ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

ΙΟΒΕ: Τι θα κερδίσει η οικονομία από φορολογικά κίνητρα στο ΧΑ

Για κάθε 1 ευρώ δημοσιονομικού κόστους τα προτεινόμενα κίνητρα μπορεί να φέρουν σωρευτική αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος έως και κατά 5 ευρώ σε βάθος 5ετίας.

Πολλαπλάσια αποτελέσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας από το δημοσιονομικό κόστος τους θα έχουν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, κυρίως δηλαδή φορολογικά κίνητρα, για την ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα, όπως εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε μελέτη του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπό τον τίτλο «Εκτίμηση επιδράσεων προτάσεων για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς». 

Όπως εκτιμάται από τη μελέτη, οι θετικές οικονομικές επιδράσεις που δημιουργούνται μέσα από στοχευμένα κίνητρα για την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικά υψηλότερες του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν. Ενδεικτικά, με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος περί το €0,5 δισεκ. στην 5ετία, δημιουργούνται νέες επενδύσεις έως και €1,6 δισεκ. στην ίδια 5ετία και σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης σε βάθος 20ετίας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάθε 1 ευρώ δημοσιονομικού κόστους για την εφαρμογή των προτεινόμενων κινήτρων μπορεί να συντελέσει σε σωρευτική αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος στο Αισιόδοξο σενάριο, κατά έως και 5 ευρώ (4 ευρώ στο Συντηρητικό σενάριο) σε βάθος 5-ετίας, και κατά έως και 27 ευρώ σε βάθος 20-ετίας (19 ευρώ στο Συντηρητικό σενάριο)».

Το ΙΟΒΕ διευκρινίζει ότι η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς προτάσσεται ως συμπληρωματική του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και θεωρείται ότι επιτελεί τουλάχιστον τέσσερεις σκοπούς.

  • Πρώτον, ενισχύει τη σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια σε ευθυγράμμιση με καλές διεθνείς πρακτικές.
  • Δεύτερον, η εισαγωγή και ανάπτυξη μιας εταιρείας σε οργανωμένη αγορά προσφέρει σημαντικά παράπλευρα οφέλη στην ποιότητα του «επιχειρείν», καθώς προάγει τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια και βελτιώνει τις επιδόσεις στα κριτήρια βιωσιμότητας (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση - ESG).
  • Τρίτον, βελτιώνει τις προοπτικές μεγέθυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Τέταρτον, δίνει την ευκαιρία στα ελληνικά νοικοκυριά να καταστούν συμμέτοχα στην οικονομική ανάκαμψη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Στην πλευρά της ζήτησης, τα ελληνικά νοικοκυριά συμμετέχουν σε μικρό μόνο βαθμό σε επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά συγκριτικά με το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό - η μέση αξία των επενδύσεων νοικοκυριών σε εισηγμένες μετοχές και επενδυτικά κεφάλαια περιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2019, έναντι 27,8% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη (Διάγραμμα 1).

 

Στην πλευρά της προσφοράς, η συνολική αξία των εισηγμένων εταιρειών ως ποσοστό του ΑΕΠ στον μέσο όρο της Ευρωζώνης καταγράφεται υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη στην Ελλάδα - 65,0% έναντι 24,8% αντίστοιχα (Διάγραμμα 2).

 

Τα ενδεικτικά κίνητρα στην προσφορά περιλαμβάνουν τέσσερις άξονες:

  • (α) επιδότηση για την εισαγωγή μετοχών και ομολόγων σε οργανωμένη αγορά,
  • (β) επιδότηση για την παραμονή σε οργανωμένη αγορά,
  • (γ) κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και
  • (δ) κατάργηση του φόρου τοκομεριδίων εταιρικών ομολόγων.

Στο σενάριο 5ετούς εφαρμογής μιας ενδεικτικής δέσμης κινήτρων μέτριας έντασης ταυτόχρονα σε ζήτηση και προσφορά, το άμεσο όφελος από τις καθαρές νέες επενδύσεις στην οικονομία εκτιμάται έως και υπερτριπλάσιο του άμεσου δημοσιονομικού κόστους. Το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ μπορεί να τονωθεί έως και 0,5 π.μ. και να παραμείνει υψηλότερο μεταξύ €0,3 και €1,0 δισεκ. κάθε χρόνο έως το 2040 (Διάγραμμα 3). Αντίστοιχα, η ετήσια απασχόληση εκτιμάται υψηλότερη μεσοσταθμικά την πρώτη 10-ετία κατά τουλάχιστον 5 και έως 8 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης υψηλής παραγωγικότητας.

 

Προκύπτει επίσης ότι η υλοποίηση των κινήτρων έχει θετικές μακροχρόνιες επιδράσεις στην πορεία της οικονομίας, πέρα από την πενταετία εφαρμογής των μέτρων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ότι ο συντελεστής απόδοσης από τη χρήση δημοσίων πόρων για τα συγκεκριμένα κίνητρα είναι υψηλός. Ενδεικτικά, κάθε 1 ευρώ δημοσιονομικού κόστους για την εφαρμογή των προτεινόμενων κινήτρων μπορεί να συντελέσει σε σωρευτική αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος κατά έως και 5 ευρώ σε βάθος 5-ετίας, με την απόδοση να αυξάνεται περαιτέρω σε βάθος μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Eκδήλωση αφιέρωμα στον Θ. Παπαλεξόπουλο, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού

Στην εκδήλωση έλαβε χώρα συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», ενώ στο τραπέζι συζήτησης συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οξύ κοινωνικό πρόβλημα ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός

«Η έλλειψη γνώσεων επί του πολυσύνθετου χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε πολίτες και οικονομίες των χωρών», επεσήμανε ο υπ. Οικονομικών σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, «βύθιση» στη βιομηχανία

Ο δείκτης υποχώρησε στις 190,7 μονάδες, λόγω της εξασθένισης των προσδοκιών στη βιομηχανία αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, με την πτώση να θεωρείται από το ΙΟΒΕ ως «μία αναμενόμενη διορθωτική εξέλιξη».