ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: EBRD

EBRD: Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 5,2%

Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης ανάκαμψης το 2021 μετά την πανδημία.

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 2,2% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε έκθεση για τις προοπτικές των χωρών - μελών της, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η EBRD κάνει λόγο για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνέχεια της μεγάλης ανάκαμψης το 2021 μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο εφέτος και κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης εξηγούνται σε κάποιο βαθμό από τη χαμηλή βάση σύγκρισης με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά οφείλονται και στην ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών συνεχίστηκαν, όπως και των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες ως ποσοστό στο ΑΕΠ πλησιάζουν τώρα αυτές της Γερμανίας.

O τουριστικός τομέα συμβάλει, επίσης, ξανά ισχυρά στη φετινή ανάπτυξη, καθώς η επίδοσή του αναμένεται αντίστοιχη με αυτή του 2019, όταν είχε σημειώσει ρεκόρ.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση, σημειώνει η EBRD. O δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) μειώθηκε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο λόγω της εξασθένισης της ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών - καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι αντιμέτωπες με αυξημένη αβεβαιότητα και αναταραχή και η Ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης.

«Καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τελευταίο διάστημα του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 5,2% στο σύνολο του 2022 και το 2,2% το 2023, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται, εν μέρει λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση της EBRD.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από EBRD για Ελλάδα την επόμενη 2ετία

Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), στην προστασία και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στην γενική συνέλευση της τράπεζας.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι παράγοντες που στήριξαν την ανάπτυξη 5,9% το 2022

Ισχυρή ήταν η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2022, με το 2023 να φέρνει αρκετές «αναταράξεις» σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω τόσο της αύξησης επιτοκίων όσο και των προβλημάτων σε ορισμένες τράπεζες.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα στις επιδόσεις τους καταγράφουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, οι οικογενειακές επιχειρήσεις που συνδέουν τους εταιρικούς στόχους με εκείνους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα. Σημαντικός παράγοντας και η παροχή κινήτρων στους εργαζομένους.