ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η προβληματική πλευρά της εντυπωσιακής αύξησης των καταθέσεων

Προβληματίζει αναλυτές η συσσώρευση καταθέσεων από επιχειρήσεις αντί επενδύσεων. Φαίνεται να κινούνται αμυντικά, ενώ οι συνθήκες δικαιολογούν πιο επιθετικές κινήσεις.

Νέα αύξηση στις καταθέσεις των τραπεζών αναμένεται τους επόμενους μήνες καθώς ενισχύεται η δυναμική της ανάκαμψης και η θέση τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων.

Όμως πρόκειται για μια τάση που κρύβει βαθύτερες αδυναμίες της οικονομίας, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις πλέον που είναι σε θέση να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ωστόσο, κινούνται ακόμα αμυντικά, κρατώντας τις καταθέσεις τους σε υψηλά επίπεδα καθώς δεν έχουν πειστεί όχι μόνο για την διάρκεια, αλλά και για τις αντοχές, της ανόδου της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 1,8 δις ευρώ (13,2%) στα 171,7 δις ευρώ με το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης να προέρχεται από τις επιχειρήσεις (1,05 δις ευρώ).

Οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τάση που μοιάζει με την αντίστοιχη του 2019, πριν την έλευση της πανδημίας, όταν η οικονομία είχε μπει επίσης σε έναν ανοδικό κύκλο.

Τώρα, όμως, βλέπουμε μια ισχυρότερη τάση για συσσώρευση καταθέσεων.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνέχεια οι καταθέσεις αλλά από το 2020 καταγράφεται διψήφιος ρυθμός μεταβολής που ενισχύθηκε σημαντικά από το καλοκαίρι πέρυσι. Συνολικά από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα (Ιούλιος 21) οι καταθέσεις των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά +51% και διαμορφώνονται στα 35,28 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών, στο ίδιο διάστημα, έχουν ενισχυθεί κατά +12,6% και διαμορφώνονται στα 131,37 δισ. ευρώ

Με τα συνεχόμενα μέτρα της κυβέρνησης κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού, δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να «πάρουν μια ανάσα».

Η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα επιδόματα και η «φιλική» στάση της εφορίας και των ταμείων απέναντι στα χρέη συνέβαλαν στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» μετρητών το οποίο λίγοι, όμως, είναι έτοιμοι να αποχωριστούν.

Μετά από 18 μήνες πανδημίας και 3 lockdown, η διάθεση για την ανάληψη ρίσκου παραμένει χαμηλή.

Στα νοικοκυριά, η επιφυλακτικότητα τους να ξοδέψουν τις καταθέσεις τους είναι ίσως πιο δικαιολογημένη. Βλέποντας μια αγορά εργασίας που παραμένει αδύναμη, παραμένουν «στον πάγο» πολλές αποφάσεις για νέες καταναλωτικές αγορές.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Φαίνεται να κινούνται αμυντικά, ενώ οι συνθήκες δικαιολογούν πιο επιθετικές κινήσεις.

Ένα στοιχείο το οποίο παρακολουθούν στενά οι οικονομολόγοι είναι τα αποθέματα των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σημειώθηκε ενίσχυση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών την Βιομηχανία τον Ιούλιο, όμως το ύψος των αποθεμάτων υποχώρησε αισθητά.

«Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε αισθητά και διαμορφώθηκε στις +1 (από +12) μονάδες, με το 15% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 14% (από 8%) να δηλώνει το αντίθετο», υποστηρίζει σε δελτίο του.

Αν και όλοι συμφωνούν ότι έρχονται καλύτερες μέρες στην οικονομία, τα αποθέματα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν πέσει στο απολύτως κατώτερο όριο, εκτιμούν οικονομολόγοι, αν και οι δουλειές πάνε καλά.

Το β’ τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας ανήλθε σε 78,4 δισ. ευρώ, έναντι 60,6 δισ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων αντικατοπτρίζουν, επίσης, και την μειωμένη διάθεση για επενδύσεις, στερώντας την  οικονομία από μια σημαντική πηγή ώθησης.

«Σε χώρους, όπως είναι οι εξαγωγές, προκαλεί εντύπωση η αμυντική στους στάση. Πολλές επιχειρήσεις περιμένουν να δούνε πως θα πάει και ο χειμώνας πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, παρόλο που οι συνθήκες βελτιώνονται συνέχεια», υποστηρίζει κορυφαίος οικονομολόγος στο BusinessDaily.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 10% του εισοδήματος των νοικοκυριών στο γ΄τρίμηνο του 2022

Στα 37,29 δισ. ευρώ ανήλθε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, με την τελική καταναλωτική δαπάνη να ενισχύεται κατά 12,7% στα 36,7 δισ. ευρώ. Μόλις στο 2,6% το ποσοστό αποταμίευσης που μειώθηκε σημαντικά έναντι της περασμένης χρονιάς.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάσιμα τα επιτόκια των καταθέσεων, σημαντική αύξηση στα στεγαστικά

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα στεγαστικά αυξήθηκε από 3,02% σε 3,41%, ενώ οι τράπεζες προχώρησαν σε μείωση επιτοκίων για τα νέα στεγαστικά, με το μέσο επιτόκιο να υποχωρεί κατά 0,37%, στο 3,63%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζι» στα επιτόκια των δανείων, αργοί ρυθμοί αύξησης στις καταθέσεις

Από το 0,14% στο 0,20% αύξησαν οι τράπεζες το επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας τον Οκτώβριο. Στα υφιστάμενα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου η αύξηση ήταν 0,29%. Διευρύνθηκε κατά 0,85% το περιθώριο επιτοκίου.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση καταθέσεων από νοικοκυριά, μειωμένα τα δάνεια σε επιχειρήσεις

Τα νοικοκυριά αύξησαν κατά 121 εκατ. ευρώ τις καταθέσεις τους τον Οκτώβριο, ενώ μειώθηκαν κατά 671 εκατ. οι καταθέσεις επιχειρήσεων. Αρνητική ροή 665 εκατ. στα δάνεια προς επιχειρήσεις, έναντι θετικής ροής 723 εκατ. τον Σεπτέμβριο.