ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: EBRD

Ρυθμό ανάπτυξης 4% φέτος και 5,5% για το 2022 αναμένει η EBRD

Η ορθή χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομία, αν και η πορεία της πανδημίας και το τυχόν πλήγμα στον τουρισμό μπορεί να επιδράσουν αρνητικά.

Στο 4% τοποθετεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), «βλέποντας» σημαντική επιτάχυνση για το 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να τοποθετείται στο 5,5%. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της τράπεζας μετά από σχεδόν μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε σταθερή ανοδική πορεία για αρκετά χρόνια μέχρι τις αρχές του 2020, αλλά η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε αυτή την ανάκαμψη. 

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% το 2020, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού κλάδου πολύ σημαντικού για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του οποίου οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 44%. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε επίσης κατά 4,7%. 

Μια ισχυρή πολιτική απάντηση μέσω των μέτρων στήριξης το 2020, που ανερχόταν σε περίπου 10% του ΑΕΠ, περιόρισε ορισμένες από τις πιο επιθετικές επιπτώσεις της κρίσης, ενώ εστίασε στην εισοδηματική στήριξη των ευάλωτων ατόμων, στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και στη δημοσιονομική στήριξη του τομέα της υγείας.

Τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή το 2021, με το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση. Οι εξαγωγές αγαθών συνεχίζουν να αποδίδουν και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται από τα τέλη του 2020. Τα φορολογικά μέτρα που σχετίζονται με το Covid-19 το 2021 προβλέπονται σε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,9% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένων της αναστολής του φόρου αλληλεγγύης, των ευνοϊκών κρατικών δανείων, των χαμηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των επιδοτήσεων για μακροχρόνια ανεργία. Υπάρχουν επίσης σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για την ενίσχυση της ανάκαμψης. 

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια, με περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ. 

Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 4% το 2021, «ανεβαίνοντας» στο 5,5% το 2022 καθώς επιταχύνεται η ανάκαμψη και προχωρούν σημαντικά έργα υποδομής. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις και τουρισμός έφεραν απογείωση του ΑΕΠ κατά 13,4% στο γ' τρίμηνο

Σημείο - κλειδί η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να εκτινάσσονται στο γ' τρίμηνο κατά 84,6%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 18,1% των επενδύσεων. Στο 9,3% η ανάπτυξη για το 9μηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Τι θα δείξουν τη Δευτέρα τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης, πιθανόν με βραδύτερο ρυθμό από το δεύτερο, ενώ η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς κινδύνους.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάει για το 7% ο ρυθμός ανάπτυξης, καλύπτεται το χάσμα του 2020

Σε απόσταση μόλις 2,8% βρίσκεται το ΑΕΠ σε σχέση με τα δεδομένα του 2019, τονίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Πανδημία, πληθωρισμός, καταπτώσεις εγγυήσεων και δικαστικές αποφάσεις οι τέσσερις κίνδυνοι.