ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αρκετές γυναίκες στα δ.σ. εισηγμένων αλλά σε μη εκτελεστικές θέσεις

Από τις 68 γυναίκες που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων, υπάρχει μόνο μια πρόεδρος και μόνο μια διευθύνουσα σύμβουλος. Μόλις 9 έχουν εκτελεστικά καθήκοντα στα ΔΣ.

Αυξημένη σημαντικά είναι η συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων, που έχουν προσαρμοστεί ταχύτατα στις νέες απαιτήσεις του νόμου, και συνολικά οι εταιρείες έχουν ξεπεράσει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ωστόσο, η συμμετοχή γυναικών «περιορίζεται» σε μη εκτελεστικές θέσεις, με την μια ισχνή μειοψηφία να έχουν εκτελεστικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Hellenic Observatory of Corporate Governance (HOCG) που διενήργησε η Corporate Matters και αφορούσε την υλοποίηση προβλέψεων του νόμου 4706/2020 σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, συνολικά τα νέα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των 25 εταιρειών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX 25), αποτελούνται κατά μέσον όρο περισσότερα από 11 άτομα και συνολικά τα ΔΣ έχουν 288 άτομα από τα οποία 68 είναι γυναίκες.

Στο σύνολό τους οι εταιρείες του δείκτη ξεπέρασαν τις απαιτήσεις του νόμου σύμφωνα με τις οποίες είναι υποχρεωτική η παρουσία 61 γυναικών στα ΔΣ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έχουν περισσότερες γυναίκες από τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν συμμορφωθεί στην απαίτηση του νόμου που ορίζει ότι 25% των μελών των ΔΣ πρέπει να είναι γυναίκες και σε περίπτωση δεκαδικού αριθμού στρογγυλοποιείται προς τον χαμηλότερο ακέραιο. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες απέφυγαν τη σχετική υποχρέωση μειώνοντας τον αριθμό μελών του ΔΣ ώστε να απαιτούνται λιγότερες γυναίκες.

Ποιες εισηγμένες έχουν τις περισσότερες γυναίκες στα ΔΣ

Η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε ΔΣ συναντάται στην Ελλάκτωρ καθώς στο επταμελές ΔΣ έχουν τοποθετηθεί τρεις γυναίκες, ενώ αντίθετα το ΔΣ της ΔΕΗ έχει την χαμηλότερη ποσοστιαία συμμετοχή γυναικών. Επίσης τέσσερις εταιρείες του δείκτη δεν κάλυψαν τον αριθμό γυναικών που προβλέπονται και είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ. Στις εταιρείες αυτές ο αριθμός γυναικών μελών ΔΣ υπολείπεται κατά μία από τον προβλεπόμενο. Σημειώνεται ότι στο ΔΣ της Alpha Bank, υπάρχει μία κενή θέση που αναμένεται να συμπληρωθεί σύντομα.

Η συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ειδικά στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, διαπιστώνεται ότι η συγκρότηση των ΔΣ διαφέρει από τις εισηγμένες εταιρείες καθώς προβλέπεται συμμετοχή δύο μελών ως εκπροσώπων εργαζόμενων και έχουν οριστεί και στις δύο εταιρείες, άνδρες. Ειδικά στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ προβλέπεται εκλογή δύο μελών ΔΣ από «ειδική συνέλευση» των ιδιωτών μετόχων ενώ οι υπόλοιποι εκλέγονται από την κανονική γενική συνέλευση μετόχων.

Πάντως από τις 68 γυναίκες που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών του δείκτη μόνον μία είναι πρόεδρος εταιρείας (ΕΥΔΑΠ) και μόνον μία είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος (JUMBO). Από τις γυναίκες μέλη των ΔΣ οι 9 έχουν εκτελεστικά καθήκοντα ενώ η πλειοψηφία, 59 άτομα έχουν θέση μη εκτελεστική στα ΔΣ ενώ οι περισσότερες από αυτές (46 άτομα) έχουν θέση ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στα ΔΣ.

Ενδεχομένως οι γυναίκες μέλη των ΔΣ δεν αξιοποιούνται σε εκτελεστικά καθήκοντα, αλλά από τα 46 ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ που είναι γυναίκες οι 44 συμμετέχουν σε Επιτροπές των ΔΣ όπως η Επιτροπή Ελέγχου, Αμοιβών και Προσλήψεων. Οι εταιρείες που έχουν τις περισσότερες γυναίκες (4) σε Επιτροπές του ΔΣ είναι Μυτιληναίος, Eurobank, Coca - Cola HBC, αντίθετα δεν υπάρχουν γυναίκες μέλη σε Επιτροπές ΔΣ των εταιρειών ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Fourlis Συμμετοχών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζεται προς τις 890 μονάδες ο Δείκτης με χαμηλή αξία συναλλαγών

Ως τις 891 μονάδες έχει διολισθήσει σήμερα ο Δείκτης, καθώς ρευστοποιήσεις πλήτττουν τραπεζικές μετοχές και τους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ελαφρώς υψηλότερα και η απόδοση των 10ετών ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται σταδιακά στη χρηματιστηριακή αγορά

Τον Μάρτιο του 2021 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κωδικών που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2015, κάτι που δείχνει ότι και οι ημεδαποί επενδυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν ξανά το χρηματιστήριο.