ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ψάχνουν κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες από ιδιώτες

Επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να καλυφθεί τμήμα του δανείου των εταιρειών που θα κατασκευάσουν τις φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, και κυρίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να ξεκλειδώσουν οι τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕπ ενδέχεται να καλύψει τμήμα του δανείου που θα πάρουν οι παραχωρησιούχοι, ενώ αναζητούνται κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ για να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή.

Μέχρι να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης τα τρία μεγάλα έργα, συνολικού ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, θα παραμένουν παγωμένα. Για το μεγαλύτερο από αυτά, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά όμιλοι. Πρόκειται για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Archirodon, η Intrakat, η Θεμέλη και την κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ.

Στη δεύτερη φάση πέρασαν οι έξι όμιλοι, πλην της Θεμέλη. Περιλαμβάνεται η μελέτη, κατασκευή και 30ετής εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα ίδια σχήματα συμμετέχουν και στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ «υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», προϋπολογισμού 105,4 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Η διάρκεια σύμβασης είναι 28 έτη και η κατασκευαστική περίοδος 2 έτη. 

Οι επτά κοινοπραξίες είχαν συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ που αφορά το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία, μέσω σύμπραξης που προωθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.  Ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές.

Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια. Προβλέπεται πως τα 13 θα κατεδαφιστούν ενώ επτά θα διατηρηθούν. Στα διατηρητέα κτίρια θα λειτουργήσουν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα, κ.λπ. Φοιτητική εστία θα κατασκευαστεί και στη Λαμία σε ακίνητο του Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.