ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέο «Εξοικονομώ»: Επιδότηση έως 75%, κερδισμένοι οι ασθενέστεροι

Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 632 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αρχές Οκτωβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ» που θα καλύπτει την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών και παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές από τους προηγούμενους κύκλους. Η πλέον βασική είναι ότι μπαίνει τέλος στο σύστημα ένταξης με βάση τη χρονική υποβολή της αίτησης η οποία θα γίνεται πλέον σύμφωνα με νέα κοινωνικά, οικονομικά και ενεργειακά κριτήρια.  

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα κοινωνικά κριτήρια που έχουν προβλεφθεί στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ» με στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν ευάλωτων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, υπάρχει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημιουργείται ειδικό υπο – πρόγραμμα με προϋπολογισμό τα 100 εκατ. και την επιδότηση θα φτάνει στο 75%. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον εξαντληθούν αυτά τα κεφάλαια θα αντληθούν και νέα από τα συνολικά 632 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη που θα δοθούν σε αυτόν τον κύκλο, για τη στήριξη όσο δυνατόν περισσότερων νοικοκυριών. Μάλιστα, το κράτος θα εγγυάται και για τον τραπεζικό δανεισμό για το υπόλοιπο 25%.  

Γενικότερα, θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες - που θα καθορίζονται από τις βαθμοημέρες, ειδικά για περιοχές με μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 18 βαθμούς για μεγάλο διάστημα μέσα στο έτος.  

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι πώς στους δικαιούχους του προγράμματος μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι και είναι η κύριά τους κατοικία και κάθε ωφελούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση. Επίσης, για τις πολυκατοικίες το ποσοστό της επιδότηση φθάνει στο 40% ενώ αποκλείονται πλέον οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.  

Επίσης, υποχρεωτική θα είναι πλέον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου ενώ επιδοτείται μέσω του προγράμματος και η αποζημίωση του μηχανικού. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

 • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.
 • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό , ποσοστό 70 %.
 • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
 • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
 • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

Τα νέα κριτήρια αξιολόγησης 

Στο νέο σύστημα ένταξης στο πρόγραμμα τα κριτήρια που θα διαμορφώνουν την τελική βαθμολογία είναι τα παρακάτω: 

 • κόστος εξοικονόμησης ενέργειας: 50% 
 • υφιστάμενη ενεργειακή κλάση: 5% 
 • βαθμοημέρες θέρμανσης: 7% 
 • παλαιότητα κατασκευής: 3% 
 • ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα: 15% 
 • πλήθος εξαρτώμενων τέκνων: 5% 
 • μονογονεϊκή οικογένεια: 5% 
 • μακροχρόνια άνεργος: 5% 
 • ΑΜΕΑ: 5%. 

Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής (στόχος είναι η έκδοση των αποφάσεων ως το τέλος του χρόνου). Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.

Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα. Εξακολουθούν να ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για όσους δεν εντάσσονται στο νέο «Εξοικονομώ».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eως 95% η μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε κατοικίες που του Εξοικονομώ

Ο Οδηγός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η εικονική λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων.
RawMat2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

RawMat2021: Τα θέματα που συζητήθηκαν και ο απολογισμός του Συνεδρίου

436 επιστήμονες για πέντε ημέρες συζήτησαν τις προκλήσεις και τα θέματα της κυκλικής οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής βιομηχανίας, τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται στον τομέα πρώτων υλών και ενέργειας και πρότειναν λύσεις.
Amuras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμείνουν ψηλά, θα παραταθούν τα μέτρα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ για τους ιδιώτες παρόχους θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.