ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με δύο παγίδες οι αφορολόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ

Έρχεται στη Βουλή η διάταξη και ενεργοποιείται την 1η Οκτωβρίου. Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τον έλεγχο «πόθεν έσχες» και τα παιδιά τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δύο φόρο-κίνδυνοι, το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης βρίσκονται πίσω από τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ που θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Οκτωβρίου με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και περιπέτειες με την εφορία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση γιατί μπορεί να απαλλαγούν από το φόρο αλλά να χρεωθούν με έξτρα επιβαρύνσεις.

Κι αυτό γιατί οι γονείς που θα δωρίσουν χρήματα στα παιδιά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «πόθεν έσχες» πράγμα που σημαίνει ότι τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια η και τα χρήματα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει  δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων, δηλαδή να αποδεικνύουν ότι δεν είναι «μαύρα» ή προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Από την πλευρά τους, τα παιδιά που αποκτούν ακίνητα από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να δηλώνουν εισοδήματα τα οποία θα καλύπτουν το τεκμήριο διαβίωσης καθώς το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η εφορία με βάση την αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά της κατοικίας υπολογίζει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Συνεπώς οι γονείς και οι συγγενείς πρώτου βαθμού που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για τη δωρεά χρημάτων και τα παιδιά το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετου φόρου με συντελεστές  που φθάνουν ακόμη και 44%.

Η νέα ρύθμιση που προβλέπει τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών και δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού από την 1η Οκτωβρίου 2021 κατατίθεται εντός της εβδομάδας για ψήφιση στη Βουλή μαζί με τα άλλα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη μείωση του ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού, ζωοτροφές, τη μείωση 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και δωρεές σε συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς αυξάνεται από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ και αφορά τόσο την ακίνητη όσο και την κινητή περιουσία (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).

Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Για τις κληρονομιές οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Σήμερα, με βάση το κλίμακα  παροχών, δωρεών, κληρονομιών για συγγενείς πρώτου βαθμού, το αφορολόγητο είναι 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που θα δίνουν μετρητά ή ακίνητα στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους θα υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Με την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα ελέγχει εάν αυτός που δωρίζει μπορεί να αποδείξει τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων. Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και αυτού που αποδέχεται τη δωρεά. Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων.

Ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι  η απαλλαγή από το φόρο γονικών παροχών και δωρεών «αφορά πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών», επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται το αντίθετο, χωρίς όμως να συνυπολογίσει ότι, εκτός από τα ακίνητα που υπάρχουν στον ΕΝΦΙΑ,, η γονική παροχή καλύπτει επίσης τα αγροτεμάχια, που είναι 32 εκατομμύρια στρέμματα, καθώς και τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις που είναι πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε αξία».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ακόμα ότι «στην Ελλάδα έχουμε και πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα η γονική παροχή αφορά κινητά, ομόλογα, μετοχές κλπ, καθώς και 130 δισ. ευρώ καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες, για τις οποίες μέχρι σήμερα ίσχυε φορολογία 10%για τη γονική παροχή από το πρώτο ευρώ»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 22 φορολογούμενοι άφησαν «φέσι» 1,1 δισ. ευρώ στην εφορία

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2022, διαμορφώθηκε στα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Το 23,2% αφορά οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς βεβαίωση ΤΑΠ και με ηλεκτρονική ενημερότητα

Την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας. Φέτος αναμένεται από την ΑΑΔΕ και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πάνω από 100.000 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις το 2021.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφή προστίμου για τα αναδρομικά εξετάζει το υπ. Οικονομικών

Έντονος προβληματισμός για το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται για τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών που υποβάλλονται εκπρόθεσμα από συνταξιούχους με ευθύνη του φορέα έκδοσης των βεβαιώσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιστραφούν φόροι 547 εκατ. σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 χάρη στα ηλεκτρονικά βιβλία. Μαζικοί συμψηφισμοί για να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα. «Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση με μειώσεις φόρων - εισφορών

Τα σενάρια για μόνιμες μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές. Σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο για τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις.