ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
delhi forum
Φώτο: Από αριστερά στα δεξιά, οι υπουργοί Κ. Σκρέκας, Θ. Σκυλακάκης, Χ. Θεοχάρης και Αδ. Γεωργιάδης

Θ. Σκυλακάκης: «Ένεση» 60 δισ. από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Την μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση που κρύβουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία σχολίασαν υπουργοί της κυβέρνησης από το πάνελ του Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνεδριακό Κέντρο των Δελφών. Το οικονομικό μοντέλο της χώρας έχει πλέον την ευκαιρία να αλλάξει καθώς τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ θα κινητοποιηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Στο πρώτο πάνελ του Φόρουμ των Δελφών με θέμα την “Ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα και ειδικότερα την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης” που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Φιλιππίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι στόχος είναι τα 19 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης – όπου τα 17,8 δισ. αφορούν επιδοτήσεις και το 1,2 δισ. αφορά διαφορά επιτοκίων - να δημιουργήσουν μία μόχλευση περίπου της τάξης των 60 δισ. ευρώ. «Είναι ότι πιο φιλόδοξο έχουμε ως στόχο και δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τα πολλά και χρήσιμα επενδυτικά εργαλεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών στη διάθεσή του, όπως επιδοτήσεις στην βιομηχανία, επιδοτήσεις σε ερευνητικά προγράμματα, αλλά και η αξιοποίηση του προγράμματος Εξ-Οικονομώ. Για να πάρει μία επιδότηση ο δημόσιος τομέας από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα ( δήμοι, περιφέρειες), εξήγησε ο υπουργός.

Όπως και οι άλλοι υπουργοί, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και μίλησε για τις παθογένειες που μέχρι τώρα υπάρχουν. «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και ονομάζεται γκρίζα οικονομία», ανέφερε. Οι συνέπειες από την αδήλωτη δραστηριότητα εταιριών πρέπει να σταματήσει, διότι εμποδίζει την ανάπτυξη, την ψηφιοποίησή τους και τις εξαγωγές. Με την νέα πολιτική μικρότερης φορολογίας στις επιχειρήσεις 22+5, στοχεύουμε να σταματήσουμε την φοροδιαφυγή. «Πρέπει να καταλάβουν οι επιχειρήσεις ότι με τόσο χαμηλή φορολογία, δεν πρέπει να ασχολούνται με την φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του EPLO Institute for Sustainable Development, Σπύρος Κουβέλης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” και στους 4 βασικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. «Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μία τεράστια πρόκληση, πολύ μεγαλύτερη και από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.  Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, η αλλαγή του υποδείγματος, όπως λέγεται», τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει η χώρα μας να ενισχύει τα θετικά του μοντέλου αυτού και να διορθώνει τα αρνητικά έτσι ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε, για την εφαρμογή του 1ου πυλώνα, δηλαδή τη διαχείριση θεμάτων σχετικών με κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του 3ου πυλώνα, δηλαδή προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για σοβαρές επενδύσεις, με τη σωστή λειτουργία των θεσμών και του κράτους, έτσι ώστε αυτά να οδηγήσουν σε ιδιωτικές επενδύσεις»

Οι μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για την Ελλάδα

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην ερώτηση αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ως χώρα, αναφέρθηκε στα όσα έχει πετύχει η Ελλάδα έως σήμερα. «Η Ελλάδα πέτυχε μεγαλύτερη απορρόφηση κατά 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Επενδύσεων το 2020», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι από την 22η θέση που βρισκόταν η χώρα στον τομέα της απορρόφησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων πριν 2 χρόνια, φέτος βρίσκεται στην θέση, ενώ από το ΕΣΠΑ έχουν αξιοποιηθεί επιπλέον 4 δισ ευρώ από αυτά που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το έτος 2020.  

«Το ρεκόρ του 2020 είναι απαραίτητο να το επιτύχουμε και τα επόμενα 5 χρόνια και θα το κάνουμε με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε ο υπουργός που ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι έτοιμο για την απορρόφηση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης φέτος το καλοκαίρι. Τόνισε επίσης ότι ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η κινητροδότηση για την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους σιδηροδρόμους, η αναβάθμιση των οποίων είπε ότι είναι «ο κρίκος που λείπει για την δημιουργία στην χώρα μας μεγάλων “logistics centers”».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε ότι περίπου το 1/3 των επιδοτήσεων του Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας πως «αντιμετωπίζουμε προβλήματα, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, αλλά οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι απαραίτητο να τρέξουν με ταχύτητα. Η Ελλάδα θα πάει πάρα πολύ καλά, έχουμε προετοιμαστεί σε 2 άξονες: επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και πρόληψη των αιτιών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή».

Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει 34 πράσινες δράσεις, οι 24 εκ των οποίων υλοποιούνται από το Υπουργείο Ενέργειας. Στόχος του Υπουργείου είναι η μόχλευση - με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε σε αρκετές «πράσινες δράσεις», και ειδικότερα στην επένδυση 2 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά, αλλά και άλλων 450 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και την αποθήκευση ενέργειας. Μίλησε για την μεγάλη προοπτική των “off-shore floating” αιολικών πάρκων, για την παραγωγή και προώθηση του πράσινου υδρογόνου, για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου και για την απανθρακοποίηση νησιών και την μετατροπή τους σε «πράσινα, έξυπνα νησιά», όπως π.χ. η Τήλος και η Αστυπάλαια.

Τόνισε, ότι το υπουργείο επιδοτεί την αντικατάσταση δυο χιλιάδων diesel ταξί από ηλεκτρικά, με επιδότηση 20.000 ευρώ ανά ταξί και επιπλέον 2.500 ευρώ για την απόσυρση των παλιάς τεχνολογίας οχημάτων, ενώ αναφέρθηκε στην σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, το σχέδιο διασύνδεσης με την Αίγυπτο αλλά και αυτό με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι ο τουρισμός είναι «ο γιατρός της οικονομίας» και σημείωσε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με αυτά του Ιουλίου 2020 είναι ενθαρρυντικά. Σημείωσε την μεγάλη σημασία που έχει η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η επιτάχυνση του εμβολιασμού για τον Ελληνικό τουρισμό και είπε ότι για να έχουμε μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές, πρέπει να έχουμε και τώρα προοπτική και το «κλειδί» για αυτό είναι τα μέτρα.

Η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλαπλή και απαιτεί αλλαγή του υποδείγματος του Ελληνικού τουρισμού.  «Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε ότι μπορούμε τόσο με οριζόντια μέτρα, όπως είναι ο ψηφιακός πράσινος μετασχηματισμός του κλάδου και η εκπαίδευση του ιδιωτικού τομέα, όσο και με κάθετα μέτρα, όπως η μόχλευση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον τουρισμό έχει εκπονηθεί και περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της γαστρονομίας, του αγροτουρισμού, του ιαματικού και ορεινού τουρισμού, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, την προσβασιμότητα σε τουριστικές υποδομές και παραλίες, ακόμη και τον καταδυτικό τουρισμό. 

Οι τουριστικές μονάδες - κυρίως οι μικρές και οικογενειακές μονάδες - πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ψηφιοποίησης, της αναβάθμισής τους και της επέκτασής τους έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις μεγάλων παικτών της αγοράς», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΑΠ: Ενθαρρυντικές οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

O πρόεδρος του ΣΒΑΠ, Δημήτρης Μαθιός αναφέρθηκε στις οικονομικές ελαφρύνσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, «αποφεύγοντας τις ανατρεπτικές για την ορθή πορεία της οικονομίας πρόωρες εκλογές».
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμων ρεύματος των νοικοκυριών

Η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών), ενώ αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στο 2022.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Σκάλκος: Η χρηματοδότηση της ελληνικής Πράσινης Συμφωνίας

Το Ελληνικό Green Deal είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αποτελεί τον λεπτομερειακό οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων κλιματικών στόχων, μεσοπρόθεσμα έως το 2030 και με ορίζοντα το 2050.
viomixania-energeia-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα-Γερμανία: Στόχος η ενέργεια και η οικονομία μηδενικών ρύπων

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα συμβάλει στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός τόνισε πως για την Ελλάδα, η Γερμανία λογίζεται παραδοσιακά στρατηγικός επενδυτικός εταίρος.