ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ
Φώτο: Shutterstock

Ξεπέρασαν τα 35 εκατ. οι αποζημιώσεις ασφαλιστικών για τις πυρκαγιές

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δηλώθηκαν συνολικά 778 ζημιές από τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών – μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας τον Αύγουστο του 2021, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. .

Δηλώθηκαν συνολικά 778 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 38,5 εκατ. Από αυτές, 742 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 38,3 εκατ.) και 36 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση περίπου 200.000).

Με αφορμή την έρευνα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε: «Oι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κινήθηκαν με υπευθυνότητα και ταχύτητα στην καταγραφή των ζημιών και τη διαδικασία της αποζημίωσης και σε αυτό το καταστροφικό συμβάν.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού απέδειξαν για ακόμα μία φορά το χαμηλό ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τις πρώτες 32 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της κρατικής πλατφόρμας, 5.768 πολίτες υπέβαλαν αιτήσεις για κρατική αρωγή σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ο αριθμός των αιτήσεων πιθανόν να αυξηθεί. Στην ασφαλιστική αγορά δηλώθηκαν 742 ζημιές στις ασφαλίσεις περιουσίας, άρα από τα νούμερα αυτά φαίνεται πως μόνο το 13% των κατοικιών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ήταν ασφαλισμένο.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη η ανάγκη για ένα σύστημα το οποίο να βασίζεται στην εκ των προτέρων χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τη συμμετοχή του Κράτους και της ασφαλιστικής αγοράς, όπως συμβαίνει σε πολλές προηγμένες οικονομίες. 

Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει την τεχνογνωσία και τους πόρους για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη μεγάλων φυσικών καταστροφών με σκοπό να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή κάλυψη για τους πολίτες στις φυσικές καταστροφές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και κατ΄ επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες με μεγάλα ποσά».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροσκάφος Air Tractor
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή τουρκικού πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κροατία, νεκρός ο πιλότος

Τουρκικό πυροσβεστικό αεροσκάφος AT802 συνετρίβη στην Κροατία κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου του. Το δυστύχημα συνέβη λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Αεροσκάφοι, Πυροσβεστική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τα τρία νέα Diamond DA62 MPP ενισχύουν την Πολιτική Προστασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ένταξη των Diamond DA62 MPP στην Πολιτική Προστασία, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αεροσκάφη ανοίγουν τον δρόμο για ένα συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου.
Πυροσβεστικό Σώμα όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική: Διατηρούνται τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τον χειμώνα

Αν και η αντιπυρική περίοδος έληξε, τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τα πρόστιμα ισχύουν και το χειμώνα. Οι πολίτες και επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν αποστάσεις και να διαθέτουν μέσα πυρόσβεσης κατά τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

FAO: Ο ρυθμός αποψίλωσης δασών παραμένει πολύ υψηλός

Η παγκόσμια απώλεια δασών επιβραδύνθηκε αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλή, σύμφωνα με τον FAO, κυρίως λόγω της Βραζιλίας. Παρά τις αναδασώσεις, η ετήσια καθαρή απώλεια δασών φτάνει τα 41,2 εκατ. στρέμματα την περίοδο 2015-2025.