ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
Πηγή: Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν μέχρι το 2030 προκειμένου η Ελλάδα να προσαρμόσει την ενεργειακή της πολιτική στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει παγκόσμια η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), Παύλος Μυλωνάς.

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε ο ίδιος, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 5ο Ενεργειακό Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Αμερικανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη στρατηγική συνεργασία του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

Λέγοντας ότι ο κόσμος πλέον αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζική αλλαγή της ενεργειακής στρατηγικής, οδεύοντας ολοταχώς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η μετάβαση θα συμβεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο», ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι πέραν των τεράστιων ποσών που θα πρέπει να επενδυθούν, απαιτούνται τεχνολογικές γνώσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο «sophisticated» εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την περίοδο μέχρι την επιτυχή μετάβαση της χώρας μας στη νέα ενεργειακή πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόζεται σημειώνοντας «στη διάρκειά της θα τεθούν κοινωνικά θέματα που θα δημιουργήσουν πολιτικά διλήμματα».

Μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μυλωνάς, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κοινά αποδεκτή η ανάγκη για δραστικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική των χωρών και αναφέροντας τις πολιτικές δράσεις και στόχους που αναλήφθηκαν και τέθηκαν, τόνισε ότι «όλες τους θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα και αυτό πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψη δεδομένου μάλιστα ότι στα επόμενα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν κατά δυόμιση φορές».

Τόνισε ότι η αποθήκευση ενεργείας πρέπει από 10% σήμερα, να ανέλθει σε 20% το 2025 και στο 70% το 2050 και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, «σκεφτείτε τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε το στόχο αυτό». Ανέφερε επίσης ότι οι ΑΠΕ θα πάρουν κάποιο χρόνο να αναπτυχθούν, και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, ότι το φυσικό αέριο για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον, θα αποτελεί το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται στην μεταβατική αυτή περίοδο. Υπογράμμισε, δε, ότι μέχρι στιγμής η χώρα «βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις» και χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

payatt, paiat, usa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Πολλές ευκαιρίες για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ένταξη στο δίκτυο επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ΑΠΕ

Στα 850 εκατ. ευρώ φτάνει το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση 80 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα

Την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει σε προσυμφωνημένη τιμή η ελβετική AXPO ενώ την κατασκευή του πάρκου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ανέλαβαν η αμερικανική AMERESCO και η ελληνική SUNEL.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν 8,2% οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα φτάνοντας τα 340 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, αν διατηρηθεί η ενεργειακή κρίση στο πρώτο 4μηνο του 2022 στα επίπεδα του Οκτωβρίου, το οικονομικό πλεόνασμα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων θα φτάσει περίπου τα 800 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.