ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Με ευρωπαϊκούς κανόνες η επαγγελματική ασφάλιση

Αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και στο καθεστώς εποπτείας τους φέρνει το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επαγγελματική ασφάλιση, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε σχέδιο νόμου προς δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το οποίο βελτιώνονται οι δραστηριότητες, αλλά και η εποπτεία προς τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ).

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες πρωτοβουλίες που έλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ήταν να προωθήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αλλάξει το ισχύον καθεστώς στην επικουρική ασφάλιση, έτσι ώστε εφεξής να μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες.

Οι αλλαγές αυτές θα κωδικοποιηθούν με νεότερο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2020, το αργότερο. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ισχυρή κρατική εποπτεία στο νέο καθεστώς, καθώς θα δίνεται το δικαίωμα σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, από το 2021 και μετά, να μπορούν να επιλέγουν, εάν το επιθυμούν, ιδιωτικό πάροχο για να καλύψουν το σκέλος της επικουρικής σύνταξής τους.

Με το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση, ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία για την επαγγελματική ασφάλιση που είχε θεσπιστεί προ τριετίας, στις 14 Δεκεμβρίου 2016.

Οι βασικότερες αλλαγές που εισάγονται είναι οι εξής:

1. Οι διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν τη διασυνοριακή δραστηριότητα των Ι.Ε.Σ.Π. αντικαθίστανται στο σύνολό τους και εισάγονται νέες ρυθμίσεις σχετικά με τη διασυνοριακή μεταφορά.

2. Συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους που διέπουν τις δραστηριότητες των Ι.Ε.Σ.Π. και ειδικότερα το σύστημα διακυβέρνησης, τις εξωτερικές αναθέσεις, τη διαχείριση επενδύσεων και το θεματοφύλακα και θεσπίζονται νέες λεπτομερείς απαιτήσεις.

3. Εισάγονται νέες και περισσότερο λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των Ι.Ε.Σ.Π. για παροχή πληροφοριών στα μέλη, στα υποψήφια μέλη και στους δικαιούχους.

4. Θεσπίζονται ρυθμίσεις σχετικά με την προληπτική εποπτεία που ασκεί η Αρμόδια Αρχή, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των μελών και των δικαιούχων και τη σταθερότητα και την αξιοπιστία των Ι.Ε.Σ.Π. και αποσαφηνίζονται οι τομείς που εμπίπτουν στην προληπτική εποπτεία για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος. Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ρητώς, σύμφωνα και με τα ειδικώς οριζόμενα στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/2341, ότι η Αρμόδια Αρχή πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την επίτευξη τόσο του σκοπού της προληπτικής εποπτείας όσο και των εν γένει υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο. Καθορίζονται κανόνες σχετικά με τις εξουσίες παρέμβασης και τα καθήκοντα της Αρμόδιας Αρχής, τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν τα Ι.Ε.Σ.Π. στην Αρμόδια Αρχή, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, το επαγγελματικό απόρρητο και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας έχουν αναδρομική ισχύ από τις 13 Ιανουαρίου 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τοπίο στις εισφορές για 1,4 εκατ. επαγγελματίες

Νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας μετά το «ξήλωμα» των διατάξεων Κατρούγκαλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναζητείται μια δίκαιη κλίμακα τεκμαρτού εισοδήματος για τον υπολογισμό των εισφορών.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Η αγορά εργασίας απαιτεί επενδύσεις στη διαρκή κατάρτιση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία, αλλά και η γήρανση του πληθυσμού, μετασχηματίζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ποσά ενίσχυσης για συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των ταμείων, όπως η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την μετάβαση στη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, για το γεγονός ότι ανέβηκε σε app η ΕΡΓΑΝΗ, πλέον κάθε εργαζόμενος μέσα από το κινητό του θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης του για εκείνον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλητές στην εργασία οι Έλληνες, δουλεύουν 42 ώρες την εβδομάδα

Τη μεγαλύτερη εργασιακή εβδομάδα στην Ευρώπη έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, κυρίως επειδή γίνεται μεγάλη χρήση υπερωριών από τους εργοδότες. Πολύ υψηλά ποσοστά εργασίας τα Σάββατα και τις Κυριακές.