ΓΔ: 1062.84 -0.15% Τζίρος: 28.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:14:21 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινά... μαραθώνιος πληρωμών στην εφορία υποχρεώσεων ύψους 6 δισ. ευρώ

Από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν φόρους για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τα οχήματα.

Το Γολγοθά της εφορίας για 6 μήνες καλούνται να ανέβουν οι φορολογούμενοι σηκώνοντας ένα βαρύ φορτίο που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου θα πληρώνουν χωρίς... ανάσα φόρους για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τα οχήματα ενώ όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις θα επιβαρύνονται με τις δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ο πιο «φορτωμένος» μήνας είναι ο Σεπτέμβριος καθώς θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι και τρεις δόσεις για το φόρο εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικότερα οι φορολογούμενοι που υπέβαλλαν τι δηλώσεις τους μετά το τέλος Αυγούστου καλούνται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος μαζί με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται στα 600 εκ. ευρώ.

Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 300 εκ. ευρώ για την 3 δόση του φόρου εισοδήματος και ακολουθούν άλλες πέντε δόσεις ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ η πρώτη από τις οποίες πρέπει να εξοφληθεί το αργότερο μέχρι τις 31-10-2021 και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων (Ε1,Ε2,Ε3) και ενώ εκκρεμούν ακόμα περίπου 500.000, ο επιπλέον φόρος εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί σε 2.643.187 φορολογούμενους ανέρχεται σε 2,370 δισ. ευρώ ενώ το 2020 το τελικό χρεωστικό ποσό διαμορφώθηκε στα 3,625 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα με το φόρο εισοδήματος τρέχουν και οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ. Περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν την πρώτη από τις 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Οι υπόλοιπες 5 λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2021, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του 2020 προκύπτει ότι το ύψος του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ ενώ μαζί με τις επιχειρήσεις άγγιξε τα 2,6 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα μέσα στο Νοέμβριο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δισ.. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που λόγω οικονομικής στενότητας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με βάση το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ  στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε έως 24 έντοκες δόσεις. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις ενώ ξεπερνά το 6% για τις 24 δόσεις.

Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν απαιτείται να «κοκκινίσει» καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού και η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή και που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση και να δηλώσει τον IBAΝ τουλάχιστον ενός τραπεζικού λογαριασμού του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Υπάρχει και η εναλλακτική λύση της εφάπαξ εξόφλησης των φόρων με πιστωτική κάρτα και αποπληρωμή του ποσού στη τράπεζα σε 12 άτοκες δόσεις. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλοπληρωτές οι Έλληνες στην εφορία με πρώτες τις επιχειρήσεις

Κοντά στο 90% το ποσοστό εισπραξιμότητας φόρων από τις επιχειρήσεις, ενώ προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο των φόρων δεν εξοφλήθηκαν στην ώρα τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερά τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, θα αναρτηθούν ως τις 15 Νοεμβρίου

Από την πληρωμή απαλλάσσονται οι γονείς ανηλίκων παιδιών με αναπηρία και άλλες 8 κατηγορίες φορολογούμενων με αναπηρία. Όσοι θέλουν να θέσουν τα οχήματα σε ακινησία θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες έως το τέλος του έτους.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγιναν πιο πλούσιοι στα... χαρτιά κατά 117 δισ. οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φούσκωσε» κατά 18,2% η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με τις νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά μειώθηκε κατά 12,8% ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο πλήρωσαν τα περισσότερα.