ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τελειώνει η άναρχη δόμηση, έρχονται τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Σύντομα ο πρώτος διαγωνισμός για ορισμένα από τα 1.100 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση. Προκήρυξη του 75% των μελετών ως τις αρχές του 2022.

Έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την εκπόνηση κάποιων από τα 1.100 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) που απαιτούνται για την κάλυψη της χώρας, σε ένα έργο που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, στόχος του υπουργείου είναι να έχει προκηρυχθεί το 75% των μελετών μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου. «Το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά πιστεύουμε στις δυνάμεις μας», είπε ο υφυπουργός. 

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης πρόσθεσε πως οι τεχνικές προδιαγραφές των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνουν στοιχεία που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. «Δε μπορεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός να κλείνει τα μάτια», όπως είπε, «μετά τις καταστροφές στο Μάτι, τις πλημμύρες και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα υπάρχει, δηλαδή, τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων».

Όπως έχει γράψει το Business Daily από πέρυσι την Άνοιξη είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου την προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκπόνηση των 200 πρώτων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αλλά στη συνέχεια υπήρξε παράταση για το περασμένο φθινόπωρο. Τελικά οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι. 

Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θεωρείται απαραίτητη ώστε να περιοριστεί το σημερινό χάος με τη διαχείριση της γης στη χώρα μας, καθώς μέσω αυτών θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι περιορισμοί δόμησης, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, οι δρόμοι, κ.α. Μάλιστα, με στόχο να διευκολυνθούν επενδυτές και κάτοικοι, προτεραιότητα δίνεται στα ΤΠΣ σε νησιά και άλλους τουριστικούς περιορισμούς στους οποίους επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια και η οικοδομική δραστηριότητα. 

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση ΤΠΣ στο 18% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας, ενώ θα προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί ανά εξάμηνο, ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλυφθεί με χρήσεις γης το σύνολο του ελληνικού χώρου, από το μόλις 20% που βρίσκεται η κάλυψη σήμερα, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε αρχικά πως θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί που θα αφορούν 80 μελέτες ανά εξάμηνο ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Τα μισά από τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια είναι παρωχημένα και χρειάζονται επικαιροποίηση. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα λίγων μηνών ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Το αργότερο στις αρχές του 2022 προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Θολό τοπίο για τη χρηματοδότηση.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα έργα οδοφωτισμού αλλά με «σκιές» στους διαγωνισμούς

Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Αθήνα και άλλους δήμους προκηρύχθηκαν σε λίγες ημέρες. Προηγήθηκαν διαγωνισμοί όπου επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος, εν μέσω καταγγελιών για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.
fysiko aerio-gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσό ρεκόρ για το επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Στόχος της κυβέρνησης να καλυφθούν από το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πλήττονται από μεγάλες ανατιμήσεις. Σε δεύτερο χρόνο η απευθείας επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό σχέδιο για επιδότηση από την ΕΕ στους καταναλωτές ρεύματος

Ελλάδα και Ισπανία ζητούν να επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι καταναλωτές που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα. Στόχος, να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροκίνητη η επόμενη ημέρα της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτου

Η Ελλάδα ακολουθεί την τάση «ασθμαίνοντας» με το πρόγραμμα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης να μην έχει αποδώσει τα μέγιστα έως σήμερα.