ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
YPEN-Exoikonomo kat'oikon
Shutterstock

Τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο Εξοικονομώ κατ' Οίκον

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα θα φθάσει στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και ένα ακόμη για επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», όπως υπογράμμισε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σκρέκας τόνισε σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στηριχθεί με δημόσια κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα φθάσει στο ένα δισ. ευρώ. Παράλληλα θα αφορά μόνο κατοικίες και πολυκατοικίες και όχι επιχειρήσεις. 

Για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που θα αφορά τουριστικά καταλύματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συμμετοχή του δημοσίου θα φθάσει στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ. 

Ο υπ. Περιβάλλοντος και ενέργειας, τόνισε ακόμη ότι στις αρχές Αυγούστου θα δοθεί στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος με τα κριτήρια που θα ισχύσουν, ενώ αποκάλυψε ότι πέραν των εισοδηματικών μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και ορισμένα ακόμη. Επιπρόσθετα η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι, ενώ κατόπιν να γίνει η εξέτασή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Στόχος η διαφάνεια στην ηλεκτρική ενέργεια

Διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και υποστήριξη της λήψης επενδυτικών αποφάσεων για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου είναι οι στόχοι των παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε ο κ.  Σκρέκας μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το σχέδιο αναμόρφωσης της αγοράς (market reform plan) που θα υποβληθεί στην ΕΕ και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η έγκριση του σχεδίου, το οποίο κατήρτισε το εργαστήριο E3M του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή κ. Π. Κάπρο, είναι προϋπόθεση για την έγκριση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που διεκδικεί η χώρα μας. Βασική αιτιολογία, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι το γεγονός ότι η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (οι οποίες καθίστανται ασύμφορες εξαιτίας της αύξησης του κόστους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα) οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών και ανάγκη επενδύσεων σε νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Η γεν. γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα (για 2 χρόνια) ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας «ως προστατευτικό δίχτυ για έκτακτες συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν την επάρκεια του συστήματος», με την αποζημίωση κατόπιν διαγωνισμού μονάδων που θα βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας τους, έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι νέες μονάδες που είναι υπό κατασκευή.

Σοβαρές ενστάσεις για το γεγονός ότι το market reform plan δεν αναφέρεται στον Διαχειριστή των ανανεώσιμων πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε ότι μέχρι να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής ηλεκτροδότηση των καταναλωτών της χώρας.

Ο κ. Κάπρος σημείωσε κατά την παρέμβασή του πως η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος αν αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες πριν ενταχθούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά και ότι η εξέταση της λειτουργίας του νέου τρόπου οργάνωσης της αγοράς (target model) που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου έδειξε ότι δεν προέκυψαν μεγάλα προβλήματα αλλά επιμέρους

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eως 95% η μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε κατοικίες που του Εξοικονομώ

Ο Οδηγός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η εικονική λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάρονται μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση

Τη διαφωνία της με διατάξεις νομοσχεδίου του υπ. Ενέργειας δηλώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, τονίζοντας ότι θα φέρουν καθυστέρηση σε ήδη αδειοδοτημένα έργα.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: 500 εκατ. κέρδος των καταναλωτών από τη διασύνδεση της Κρήτης

Όπως ανέφερε επίσης ο διευθ. σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη και έπεται ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η σύνδεση Ελλάδας - Β. Μακεδονίας με αγωγό φυσικού αερίου

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό αναθεώρηση το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, καθώς και τα μέτρα πολιτικής σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως οι μεταφορές και η ναυτιλία.