ΓΔ: 872.87 -0.03% Τζίρος: 27.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Amuras
Φωτο: ΑΠΕ

Αν οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμείνουν ψηλά, θα παραταθούν τα μέτρα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ για τους ιδιώτες παρόχους θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.

Στόχος των παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ «για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να καταφέρουν να ενισχύσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, λέγοντας μάλιστα πως «εάν οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και πέρα του τριμήνου, τότε τα μέτρα αυτά στήριξης θα παραταθούν».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως το πρώτο και σημαντικότερο αντίμετρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο θα διατεθούν αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ για να απομειωθεί σημαντικά - ακόμη και θα εκμηδενιστούν - οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα αντίμετρο, που αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι και η πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο κ. Αμυράς υπογράμμισε πως θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ για τους ιδιώτες παρόχους θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μάλιστα, έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το όφελος που θα έχει από αυτά τα αντίμετρα ο καταναλωτής λέγοντας ότι εάν ένας τυπικός οικιακός πελάτης της ΔΕΗ με κατανάλωση 300 κιλοβατώρων τον μήνα πλήρωνε πριν 67 ευρώ, χωρίς αυτό το δίχτυ προστασίας θα έπρεπε να πληρώσει 89 ευρώ, ενώ μετά τα μέτρα στήριξης θα πληρώσει μόλις 1,69 ευρώ περισσότερα. Ενώ ένας άλλος καταναλωτής με 400 κιλοβατώρες κατανάλωση, ο παλιός του λογαριασμός θα ήταν στα 88,09 ευρώ, με τις ανατιμήσεις θα έφτανε στα 118 ευρώ, αλλά με στο δίχτυ προστασίας θα πληρώσει 91,01, δηλαδή μόλις 2,96 ευρώ παραπάνω.

Ο κ. Αμυράς υπενθύμισε πως η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου παρέχει έξτρα έκπτωση 50% στα οικιακά και 50% στα αγροτικά τιμολόγια για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις. Επίσης, 500.000 ευάλωτα νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και επωφελούνται έκπτωσης 45% - 60% στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι αγρότες, επίσης, απαλλάσσονται από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και από τις χρεώσεις του Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής, ενώ δικαιούνται μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ.

Σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως η δυνατότητα στους ΟΤΑ για την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο η ενέργεια αυτή να επιμερίζεται με την καταναλισκόμενη των ευάλωτων νοικοκυριών. Με αυτόν τον τρόπο , είπε ο κ. Αμυράς, θα μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και δεν θα απαιτείται η ενίσχυσή τους από άλλους πόρους. Η δε επιλογή αυτών των ευάλωτων καταναλωτών θα γίνεται από τους ίδιους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικειμενικά κριτήρια. Και υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ωφεληθούν πάνω από 60.000 οικογένειες.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις χρεών στη ΔΕΗ πελατών με αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, ο υφυπουργός είπε πως η εταιρεία ήδη εφαρμόζει ένα απλούστερο σύστημα διακανονισμών με ευνοϊκότερους όρους, χαμηλότερης προκαταβολής και μεγάλο αριθμό δόσεων, διευκολύνοντας έτσι τους ανθρώπους αυτούς να λύσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, από την δική του πλευρά, τόνισε πως όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «δεν είναι απορριπτέα. Αντίθετα, είναι απόλυτα αναγκαία, αλλά δεν αρκούν ούτε μπορούν να έχουν βιωσιμότητα». Επεσήμανε πως όσο αναγκαία είναι η στήριξη των αδύναμων σε μια πρώτη φάση, άλλο τόσο αναγκαία είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών. Σήμερα είπε υπάρχει πρόβλημα και στο στήσιμο του μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών, όπως άλλωστε υπάρχει πρόβλημα και σε σχέση με το μείγμα της ενέργειας. Ζήτησε να υπάρξει μηχανισμός ανάσχεσης των ανατιμήσεων που κάνουν οι εταιρείες. Και η δυνατότητα των καταναλωτών να μετέχουν σε συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού. Να προχωρήσει δηλαδή το σκέλος της «αναγκαίας ενεργειακής δημοκρατίας», όπως το έχουμε ονομάσει.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης από ανατιμήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας δήλωσε: «με την πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζουμε έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες και δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμων ρεύματος των νοικοκυριών

Η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών), ενώ αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στο 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεση της Ελλάδας με την ιταλική αγορά ρεύματος

Ακολουθούν η σύζευξη των Προημερήσιων Αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας (α’ τρίμηνο 2021) και η σύζευξη των ενδοημερήσιων της Ελλάδας με την Ιταλία. Στο τέλος του 2021 θα γίνει η ένταξη της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης.