ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Seismos, Kriti
Φωτο: ΑΠΕ

ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά δέσμη 4 παρεμβάσεων για τoυς πληγέντες από τον σεισμό

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν και σε φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές διευκολύνσεις τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.

'Αμεσες παρεμβάσεις για τους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή. Μια δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων και μέτρων με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης ζητά από την κυβέρνηση, με επιστολή που έστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). 

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν τόσο την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις αλλά και φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές διευκολύνσεις τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ η οποία εστάλει προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης και συγχρονισμένης δράσης, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και των παραγωγικών φορέων της χώρας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Όπως αναφέρεται  "ο χθεσινός καταστροφικός και θανατηφόρος σεισμός στο Ηράκλειο της Κρήτης (Αρκαλοχώρι), που συνεχίστηκε με νέα σεισμική δόνηση σήμερα και η μετασεισμική ακολουθία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και στην τοπική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και συγχρονισμένα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν".

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν οι  ακόλουθες παρεμβάσεις :

Ι. Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων

 • Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.
 • Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.
 • Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις (one stop emergency shop) για την καταγραφή των επιχειρήσεων που επηρεάζονται και την συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

ΙΙ. Ασφαλιστικές - φορολογικές ελαφρύνσεις

 • Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
 • Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.
 • Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022.
 • Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

ΙΙΙ. Δανειακές υποχρεώσεις - χρηματοδότηση

 • Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)
 • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
 • Ειδική ρύθμιση - παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές
 • Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

IV. Κοινωνική προστασία - κοινωνική συνοχή

 • Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους
 • Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.
 • Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, Βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες να τύχουν παράτασης υποβολών δηλώσεων προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει "έτοιμη να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν και στο άμεσο μέλλον όλοι οι συνάδελφοι που επλήγησαν στη σεισμόπληκτη περιοχή".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Seismos, Kriti
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρεμβάσεις ΓΣΕΒΕΕ για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης, καθώς και παραχώρηση δημόσιων σχολικών κτιρίων για χρήση τους από Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
fotia-plhgentes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Αναγκαίο το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πληγείσα Πελοπόννησο

Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε, κατά την παρουσία της στις πληγείσες περιοχές, ότι θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις με κάθε πρόσφορο και δυνατό τρόπο προσφέροντας ενημέρωση και υποστήριξη.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: H αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος

Oι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν ο ένας μετά τον άλλο το κόστος αυτό στα τιμολόγια των πελατών τους με αποτέλεσμα ήδη οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
ESTIASI, KAFETERIA, CAFE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, η χώρα δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην κανονικότητα και οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O απολογισμός του 2022 και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το νέο έτος

Εντυπωσιακό το εύρημα της έρευνας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που θέλει το 70% των επιχειρήσεων να τονίζει πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις τους.
telergasia, Tilergasia, Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει η κοινωνική οικονομία

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ αν και η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δύναται να λειτουργήσει διορθωτικά και να συμβάλει σε μια αρτιότερη αντιστοίχιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια για την αυτορρύθμιση της αγοράς.