ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο; George Vitsaras / SOOC

Ένα βήμα πίσω το υπ. Οικονομικών, έως τις 10 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις

Προηγήθηκαν πιεστικές εκκλήσεις των λογιστών για παράταση της καταληκτικής προθεσμίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τι αναφέρει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών.

Ως τις 10 Σεπτεμβρίου παρατείνει το υπουργείο Οικονομικών την καταληκτική προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, μετά την έντονη πίεση που άσκησαν οι ενώσεις των λογιστών, ζητώντας παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Οικονομικών παρατείνεται επίσης και η καταβολή των δυο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλούμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, «η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου».

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

«Η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα».

Έντονες πιέσεις από τους λογιστές για παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου

Οι ενώσεις των λογιστών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να παραταθεί η διαδικασία καθώς αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας που δεν επιτρέπεται ούτε να...αρρωστήσουν. Σημειώνουν ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το Δημόσιο και δεν επέτρεπαν να προχωρήσουν νωρίτερα οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι είχε ανακοινωθεί πως είχε ανοίξει η πλατφόρμα στις 27 Μαΐου, όμως από τις 7 Ιουλίου ενημερώθηκαν φορολογούμενοι και λογιστές ότι αναρτήθηκαν από το Δημόσιο και προσυμπληρώθηκαν στα έντυπα Ε1, Ε2, και Ν, τα απαραίτητα στοιχεία εισοδημάτων και φόρων.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής:

«Δεν ζητάμε παράταση, δεν ζητήσαμε ποτέ παράταση, αλλά επιστροφή του "κλεμμένου" χρόνου για την ομαλή υποβολή των φετινών δηλώσεων. Ανακοινώσατε ότι "άνοιξε" το σύστημα 27/5/2021 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των στοιχείων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση τους και δηλώσατε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι η 27/8/2021.

Με ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. στις 7/7/2021 ενημερώθηκαν οι φορολογούμενοι και εμείς οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί ότι αναρτήθηκαν από το Δημόσιο και προ συμπληρώθηκαν στα έντυπα Ε1, Ε2, και Ν, τα απαραίτητα στοιχεία εισοδημάτων και φόρων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν προβλήματα που μας καθυστερούν στις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων όπως ενδεικτικά το πρόσφατο παράδειγμα της απώλειας βεβαιώσεων ελευθέρων επαγγελματιών από το σύστημα.

Παρ' όλα τα παραπάνω και αγνοώντας πλήρως τις πολυπληθείς φωνές με επιχειρήματα των θεσμικών φορέων, επιμένετε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής να παραμένει η 27/8/2021 και το ερώτημα που τίθεται κε Υπουργέ είναι ότι όλοι αυτοί οι φορείς του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών (μηδέ εξαιρουμένων και βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με τις ανάλογες επερωτήσεις) έχουν λάθος;».

Τονίζουν πως δεν ζητούν παράταση αλλά απαιτούν τα αυτονόητα και τα νόμιμα. «Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε αυτά που έχει ζητήσει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. αλλά και άλλες ενώσεις με κορυφαία και τεκμηριωμένα υπομνήματα και μάλιστα με ομόφωνα ψηφίσματα της Ολομέλειας των Προέδρων των 49 Ενώσεων Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (είδατε τελευταίο στις 4 Ιουνίου 2021 με αρ. πρωτ. 203) ως ακολούθως:

1. Να δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα στον Λογιστή – Φοροτεχνικό να μπορεί να ασθενήσει, να δοθεί το δικαίωμα στη γυναίκα Λογίστρια – Φοροτεχνικό να εγκυμονήσει και όχι να αποτελούν έρμαια λήξεων υποχρεώσεων. Είναι αδιανόητο να παραμένει ένα τέτοιο θέμα άλυτο. Το αυτονόητο της ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος σας έχει προταθεί με νομική τεκμηρίωση ότι κατά το διάστημα της άδειας ασθένειας βάσει ιατρικών βεβαιώσεων από δημόσια υγειονομική υπηρεσία πρέπει να αναστέλλονται οι προθεσμίες ενημέρωσης βιβλίων καθώς και όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών του πάσχοντος λογιστή και στη συνέχεια να δίδεται επαρκής χρόνος υποβολής αυτών. Για αποφυγή γραφειοκρατίας προτείνεται η άδεια αυτή να χορηγείται από τον διευθυντή της αρμόδιας ΔΟΥ και να ισχύει και για τους υπόλοιπους φορείς.

2. Ως Κλάδος είμαστε μέχρι τον Αύγουστο, 18 ολόκληρους μήνες στις επάλξεις χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, με καθημερινό 12ωρο εργασίας, χωρίς σταματημό στα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Γιατί μας θεωρείτε «αναλώσιμα υλικά»; Δεν σκέφτεστε ούτε τους επαγγελματίες λογιστές ούτε τους εργαζομένους τους, που χάριν οικονομικών σχεδιασμών πρέπει να καταρρακωθούν σωματικά και ψυχικά; Ζητάμε ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες και να μετατεθούν οι δηλωτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου και οι αντίστοιχες προθεσμίες πληρωμής στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει θεσμικά σε πλείστες περιπτώσεις λειτουργίας του δημοσίου.

3. Όπως προαναφέραμε, δεδομένου ότι η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ναι μεν άνοιξε τυπικά στις 27/5/2021,αλλά η επίσημη παραγωγική λειτουργία της, βάσει ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ ξεκίνησε στις 7/7/2021, καθώς μέχρι την ημερομηνία αυτή, υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του δημοσίου στην εφαρμογή της απόφασης (Α. 1035/01.03.2021) της ΑΔΔΕ, για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων (βλ. σχ. ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κορονο- αποζημιώσεις κλπ). Επί πλέον κάτι που δεν έχει συνυπολογιστεί, είναι η χρονική καθυστέρηση των φετινών αποφάσεων και εγκυκλίων οι οποίες συγκριτικά με πέρσι, εκδόθηκαν κατά ένα έως δύο μήνες αργότερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορονο- ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού). Μόνο για την σωστή ενημέρωση των συναδέλφων, όσον αφορά τη φορολογική και λογιστική μεταχείριση επί των ενισχύσεων αυτών, μπορείτε να πληροφορηθείτε, ότι χρειάστηκαν περίπου δεκαπέντε διαδικτυακά σεμινάρια.

Είναι επομένως κε Υπουργέ επιβεβλημένο και νόμιμο αλλά και ηθικά σωστό απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο και στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να μεταφερθεί στις 30/9/2021 με απόφαση που θα δημοσιευτεί άμεσα, αναπληρώνοντας έτσι τον χαμένο χρόνο από το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα».

Εκκρεμούν 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το Business Daily περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν έχουν υποβληθεί ακόμη, ενώ πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία υποβολής (27 Αυγούστου). Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα περάσει με χαμηλούς ρυθμούς υποβολής δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι λογιστές να εκτιμούν ότι θα είναι τελικά αναπόφευκτη μια παράταση της προθεσμίας υποβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  (ΑΑΔΕ), οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να υποβληθούν σε περίοδο θερινών διακοπών είναι 2.652.531, καθώς έχουν ανεβεί στο Taxis 3.791.948 έντυπα Ε1 σε σύνολο  6.444.479 που είχαν υποβληθεί το 2020. Δηλαδή, το ποσοστό των δηλώσεων σε εκκρεμότητα υπερβαίνει το 40%.

Η είσοδος στις θερινές διακοπές φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ρίχνει το ρυθμό υποβολής, σε συνδυασμό μάλιστα και με το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών πέρασε ρύθμιση που παρατείνει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου με έκπτωση 3% για όσους υποβάλουν δηλώσεις έως και στις 27 Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το Σαββατοκύριακο υποβλήθηκαν περίπου 55.000 δηλώσεις, ενώ το προηγούμενο είχαν υποβληθεί περίπου 73.000.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί  3.791.948 Ε1 που αντιστοιχούν σε 5,2 εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία είναι ξεχωριστά για τον/την σύζυγο. Από την ανάλυση αυτών προκύπτει ότι το Δημόσιο βάζει στα ταμεία του περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος:

  • Το 31,20% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.
  • Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνουν  φέτος επιπλέον φόρο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.695.736 είναι μηδενικά.
  • Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ, δηλαδή συνολικά 211,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πληρωμή του φόρου εφάπαξ με έκπτωση 3% ή έως και σε 8 μηνιαίες δόσεις, ενώ μπορούν να επιλέξουν και την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση με τις 24 – 48 δόσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για εξωδικαστικές διαφορές έως 31 Μαρτίου ζητούν οι λογιστές

Στην επιστολή που έστειλαν προς το υπ. Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, οι λογιστές και φοροτεχνικοί τονίζουν πως είναι απαραίτητη η παράταση εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στοχεύουμε σε ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ για περισσότερους το 2022

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι σε μια περίοδο σημαντικών και ανοδικών αβεβαιοτήτων και κινδύνων δεν μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο εν είδει κοινωνικού «μερίσματος ανάπτυξης».
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ διεθνούς συμφωνίας για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή η Ελλάδα

Ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, συμμετείχε στην υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ όπου παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι υπέρ μίας διεθνούς, συναινετικής λύσης.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για σεισμόπληκτα ακίνητα σε Β. Αιγαίο και Θεσσαλία

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ενδεχόμενο αλλαγής ημερομηνίας καταβολής 1ης δόσης ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί η δυνατότητα στον φορολογούμενο να επιλέξει αν επιθυμεί να πληρώσει μόνη της την 1η δόση ή να πληρώσει αργότερα την 1η και τη 2η μαζί.