ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
exoikonomo-anakainisi-ypen
Φώτο: Shutterstock

Αλλάζουν όλα με το νέο «Εξοικονομώ» - Ποια είναι τα εννέα κριτήρια επιλογής

Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη βαθμολόγηση μιας αίτησης. Ακολουθεί η οικονομική κατάσταση. Υπολογίζεται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες.

Εντός της ημέρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προδημοσίευση του Οδηγού για το νέο «Εξοικονομώ» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που φέρνει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Στις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη να δεχθεί αιτήσεις η σχετική πλατφόρμα και το ΥΠΕΝ στοχεύει στη μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας και στη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων.

Όπως έγραφε το Business Daily, τώρα, στα προγράμματα «Εξοικονομώ» δεν εφαρμόζονταν κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και οι επιδοτήσεις κατανέμονταν με βάση το χρόνο υποβολής της αίτησης. Ήταν, με άλλα λόγια, ένας αγώνας ταχύτητας, όπου κέρδιζαν οι πιο γρήγοροι στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και μάλιστα είχε συζητηθεί έντονα η χρήση από μηχανικούς ειδικού λογισμικού για αυτοματοποιημένη και γρήγορη υποβολή των αιτήσεων.

Οι... αγώνες ταχύτητας τελειώνουν με το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο εντάσσεται στα σχέδια που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και, σε αυτό το πλαίσιο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, αλλά και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθούν εννέα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μεταξύ των οποίων τη μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η εξοικονόμηση ενέργειας, που θα έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη βαθμολόγηση μιας αίτησης, καθώς θα είναι 50%. Δηλαδή, το προβάδισμα θα έχουν πλέον οι προτάσεις που θα φέρνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Όμως, στο πλέγμα των κριτηρίων εξαιρετικά σημαντικά θα είναι και αυτά που αφορούν την οικονομική κατάσταση των αιτούντων. Για παράδειγμα, το κριτήριο του εισοδήματος (όσο χαμηλότερο, τόσο καλύτερα) θα έχει συμμετοχή 15% στη διαμόρφωση της βαθμολογίας, ενώ θα αξιολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές βαρύτητας το αν ο αιτών είναι μακροχρόνια άνεργος, άτομο με ειδικές ανάγκες, έχει εξαρτώμενη μέλη ή αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Ειδικότερα, στο νέο σύστημα ένταξης στο πρόγραμμα τα κριτήρια που θα διαμορφώνουν την τελική βαθμολογία είναι τα παρακάτω:

ΚριτήριοΣυντελεστής βαρύτητας
Ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας50%
Βαθμοημέρες7%
Ενεργειακή κλάση, βάσει Α’ ΠΕΑ7%
Παλαιότητα κατασκευής3%
Εισόδημα (€)15%
Μακροχρόνια Άνεργοι4%
Α.Μ.Ε.Α.5%
Εξαρτώμενα Μέλη5%
Μονογονεϊκή Οικογένεια4%

Με το νέο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Επιλέξιμες στο νέο πρόγραμμα θα είναι οι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ. Απαραίτητη είναι στο νέο πρόγραμμα και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, καθώς και το ΑΦΜ σε ισχύ σε περίπτωση που πρόκειται για πολυκατοικία. ‘

Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά στον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση), ενώ ο κάθε ωφελούμενος έχει δικαίωμα για υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Εξακολουθούν να ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για όσους δεν εντάσσονται στο νέο «Εξοικονομώ».

Στο νέο πρόγραμμα, τέλος, «κόπηκε» η επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης, για τα οποία θα υπάρξει ειδικό νέο πρόγραμμα, ενώ οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι μπαταρίες εντάσσονται στις πρωτοβουλίες για την ώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ειδικότερα, στο νέο «Εξοικονομώ» οι επιλέξιμες παρεμβάσεις διαμορφώνονται ως εξής:

ΠαρεμβάσειςΜονοκατοικία/Μεμονωμένο διαμέρισμα Πολυκατοικία
  
  Μη κοινόχρηστες Κοινόχρηστες 
 (διαμέρισμα) 
ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ/ΑΕΡΙΣΜΟΣ       
Πλαίσιο αλουμινίου με ενεργειακό υαλοπίνακα- Παράθυρο  √ √ √ 
Πλαίσιο αλουμινίου με ενεργειακό υαλοπίνακα – Εξωστόθυρα  √ √ √ 
Πλαίσιο ξύλου με ενεργειακό υαλοπίνακα – Παράθυρο  √ √ √ 
Πλαίσιο ξύλου με ενεργειακό υαλοπίνακα – Εξωστόθυρα  √ √ √ 
Πλαίσιο PVC με ενεργειακό υαλοπίνακα – Παράθυρο √ √ √ 
Πλαίσιο PVC με ενεργειακό υαλοπίνακα - Εξωστόθυρα  √ √ √ 
Μόνον ενεργειακοί υαλοπίνακες (Χωρίς αντικατάσταση πλαισίου) √ √ √ 
Εξωτερικό προστατευτικό φύλλο (σύστημα Κουτί–Ρολό, ή Εξώφυλλο)  √ √ 
Λοιπά σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης√ √ 
Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας √ √ 
        
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ       
Θερμομόνωση δώματος  εξωτερικά  √ √ √ 
Θερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη  √ √ √ 
Θερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους επί  πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα√ √ √ 
Θερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα √ √ √ 
    
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΨΥΞΗΣ       
Διατάξεις αυτομάτου ελέγχου λειτουργίας συστήματος θέρμανσης    √    √   √
Σύστημα καυστήρα – λέβητα Φυσικού Αερίου / Υγραερίου √ √ √ 
Κατηγορίες / υποκατηγορίες παρεμβάσεων Μονοκατοικία/Μεμονωμένο διαμέρισμα Πολυκατοικία
  
  Μη κοινόχρηστες Κοινόχρηστες 
 (διαμέρισμα) 
Σύστημα Α/Θ (Θέρμανσης – Ψύξης /  Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακής σήμανσης στους  55oC)  √ √ √ 
Σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας   √ √ √ 
Σύστημα συμπαραγωγής Φ.Α. (ΣΗΘΥΑ)   √ √ √ 
Σύστημα λέβητα βιομάζας - πελλέτας ξύλου)   √ √ √ 
Ενεργειακό τζάκι (καλοριφέρ) √ √ ─ 
Ενεργειακό τζάκι (αερόθερμο)√ √ ─ 
Αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα διαιρούμενου τύπου (split unit) για θέρμανση/ψύξη χώρου √ √ ─ 
   
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΖΝΧ       
Ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα συλλέκτη – ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ  √ √ ─ 
Ηλιoθερμικό σύστημα συλλέκτη – ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ βεβιασμένης κυκλοφορίας √    √
Ηλιoθερμικό σύστημα παροχής ΖΝΧ και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου √    √
Αντλία θερμότητας √  √ ─ 
        
ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ       
Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) √ √ ─ 
Αναβάθμιση φωτισμού  ─ ─ √ 
    

Τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ

Στο νέο πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημιουργείται ειδικό υπο – πρόγραμμα με προϋπολογισμό 100 εκατ. και επιδότηση που θα φτάνει στο 75%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, εφόσον εξαντληθούν αυτά τα κεφάλαια θα αντληθούν και νέα από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος που θα δοθούν σε αυτόν τον κύκλο, για τη στήριξη όσο δυνατόν περισσότερων νοικοκυριών. Μάλιστα, το κράτος θα εγγυάται και για τον τραπεζικό δανεισμό για το υπόλοιπο 25%.

Γενικότερα, θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες - που θα καθορίζονται από τις βαθμοημέρες, ειδικά για περιοχές με μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 18 βαθμούς για μεγάλο διάστημα μέσα στο έτος.  

Πλαφόν τα 28.000 ευρώ

«Ταβάνι» στις επιλέξιμες παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α μπαίνει στα 28.000 ευρώ. Ειδικότερα, δεν μπορεί να υπερβαίνει η δαπάνη το γινόμενο του 0,9 ευρώ επί την ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ ΠΕΑ (ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β’ ΠΕΑ) ή το γινόμενο του 180,00 ευρώ επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (m2).

Για τις πολυκατοικίες το ποσοστό της επιδότηση φθάνει στο 40% ενώ αποκλείονται πλέον οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες. Επιπρόσθετα, υποχρεωτική θα είναι πλέον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου ενώ επιδοτείται μέσω του προγράμματος και η αποζημίωση του μηχανικού. 

Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70 %.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo-anakainisi-ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου για αιτήσεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση κατά δυο μήνες της υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα που εξασφαλίζει την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυξημένους πόρους το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» από τις 12 Ιουνίου

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά.
exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Όπως ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η παράταση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση των εργασιών από τους ωφελούμενους, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.
exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τέσσερα νέα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το υπουργείο Ενέργειας ανοίγει βηματισμό στα προγράμματα εξοικονόμησης, ενόψει παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Ποια είναι τα προγράμματα που έχουν «κλειδώσει» ή εξετάζονται για τους επόμενους μήνες.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.