ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.

Κάθε διευθύνων σύμβουλος που σέβεται τον εαυτό του σήμερα ορκίζεται τρεις φορές την ημέρα πίστη στις αρχές του ESG, που περιλαμβάνουν την κοινωνική υπευθυνότητα και την εταιρική διακυβέρνηση. Η Coca Cola HBC είναι -με διαφορά- η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ και παίρνει κορυφαίες βαθμολογίες από διεθνείς οίκους στο ESG. Δύσκολα καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πώς μπορεί να συμβιβάζεται αυτή η άριστη εικόνα μιας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικά υπεύθυνης εταιρείας με το γεγονός ότι απειλείται πάλι με πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αρκετά σοβαρές παραβάσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, μέσω των οποίων η Coca Cola HBC φέρεται ότι προσπάθησε να «πνίξει» τον ανταγωνισμό από μια πολύ μικρότερη εταιρεία. Μάλιστα, όταν έγινε η σχετική έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού, η Coca Cola προσπάθησε με διάφορους τρόπους να την παρεμποδίσει και τιμωρήθηκε, τον περασμένο Μάρτιο, με πρόστιμο 800.000 ευρώ. Για ανάλογες παραβάσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, η Coca Cola είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο προ εικοσαετίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι που ίσως δείχνει ότι έχει πολύ βαθιές ρίζες στην εταιρική κουλτούρα η παραβατική συμπεριφορά σε θέματα ανταγωνισμού.

-- Την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, με αναπτυξιακή στόχευση, της Alpha Bank, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης. Σε μήνυμα που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα στο προσωπικό της τράπεζας, ο κ. Ψαλτης, τονίζει ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης, αναπτυξιακής Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου Τράπεζας στην Ελλάδα αποτελεί λόγο ικανοποίησης για τον επαγγελματισμό και τις άοκνες προσπάθειες όλων μας, αλλά και λόγο αισιοδοξίας για το μέλλον της Τράπεζάς μας». Παράλληλα δίνει τον ...αναπτυξιακό ρυθμό για την επέκταση των εργασιών της τράπεζας σημειώνοντας: «Αναλαμβάνουμε ως Όμιλος την ευθύνη  να αποτελέσουμε τον βασικό εταίρο όλων των επιχειρήσεων που θέλουν να υπερβούν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να δουν το μέλλον με φιλοδοξία, τόλμη και υπευθυνότητα», καλώντας το προσωπικό του Ομίλου να τείνει χείρα συνεργασίας προς τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

-- Ιδιαίτερα αισιόδοξος, τουλάχιστον για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, εμφανίστηκε ο μόνιμα εγκρατής Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας. Αν δεν υπάρξει κάποια νέα απρόβλεπτη εξέλιξη, τόνισε στη χθεσινή παρουσίαση της Έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί για την επόμενη 3ετία να ανέλθει στο 3%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

-- Αμέσως μετά, βέβαια, ακολούθησε η προειδοποίηση.

-- «Η ελληνική οικονομία», τόνισε, «θα χρειαστεί 1 – 1,5 έτος για να εξισορροπήσει την απώλεια που είχε λόγο της πανδημίας, από εκεί και πέρα έχει αντικειμενικά εφόδια ώστε να μπορέσει να τρέξει περισσότερο, πιο γρήγορα, από το μέσο όρο της Ευρωζώνης για τα επόμενα 2 – 3 ή και 4 χρόνια, αλλά αν δεν υπάρξει μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης αλλαγή στην παραγωγική δομή της οικονομίας αυτό θα εξασθενήσει τα επόμενα 2-3 χρόνια. Και αν κανείς αναρωτιέται ότι "τα 2 – 3 χρόνια είναι μια αιωνιότητα γιατί να το σκεφτόμαστε από τώρα, ας το συζητήσουμε αργότερα", προφανώς το τι προβλέπει κανείς ότι θα γίνει επηρεάζει και τη σημερινή συμπεριφορά, δηλαδή, η πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία εν τέλει θα υποχωρήσει σε χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης μετά από 2-3 χρόνια μπορεί να υπονομεύσει και τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ακόμα και σήμερα».

-- Χύνονται αρκετά ποτάμια μελανιού -φυσικού και ψηφιακού- για να εξηγηθεί η επενδυτική καχεξία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι περισσότεροι αναλυτές αναρωτιούνται: αφού έχει τόσο καλές προοπτικές η ελληνική οικονομία και περιμένουμε δεκάδες δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, γιατί το ΧΑ υστερεί τόσο εμφανώς έναντι των αγορών της Ευρώπης και, ακόμη περισσότερο, των ΗΠΑ. Ίσως η εξήγηση να είναι απλούστερη από όσο φανταζόμαστε: πολύ απλά, η Ελλάδα είναι μια χώρα με οικονομία εξαρτημένη από τον τουρισμό και έχουμε φθάσει στα μέσα του καλοκαιριού με λιγότερους από τέσσερις στους δέκα πολίτες πλήρως εμβολιασμένους. Στην καλύτερη περίπτωση, με βάση τις κυβερνητικές προβλέψεις, θα έχουμε φτάσει στο 70% τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιός με τις μεταλλάξεις του θα έχει πολύ χρόνο και αρκετό χώρο (σε ανεμβολίαστους οργανισμούς) για να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Κάπως έτσι, η οικονομία εκτίθεται σε νέο κίνδυνο «ατυχήματος», με περιοριστικά μέτρα, και αυτή την φορά… λεφτά δεν υπάρχουν για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Όπως εύστοχα εξήγησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, βρισκόμαστε ήδη σε ένα οριακό σημείο: με λίγο παραπάνω δανεισμό κινδυνεύουμε να πάψει να θεωρείται βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μπούμε σε νέες περιπέτειες.

-- Αναμφίβολα, όλα αυτά τα άσχημα σενάρια δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθούν. Λαμβάνονται, όμως, πολύ σοβαρά υπόψη από τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, που βλέπουν ότι έχει αυξηθεί σοβαρά ο λεγόμενος κίνδυνος χώρας (country risk). Και είναι εύλογο ότι αποφεύγουν να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο, πριν πειστούν ότι αυτά τα σενάρια δεν θα επιβεβαιωθούν. Κάτι που ίσως εξηγεί γιατί ξαφνικά, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι εντολών αγορών έχουν ουσιαστικά «παγώσει» και η αγορά περνά αυτή την ταλαιπωρία της αργής διολίσθησης με χαμηλούς τζίρους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολονυκτία στην Alpha Bank, η αντίδραση της ΤΕΝΕΡΓ και ο Άρειος Πάγος

Οι μαραθώνιες, εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις για το Galaxy, η ισχυρή ανάκαμψη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τις πιέσεις λόγω Τέξας και η συνταγματικότητα του νόμου για την απιστία τραπεζιτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικαστές σε ιδεολογική σύγχυση και η κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ

Οι δικαστές που θέλουν πλήρη αναστολή λειτουργίας στα δικαστήρια, αλλά όχι και απαγόρευση στις πορείες και η κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων από το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο.