ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttrstock

Λιμάνια: Κλείνουν οι εκκρεμότητες για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Προχωρά η διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό και η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής προς το λιμάνι της Καβάλας. Το φθινόπωρο οι προσφορές στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, για τη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, με ελεύθερη λεωφόρο τριών χιλιομέτρων, περιορίζει τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης ενόψει πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) από το ΤΑΙΠΕΔ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί από την ΕΡΓΟΣΕ ένα πολύ πιο δύσκολο και πανάκριβο έργο, η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες, κόστους 1,3 δισ. ευρώ. Η νέα γραμμή θα συνδέει με το σιδηροδρομικό δίκτυο το σημερινό εμπορευματικό λιμάνι «Φίλιππος Β» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, που παραχωρείται μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και με την ελπίδα πως σε μερικά χρόνια θα έχουν βρεθεί τα κονδύλια για το φιλόδοξο έργο. 

Οι δεσμευτικές προσφορές στους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ αναμένονται για το φθινόπωρο και μέχρι τότε θα έχουν κλείσει άλλα τρία μέτωπα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Θα έχουν οριστεί οι τιμές της απαλλοτρίωσης για τους ιδιώτες που κατέχουν περίπου 200 στρέμματα εντός Ο.Λ.Α. που περνούν στον έλεγχο του οργανισμού, αλλά και οι τιμές με τις οποίες θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τις ιδιοκτησίες των οποίων θα περνάει ο οδικός άξονας σύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία Οδό.

Με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προκηρύσσει η ΕΡΓΟΣΕ και τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, προϋπολογισμού 815,3 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο τη διασύνδεση με τα βουλγαρικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Σημειώνεται πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε από το 2015 σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, που αξιοποιήθηκε, όμως, τους τελευταίους μήνες από τις Ενοπλες Δυνάμες των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τμήμα του λιμένα.

Οσο για το λιμάνι «Φίλιππος Β» στη Νέα Καρβάλη, δίπλα στις εγκαταστάσεις της ELFE, της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), σήμερα λειτουργεί ελάχιστα και με ελάχιστους χρήστες. Τα σχέδια κατασκευής του λιμανιού υπήρχαν από το 1966 αλλά η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του 1990 και το 2019 παραδόθηκε η επέκταση. 

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το 67% του Ο.Λ.Α. συμμετέχουν η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με τον όμιλο Goldair και τον γαλλικό όμιλο Bollore, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group.

Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του «Φίλιππος Β» έχουν εκδηλώσει η κοινοπραξία της Imerys με τον όμιλο Goldair, η Quintana, ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Black Summit Financial Group και την EFA Group.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη ισχυρών για το λιμάνι Ηρακλείου και το παιχνίδι των παρατάσεων

Στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η διαδικασία παίρνει χαρακτήρα τεστ για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Κρίνεται αν θα σταματήσουν οι συνεχείς παρατάσεις σε διαγωνισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα «κονταροχτυπηθούν» για τα τρία περιφερειακά λιμάνια

Οι προσφορές για την πώληση των οργανισμών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας καθώς και για την 40ετή παραχώρηση του εμπορευματικού προβλήτα του λιμανιού της Καβάλας θα κατατεθούν στις 2 Οκτωβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Σύμβαση 4 εκατ. για οδική σύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης

Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.