ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Προχωρά το έργο των 350 εκατ. ευρώ που θα βάλει τάξη στη διαχείριση της γης. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νησιά και άλλους τουριστιούς προορισμούς που συγκεντρώνουν την περισσότερη οικοδομική δραστηριότητα.

Το σχέδιο για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) με δαπάνη περίπου 350 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για φιλόδοξο έργο, η εκκίνηση του οποίου αναβάλλεται εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Από πέρυσι την άνοιξη είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκπόνηση των 200 πρώτων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων από τα περίπου 1.100 που θα χρειαστούν ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα. Στη συνέχεια υπήρξε παράταση για το φθινόπωρο και όλα δείχνουν πως μέσα στον Μάρτιο θα προκηρυχθούν τελικά αυτοί οι πρώτοι διαγωνισμοί.

Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θεωρείται απαραίτητη ώστε να περιοριστεί το σημερινό χάος με τη διαχείριση της γης στη χώρα μας καθώς μέσω αυτών θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι περιορισμοί δόμησης, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, οι δρόμοι, κ.α. Μάλιστα, με στόχο να διευκολυνθούν επενδυτές και κάτοικοι προτεραιότητα δίνεται στα ΤΠΣ σε νησιά και άλλους τουριστικούς περιορισμούς στους οποίους επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια και η οικοδομική δραστηριότητα. 

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση ΤΠΣ στο 18% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας, ενώ θα προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί ανά εξάμηνο, ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλυφθεί με χρήσεις γης το σύνολο του ελληνικού χώρου, από το μόλις 20% που βρίσκεται η κάλυψη σήμερα. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει πως θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί που θα αφορούν 80 μελέτες ανά εξάμηνο ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί.

Στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουν πως «τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής».

Μάλιστα τα μισά από τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια, που καλύπτουν μόλις το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας -το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ- είναι παρωχημένα και χρήζουν επικαιροποίησης. Μέσω των ΤΠΣ θα γίνεται χωροθέτηση μεγάλων, δημόσιων και ιδιωτικών, επενδύσεων. Επίσης, θα υπάρχει τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο κόλπο βρήκαν παραγωγοί ΑΠΕ για να παρακάμπτουν το πλαφόν

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι παραγωγοί ΑΠΕ πωλούν λιγότερο ρεύμα στην αγορά Επόμενης Ημέρας, όπου έχει τεθεί πλαφόν τιμής, και προτιμούν τις άλλες αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου οι τιμές είναι πολλαπλάσιες.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν ιδιώτες σε έργα αποχέτευσης μετά το πρέσινγκ από Βρυξέλλες

Μελέτη για τη σκοπιμότητα υλοποίησης έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών ετοιμάζεται να αναθέσει το υπ. Περιβάλλοντος. Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα.