ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Έμφραγμα» στις φορολογικές δηλώσεις, ποια παράταση εξετάζεται

Έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Καθυστερούν οι βεβαιώσεις αποδοχών σε εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή. Παράταση τουλάχιστον ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι «ρυθμοί χελώνας» στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σε συνδυασμό με το «βραχυκύκλωμα» στην έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή το 2020, βάζουν στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών σενάριο παράτασης της προθεσμίας από τις 27 Αυγούστου τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως ζητούν οι λογιστές.

Από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει ότι μόλις ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλλει δήλωση, αφού μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.959.260 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν «ανέβει» στο Τaxisnet 3.572.526 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή φέτος συγκριτικά με το 2020 το ποσοστό ανέρχεται στο 48%  

Την ίδια ώρα, προβλήματα έχει δημιουργήσει η καθυστερημένη έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών για τους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή το 2020. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που έχουν στηθεί και περιμένουν τις σχετικές βεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μηνιαία επιδόματα των 534 ευρώ τα οποία δεν φορολογούνται, αλλά μπορούν να  τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 προ συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 781-782 του φετινού Ε1.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, δεδομένου ότι τυχόν παράταση στις προθεσμίες υποβολής θα δημιουργήσει προβλήματα με την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ και θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή της πρώτης δόσης, που δεν αποκλείεται να μεταφερθεί ακόμα και τον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε επανάληψη του περσινού σεναρίου, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέλαβαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου, καταβάλλοντας όμως δύο δόσεις μαζί.

Εν τω μεταξύ, από τα 1.959.260 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί προκύπτουν τα εξής:

  • Το 28,18% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 552.208 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 337,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 611 ευρώ.
  • Το 55,18% των σημειωμάτων ή 1.081.202 είναι μηδενικού φόρου.
  • Για το 16,63% των φορολογουμένων ή για 325.850 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φτάνει τα 206 ευρώ ή 67,375 εκατ. ευρώ συνολικά.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και, εφόσον καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό έως το τέλος Ιουλίου, δικαιούνται έκπτωση 3%. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο, ενώ με τα μέχρι σήμερα δεδομένα χάνουν την έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα ηλεκτρονικά βιβλία για τις επιχειρήσεις, ποιο το χρονοδιάγραμμα

Το νέο σύστημα θα βάλει τέλος στις πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με την εφορία και θα αποτελέσει ψηφιακό υπερόπλο στα χέρια των ελεγκτικών αρχών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι απαντήσεις για να αποφύγετε παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις

Άρχισε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ έχουν προστεθεί αρκετοί νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1. Τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους από την ΑΑΔΕ.