ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πρέπει ο πρωτογενής τομέας να γίνει πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστικός

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και παθογένειες αλλά και άμεσοι κίνδυνοι, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο του υπουργείου τόνισε ότι «στόχος είναι να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας πιο εξωστρεφή».

«H προστασία των φυσικών πόρων, η ενέργεια σε ότι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η ανάγκη προσαρμογής στις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, κατά την παρέμβασή του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας «Άλμα Ανάπτυξης» που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και παθογένειες αλλά και άμεσοι κίνδυνοι, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο του υπουργείου τόνισε ότι «στόχος είναι να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικό, πιο ανθεκτικό για να τον βάλουμε στη σωστή θέση του».

Τόνισε ότι «χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Σήμερα έχουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη βούληση και την πρόθεση να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θεσμικά να διαμορφώσουμε το πλαίσιο που θα επιτρέπει στις πολιτικές αυτές να έχουν αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι «πολύ βασικές συνιστώσες της ανάπτυξης, αποτελούν η διαχείριση των πόρων, είτε των περιβαλλοντικών είτε των ενεργειακών, σε κάθε πτυχή της αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι νομίζω η κρίσιμη συζήτηση, οι κρίσιμες επιλογές που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια για να είμαστε όπως πρέπει. Γνωρίζουμε καλά, έχοντας την εμπειρία των δεκαετιών που πέρασαν, ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση γέννα φτώχεια και αποτελεί τροχοπέδη στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Και συμπλήρωσε: «Εχουμε ανάγκη από μία πολιτική, από μία αντίληψη που δεν θα βλέπει την ανάπτυξη και το περιβάλλον σαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά θα επενδύει στην ανάδειξη, στην αξιοποίηση, στην υπεράσπιση των φυσικών πόρων και στη θωράκιση τους, ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα».

Αναφερόμενος στην η κοινή Αγροτική πολιτική - για την οποία εκτίμησε θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες στις στο συμβούλιο υπουργών - σημείωσε ότι «χαρακτηρίζεται από μία καινούργια φιλοσοφία, μετατοπίζοντας δηλαδή τη λογική των ενισχύσεων, από την ενίσχυση των αγρότη, στην ενίσχυση στο αγροτικό εισόδημα μεν, αλλά με την ταυτόχρονη υποχρέωση παραγωγής δημοσίων αγαθών».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βυτιοφόρο μετέφερε παράνομα αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία

Για τη μεταφορά και διάθεσή της στην Ελλάδα δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες τελωνειακές διατυπώσεις και με τη χρήση ιδιαιτέρων τεχνασμάτων δεν κατεβλήθησαν οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι που ανέρχονται στο ποσό των 346.525 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά ώριμες οι μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Prosvasis

Το 75% των ερωτώμενων επιχειρήσεων θεωρούν την online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, τη διασύνδεση με το λογιστή και την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών απαραίτητες διαδικασίες, κατά 87%, 80% και 79% αντίστοιχα.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ., θετική αξιολόγηση από Eurogroup

Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠ. Οικονομικών: Τριετής απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απλοποιεί τη διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Προχωρά σε ανταλλαγή των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI και swap

Οι ομολογιούχοι θα πρέπει να απαντήσουν έως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ο διακανονισμός, ενώ η ανταλλαγή θα γίνει με τίτλους αναφοράς με ημερομηνία λήξης εντός του 2023, 2024, και 2025.