ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
Πηγή: Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν μέχρι το 2030 προκειμένου η Ελλάδα να προσαρμόσει την ενεργειακή της πολιτική στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει παγκόσμια η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), Παύλος Μυλωνάς.

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε ο ίδιος, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 5ο Ενεργειακό Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Αμερικανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη στρατηγική συνεργασία του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

Λέγοντας ότι ο κόσμος πλέον αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζική αλλαγή της ενεργειακής στρατηγικής, οδεύοντας ολοταχώς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η μετάβαση θα συμβεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο», ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι πέραν των τεράστιων ποσών που θα πρέπει να επενδυθούν, απαιτούνται τεχνολογικές γνώσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο «sophisticated» εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την περίοδο μέχρι την επιτυχή μετάβαση της χώρας μας στη νέα ενεργειακή πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόζεται σημειώνοντας «στη διάρκειά της θα τεθούν κοινωνικά θέματα που θα δημιουργήσουν πολιτικά διλήμματα».

Μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μυλωνάς, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κοινά αποδεκτή η ανάγκη για δραστικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική των χωρών και αναφέροντας τις πολιτικές δράσεις και στόχους που αναλήφθηκαν και τέθηκαν, τόνισε ότι «όλες τους θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα και αυτό πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψη δεδομένου μάλιστα ότι στα επόμενα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν κατά δυόμιση φορές».

Τόνισε ότι η αποθήκευση ενεργείας πρέπει από 10% σήμερα, να ανέλθει σε 20% το 2025 και στο 70% το 2050 και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, «σκεφτείτε τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε το στόχο αυτό». Ανέφερε επίσης ότι οι ΑΠΕ θα πάρουν κάποιο χρόνο να αναπτυχθούν, και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, ότι το φυσικό αέριο για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον, θα αποτελεί το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται στην μεταβατική αυτή περίοδο. Υπογράμμισε, δε, ότι μέχρι στιγμής η χώρα «βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις» και χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξπρές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, γρήγορες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί τομή και θα είναι «σημείο αναφοράς για επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και τις ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Απαιτούνται επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων ετησίως για την κλιματική αλλαγή

Η επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων απαιτούν και επενδύσεις πέρα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπογραμμίζει η έρευνα της EY, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνεμος... επενδύσεων 400 εκατ. σε αιολικά με αφίξεις από ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία

Αναζοπυρώνεται το ξένο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα με τα στελέχη της αγοράς αιολικών να εκτιμούν πως φέτος θα προστεθούν έργα με ισχύς τουλάχιστον 400MW.