ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο ΑΠΕ

«Απογειώθηκε» ο ελληνικός τουρισμός και ξεπερνά τον Αύγουστο 2019

Κατά 2% υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2019 διαμορφώνονται αυτόν τον μήνα οι κρατήσεις στις διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα. Έσοδα στο 50% του 2019 προβλέπει η Εθνική Τράπεζα.

Σε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία του μετά το ξέσπασμα της πανδημίας φαίνεται πως φτάνει αυτόν τον Αύγουστο ο ελληνικός τουρισμός, καθώς για πρώτη φορά σε αυτή την περίοδο ακραίων δυσκολιών οι αεροπορικές αφίξεις θα ξεπεράσουν το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2019, που ήταν και η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων για θέματα πολιτικής αεροπορίας OAG, που δημοσιεύουν σήμερα οι "Financial Times", συνολικά στην Ευρώπη αυτόν τον Αύγουστο οι κρατήσεις εισιτηρίων για πτήσεις είναι περίπου 31% χαμηλότερα από το επίπεδο του Αυγούστου 2019. Όμως, στην Ελλάδα οι κρατήσεις στις διεθνείς πτήσεις όχι μόνο έχουν φτάσει στο επίπεδο του Αυγούστου 2019, αλλά είναι και 2% μεγαλύτερες, καθώς καταγράφεται ισχυρή ζήτηση από Γερμανία (αύξηση 25%), Ελβετία (26%) και Γαλλία (31%).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι, παρά τα προβλήματα που δημιουργούν οι καταστροφικές πυρκαγιές και στον τουρισμό, η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, καθώς εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι είναι ανοικτή στους ξένους επισκέπτες. Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν οι FT, οι κρατήσεις πτήσεων για την Ισπανία είναι 25% χαμηλότερα από το επίπεδο του Αυγούστου 2019.

Τα νεότερα αυτά στοιχεία φαίνεται ότι ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις αναλυτών για μια τουριστική σεζόν καλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες. Όπως έχει γράψει το Business Daily, αισιόδοξες εκτιμήσεις για την φετινή τουριστική σεζόν διατυπώνουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας σε νέα μελέτη, εκτιμώντας ότι είναι πιθανή η ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019, καθώς η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη ζήτησης στη μεσογειακή αγορά.

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του κλάδου, τονίζεται στη μελέτη, είναι ενθαρρυντικά, καθώς η αντιπαραβολή της πορείας των φετινών τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων (ως ποσοστά του 2019) έναντι των αντίστοιχων περσινών δείχνει  σημαντική ανάκτηση των κεκτημένων του 2019.

Εστιάζοντας στον κρίσιμο δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020).

Αν υποθέσουμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα θα ακολουθήσουν μια ανάλογη με την περσινή πορεία, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του επιπέδου 2019. Δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις (με συντελεστή άνω του 90%), ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή, 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς.

Ενισχυτικά στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου λειτουργούν δύο στοιχεία που συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει φέτος τα εχέγγυα να κερδίσει μερίδιο στην (ομολογουμένως ακόμα υπό πίεση και υψηλή αβεβαιότητα) διεθνή τουριστική αγορά:

  • Συνυπολογίζοντας τα υγειονομικά δεδομένα, τις τάσεις στην αεροπορική κίνηση και τις προτιμήσεις των τουριστών (όπως αποτυπώνονται στις αναζητήσεις και τις κρατήσεις), η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη ζήτησης στη μεσογειακή αγορά.
  • Ακολουθώντας μια προσέγγιση 360ο και εστιάζοντας στις βασικές αγορές προέλευσης για τον ελληνικό τουρισμό, παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές (όπως η Γερμανία) φαίνεται να αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ζήτησης στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, παίρνοντας τη σκυτάλη από λιγότερο παραδοσιακές αγορές (όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ) που λειτούργησαν ενισχυτικά στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Η ενδεχόμενη επίτευξη υψηλού μεριδίου για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 (υπό την επιφύλαξη απρόβλεπτων επιδημιολογικών εξελίξεων) θα αποτελέσει ουσιαστικά επιστροφή του κλάδου στην αναπτυξιακή πορεία της περιόδου 2012-2019 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων (+101%) όσο και εισπράξεων (+75%) -με επίτευξη αυξημένης διείσδυσης σε όλες τις βασικές αγορές (ευρωπαϊκές και μη).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Ελλάδα

Οι πτήσεις προς Τουρκία, η οποία απορροφά ετησίως μεγάλο μερίδιο του ρωσικού τουρισμού, εγκρίθηκαν σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, έπειτα από το πόρισμα ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το Παρίσι έρχεται σήμερα το πρώτο αεροπλάνο της σεζόν στο Βόλο

Με δειλά «βήματα» ξεκινά η έναρξη της τουριστικής σεζόν στη χώρα, με το Βόλο να κάνει το πρώτο του άνοιγμα. Το πρώτο αεροπλάνο από τη Γαλλία θα προσγειωθεί σήμερα στο αεροδρόμιο της πόλης με 189 επιβάτες.