ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ικανοποίηση εμπόρων για την πορεία του τζίρου παρά την ψυχρολουσία του Αυγούστου

Βελτιωμένη η εικόνα των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι ωστόσο οι καταγραφόμενοι τζίροι υστερούν σημαντικά σε σχέση με το 2019. Σημαντική υστέρηση σημειώθηκε τον Αύγουστο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπουν τα ευρήματα της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας σχετικά με την εξέλιξη του τζίρου των καταστημάτων της πρωτεύουσας κατά τις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την πλειονότητα των εμπόρων να διαπιστώνει σαφή βελτίωση συγκριτικά με πέρσι. Σαφώς εντούτοις, οι καταγραφόμενοι τζίροι υστερούν σημαντικά σε σχέση με το 2019, πιστοποιώντας την δυσκολία του εγχειρήματος “επιστροφή στην κανονικότητα”. 

Ειδικότερα, το 34,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε καλύτερο τζίρο την φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο συγκριτικά με πέρσι, ενώ αντίστοιχο περίπου ποσοστό (33,9%) δήλωσε το αντίθετο. Επίσης, το 30,3% ανέφερε ότι είχε ίδιο τζίρο και τις δύο χρονιές. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά μεταβολής των πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων σε σχέση με τις εκπτώσεις του 2019, καλύτερο τζίρο έως και 10% είχε το 0,9% του δείγματος, ενώ θετική μεταβολή μεταξύ 11% και 25% είχε μόλις το 0,6% των ερωτηθέντων.

Στον αντίποδα, χειρότερο τζίρο έως και 10% είχε το 15,5%, από 11% έως και 25% το 30,3% ενώ αρνητική μεταβολή μεταξύ 26% και 50% είχε το 29,1%. Συνοπτικά, το 79,1% του δείγματος βλέπει τις πωλήσεις να απέχουν πολύ από τα επίπεδα του 2019, ένας στους δέκα κατέγραψε σταθερό τζίρο ενώ μόλις 2,4% είχε καλύτερο τζίρο. 

Αξιολογώντας το ταμειακό αποτέλεσμα της περιόδου σε σχέση με τις προσδοκίες τους, σχεδόν οι μισοί εκ των ερωτηθέντων εμπόρων (ποσοστό 49,4%) το χαρακτήρισαν μέτριο, το 31,2% κακό, το 10% καλό και το 8,2% πολύ κακό. Όπως σημειώνει ο ΕΣΑ, οι πωλήσεις του Ιουλίου ήταν πολύ ενθαρρυντικές ωστόσο, ο Αύγουστος εξανέμισε τις όποιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν στον εμπορικό κόσμο, καθώς ο καύσωνας και η αρνητική ψυχολογία που επικράτησε λόγω των δασικών πυρκαγιών μείωσαν κατά πολύ τον τζίρο.

Ειδικά δε ο τζίρος των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας επλήγη ανεπανόρθωτα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στα θετικά ωστόσο της έρευνας, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι διαθέτουν και ηλεκτρονικό κατάστημα, με τις σχετικές πωλήσεις να καταγράφουν σημαντικούς τζίρους με αφορμή την πανδημία. 

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 25 έως και 28 Αυγούστου 2021, σε δείγμα που αποτελείται από 330 σημεία πώλησης, κυρίως ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιφερειακές αγορές όπως η Κυψέλη, το Παγκράτι, το Κουκάκι και ο Κολωνός, καθώς και σε περιοχές εκτός ορίων του δήμου Αθηναίων και σε malls. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Αύξηση του τζίρου για το 34% στη φετινή περίοδο των εκπτώσεων

Οι καλύτερες επιδόσεις στη νησιωτική χώρα αλλά και στη βόρεια Ελλάδα σχετίζονται με τον τουρισμό, ενώ στην Αττική οι κλιματολογικές συνθήκες και ο συνωστισμός φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν θετικά προς την ενίσχυση της αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βύθιση» στο εμπόριο προκαλεί η πανδημία, πτώση 50% στον τζίρο του λιανεμπορίου

Απογοητευτική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο. Κάμψη τζίρου 50%, στο -75% η πτώση πωλήσεων την παραδοσιακή αγορά της Πλάκας και του Μοναστηρακίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάκαμψη για το travel retail λόγω τουρισμού, ξεχωρίζει η Ελλάδα

Στο πρώτο εξάμηνο, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία, την Αίγυπτο αλλά και κάποιες χώρες της Αν. Ευρώπης, παρουσίασαν τις πιο θετικές επιδόσεις, προϊδεάζοντας για ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο β' εξάμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα χαμόγελα στο εμπόριο: Ο τζίρος πλησιάζει τον περσινό

Ισχυρή η δυναμική της αγοράς στις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης, με ημερήσιους τζίρους ακόμη και στο 100% των αντίστοιχων περσινών ημέρων. Μόνιμος φόβος το ενδεχόμενο νέου πλήγματος από lockdown.