αναβαθμίζονται ενεργειακά περίπου 60.000 σπίτια το χρόνο.

«Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος το 2050. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, ιδιαίτερα τώρα, όπου στην προσπάθεια αυτή έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σχέδια στην Ευρώπη για την ενέργεια και το κλίμα, που προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 44 δισεκατομμυρίων έως το 2030». Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, με τίτλο «'Αλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.

Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι «όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορούμε να δημιουργήσουμε με ορίζοντα πενταετίας, έως και 200.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας, όπου πολλές από αυτές αφορούν στην 'πράσινη' ανάπτυξη, από τη στιγμή που έχουμε διοχετεύσει το 38% των πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης». Σχετικά με την δημόσια δαπάνη, είπε ότι «θα διοχετευθούν έξι δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση για την μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο σχεδιασμός μας πατά σε γερά θεμέλια και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και στην μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, με σεβασμό στους πολίτες και το περιβάλλον».

Στην συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι «οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αφού θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούμε να διαχειριστούμε μετά την πανδημία». Ακόμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «προωθούμε τα έργα που βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας, όπως το σχήμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και την απλοποίηση της διαδικασίας για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως η 'πράσινη' οικονομία μπορεί να δημιουργήσει αρκετές εργασίας».

Σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας και έχουμε βάλει ως στόχο, να αναβαθμίζονται ενεργειακά περίπου 60.000 σπίτια το χρόνο...Επίσης δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συνολικά θα κινητοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση και παράλληλα θα δημιουργηθούν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, είπε ότι «έχουμε πρόγραμμα για την προώθησή της και εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή πριν αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας, είχαν πουληθεί στην χώρα περίπου 1.200 ηλεκτρικά οχήματα, ενώ σήμερα, ένα στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται, είναι ηλεκτρικά ή υβρικά».

Μιλώντας για τη Δυτική Ελλάδα, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «θα ωφεληθεί σημαντικά από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα το έργο στην Αμφιλοχία, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ». Όπως εξήγησε, «είναι ένα ώριμο έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, αλλά και ένα έργο ανάπτυξης που θα δημιουργήσει κατά την φάση της κατασκευής, περίπου 1.700 νέες θέσεις εργασίας». Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «στην Δυτική Ελλάδα αναμένεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών και διανομής φυσικού αερίου». Ειδικότερα προβλέπεται «η ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου, όπου στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα κατασκευαστούν περίπου 208 χιλιόμετρα δικτύου, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες 11.000 νοικοκυριών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για νέες συνδέσεις και θα αξιοποιηθούν 42 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το σκοπό».

Όσον αφορά στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «όλοι είμαστε πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα για μείωση των εκπομπών, αφού αποτελεί το κύριο αίτιο που προκαλεί την κλιματική αλλαγή με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά τον πρωτογενή τομέα» συνέχισε, «είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο ΕΛΓΑ έχει κληθεί να καταβάλει ως αποζημιώσεις έως και τρεις φορές περισσότερα ποσά απ' ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες. Δηλαδή βλέπουμε ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή, ο ΕΛΓΑ αναγκάζεται να καταβάλει φέτος, ίσως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες αποζημιώσεις στους αγρότες από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας».

«Αποδεικνύεται λοιπόν» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, «ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ, και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει, ώστε να μην να αφήσουμε τον πλανήτη απροετοίμαστο στην επόμενη μεγάλη κρίση που την βλέπουμε όλοι να έρχεται και είναι η κλιματική κρίση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επέκταση στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο και στο φυσικό αέριο

Το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ για έργα στις λιγνιτικές περιοχές

Τα έργα θα υλοποιηθούν στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, από το Πράσινο Ταμείο και τη Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υπό την εποπτεία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες επιδοτήσεις στο νέο Εξοικονομώ, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213ktoe ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ' ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εκκίνηση οι επιδοτήσεις για το ρεύμα με 30 - 150 ευρώ έως και τον Δεκέμβριο

Δικαιούχοι  είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στην χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).