ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Διευρύνεται η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σe έρευνα και καινοτομία

Το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, θα απευθύνεται σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις των δύο χωρών και θα ακολουθήσει το μοντέλο 2+2 με τη συμμετοχή σε κάθε έργο.

Κοινή Δήλωση προθέσεων με σκοπό να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου Κοινού Διακρατικού Προγράμματος συνεργασίας στην Έρευνα και την Καινοτομία, υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, 'Αδωνι Γεωργιάδη, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Κυριάκος Κόκκινος.

Οι δύο πλευρές εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία της έρευνας και καινοτομίας για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε διεύρυνση και εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας των δύο χωρών στους ακόλουθους ενδεικτικούς τομείς προτεραιότητας:

  • Έξυπνες πόλεις
  • Δημόσια υγεία
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υποστήριξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Βιώσιμη γεωργία - αγροδιατροφή.

Το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, θα απευθύνεται σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις των δύο χωρών και θα ακολουθήσει το μοντέλο 2+2 με τη συμμετοχή σε κάθε έργο ενός ερευνητικού/ακαδημαϊκού φορέα και μιας επιχείρησης από κάθε χώρα. Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων και την εκκίνησή του θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα και στις δύο χώρες εντός του επόμενου έτους κοινή, ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων.

Αρμόδιοι φορείς για το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος θα είναι η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και από Κυπριακής πλευράς, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Σημειώνεται ότι παρόντες στη σημερινή συνάντηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής καθώς και ο επικεφαλής επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

O κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Κύπρος ενώνοντας τις δυνάμεις τους στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ του υφυπουργού, κ. Δήμα και του υφυπουργού, κ. Κόκκινου. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε εκπληκτικά αποτελέσματα».

Ο κ. Δήμας δήλωσε: «Με την σημερινή υπογραφή δηλώνουμε την βούλησή μας για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον χώρο έρευνας και καινοτομίας. Συνειδητοποιήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε κρίσιμους τομείς τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Η Κοινή Δήλωση Προθέσεων διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ευρύ πλέγμα συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς αιχμής».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο: «Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου αλλά και ευρύτερα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αποτελούν το στερεό υπόβαθρο στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας όραμα: Ένα αναπτυξιακό μοντέλο με πυρήνες ώθησης την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, που να επιφέρει τα μέγιστα οφέλη για την παραγωγική οικονομία των δύο χωρών. Θέτουμε σήμερα τις βάσεις για μία διευρυμένη συνεργασία, την οποία είμαι σίγουρος πως θα αγκαλιάσει και θα αξιοποιήσει στο έπακρον η ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Υπουργείου Ενέργειας Κύπρου και TAQA

Αντικείμενο του MoU είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του Κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στην θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector -που αποτελεί το νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6th AIF: Η Ελλάδα έχει ευκαιρία να αξιοποιήσει την ενεργειακή μετάβαση

Η χώρα διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους (δηλαδή ήλιο και άνεμο) στους οποίους βασίζεται η ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας.