Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας καλεί τους πολίτες της Θεσσαλίας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι το πρώτο αγροτικό μπλόκο θα στηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας.
Όπως τονίζεται, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους μαζί με συναδέλφους από όλη τη χώρα, διεκδικώντας το δικαίωμα να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα και να ζουν από τη δουλειά τους». Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «το ζωτικό αυτό δικαίωμα το στερούν η κυβέρνηση και η ΚΑΠ της ΕΕ».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το εισόδημα των παραγωγών έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα «να μην φτάνει ούτε για τα αναγκαία». Οι αγρότες επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους.
Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που αναδεικνύουν, περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «απατεώνες, κομματικοί φίλοι και παρατρεχάμενοι» αποσπούν παράνομα πόρους που ανήκουν στους παραγωγούς.
Παράλληλα, σημειώνεται η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, που δυσχεραίνει την προμήθεια εφοδίων και μέσων για την καλλιέργεια και τη συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου.
Ακόμη, γίνεται λόγος για κατακρήμνιση των τιμών παραγωγού, ενώ οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν υψηλές για τις λαϊκές οικογένειες.
Οι αγρότες αναφέρονται επίσης σε απώλειες παραγωγής λόγω ασθενειών και ακραίων καιρικών φαινομένων, σημειώνοντας ότι «παρά τις υψηλές εισφορές στον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες».
Η Ομοσπονδία απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης προς τον θεσσαλικό και τον ευρύτερο πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι «έχουμε κοινά προβλήματα: την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια, τα αλλεπάλληλα φορολογικά βάρη, τις δυσκολίες για τις σπουδές των παιδιών μας, την πρόσβαση στην υγεία, την ίδια την προοπτική για μια ζωή με αξιοπρέπεια στο χωριό και στην πόλη».
Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η στήριξη της κοινωνίας «ενισχύει τη δύναμη του αγώνα» και συμβάλλει στην αποτροπή του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων.