ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
Φωτό: Pixabay

ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη προσδοκιών για τη βιομηχανία τον Αύγουστο

Ο δείκτης που καταρτίζει το Ινστιτούτο διαμορφώθηκε στις 114,6 μονάδες από 112,3 που ήταν τον Ιούλιο και από 85,6 μονάδες που είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 2020.

Ενισχύθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 114,6 μονάδες από 112,3 μονάδες τον Ιούλιο, αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (85,6 μονάδες), κυρίως λόγω της αναθέρμανσης των δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ καταδεικνύει ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 7,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν στην Ελλάδα. Ακόμη, σημειώθηκε βελτίωση σχεδόν για όλους τους κλάδους της βιομηχανίας τον Ιούλιο. Ειδικότερα, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (19,6%), μεταποίηση (5,2%), παροχή νερού (1,7%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία σημειώθηκε αύξηση στα φάρμακα (22,5%) και τα τρόφιμα (2,4%). Μείωση της παραγωγής καταγράφεται στα βασικά μέταλλα (-10,8% έναντι, ωστόσο, βελτίωσης 9,4% ένα χρόνο πριν).

Επίσης καταγράφεται αισθητή ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 22,1% τον Ιούνιο (ετήσια βάση) και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Σημαντική ήταν η ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 36,7% το β' τρίμηνο του 2021 (ετήσια βάση) στην Ελλάδα έναντι 30% στην ΕΕ. Καταγράφεται άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς το β' τρίμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μεταποίηση στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο (+37,6%).

Αναφορικά με τις τάσεις στην ελληνική οικονομίας, ισχυρή ήταν η άνοδος του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2021, 16,2%, κατόπιν ύφεσης 2,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ρυθμός ανάκαμψης 6,3%. Καταγράφεται, αύξηση στο β' τρίμηνο μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13,8%).

Αισθητή ήταν η υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούνιο, η ισχυρότερη μείωση από τον Μάρτιο του 2020. Πάντως, ήπια ήταν η βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο ενώ υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών το οικονομικό κλίμα για τον Ιανουάριο

Στις 104,9 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης του ΙΟΒΕ, παραμένοντας σε επίπεδο υψηλότερο αυτού της ευρωζώνης. Ενίσχυση προσδοκιών στη βιομηχανία, βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση κλίματος στη βιομηχανία έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούνιο. Πάντως, σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής 2,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Άνοδος 3,2% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, «βαρίδι» η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ υποχώρησε στις 104,3 μονάδες, παραμένοντας, όμως, υψηλότερα από τους αντίστοιχους ευρωζώνης και ΕΕ. Αρνητικές προοπτικές για βιομηχανία και κατανάλωση, θετική η εικόνα στις κατασκευές.