ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.

Εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο «Politico», εκτιμώντας ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του τρέχοντος έτους. 

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος από την αναβαθμισμένη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για 5,9%, σημειώνοντας ότι «αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από το 6%», χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό και προσθέτοντας ότι «στο τέλος του 2021 θα έχουν υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας».  Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι «η χώρα μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το επόμενο διάστημα, κοντά στο 3,5% κατά μέσο όρο για την ερχόμενη 10ετία». 

Επιπρόσθετα ο κ. Στουρνάρας καλωσόρισε τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, γεγονός που «μεταφράζεται» σε ροή επιπλέον 4,4 δις. ευρώ στην οικονομία στο β’ εξάμηνο του έτους, χάρη και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Εκτίμησε, ακόμη, ότι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης θα βοηθήσει ώστε το χρέος να υποχωρήσει από το 200% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 187% του ΑΕΠ το 2022. 

«Εάν δεν υπήρχε η πανδημία η Ελλάδα θα είχε λάβει αξιολόγηση investment grade», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει κατορθώσει να μειώσει το χρέος της κοντά στο 180% του ΑΕΠ το 2019, πορεία που ανακόπηκε λόγω της πανδημίας. 

Η ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα 

Αναφορικά με το θέμα των αγορών ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετά το πέρας του συγκεκριμένου προγράμματος. 

«Δεν είναι θέμα εάν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το χρέος της, αλλά θέμα μεταφοράς της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλά το κόστος δανεισμού μέσω αγορών κρατικών ομολόγων και προσέθεσε «η διοίκηση της ΕΚΤ θα φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κατακερματισμός». 

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της ευρωζώνης ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει υπερβολική αυτοπεποίθηση. «Θα ήταν αλαζονεία από μέρους μας να δηλώσουμε, αυτή τη στιγμή, ότι νικήσαμε την πανδημία. Είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα για τη συνέχιση ή όχι του ΡΕΡΡ και μετά τον Μάρτιο του 2022».

Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει η ΕΚΤ, τον Δεκέμβριο όπως έχει προαναγγείλει η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της στήριξης από την τράπεζα και μετά το πέρας της κρίσης, με δεδομένη και την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα από τον στόχο του 2%. 

«Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρξει αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ, προκειμένου να αποφευχθούν «παράπλευρες συνέπειες» μέσω του ΑΡΡ θα μπορούσαν να αυξηθούν οι αγορές και με βάσει κάποιους θετικούς όρους που διέπουν το ΡΕΡΡ. Η εμπειρία μας από το ΡΕΡΡ έχει δείξει ότι με το να είμαστε ευέλικτοι έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα αναφορικά με τον πληθωρισμό και την παραγωγή», σημείωσε.  

Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτικός για μεγαλύτερο εκ του προβλεπόμενου χρονικό διάστημα και πιθανώς η ΕΚΤ να πρέπει να αναβαθμίσει την εκτίμησή της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής. 

«Έχουμε παραδεχθεί ότι υπάρχουν ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και συνέχισε «στο παρελθόν, πάντως, είχαμε υπερβάλει για τις εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει, όμως, να επιδείξει «υπομονή και επιμονή» για όσο διάστημα η εμπιστοσύνη αγορών και καταναλωτών παραμένει ευάλωτη».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Εθνικός στόχος η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Όπως εξηγεί ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτος προσανατολισμός της οικονομικής και ιδιαίτερα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: «Όχι» σε υπερβολικές αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι αν γίνουν νέες, μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα προκληθεί αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία. Ζητά προσεκτικές κινήσεις για τη μείωση των ομολόγων από την ΕΚΤ, ώστε να μην αυξηθεί απότομα το κόστος δανεισμού των κρατών.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων αλλά σταδιακά και με μέτρο

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως μια υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ, και να προκαλέσει χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Γιατί θα πρέπει να γίνει βαθμιαία η αύξηση επιτοκίων

Υπέρ των προσεκτικών κινήσεων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθεί πίεση στην ανάπτυξη και κατακερματισμός των αγορών.