ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
budget
Πηγή: Shutterstock

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Προϋπολογισμό… εν αναμονή των εξελίξεων στη πραγματική οικονομία, τα δημοσιονομικά και τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς καταθέτει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου το οικονομικό επιτελείο.  

Το προσχέδιο για το 2022 δεν αναμένεται να περιλαμβάνει εκπλήξεις ούτε να ξεκαθαρίζει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων και των εισοδηματικών ενισχύσεων, καθώς όλα θα κριθούν από το πού τελικά θα καθίσει ο πήχης της ανάπτυξης για το τρέχον έτος, από το κλείσιμο του προϋπολογισμού και από τη συμφωνία με τους δανειστές για τον δημοσιονομικό χώρο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το είδος, το περιεχόμενο και το εύρος των παρεμβάσεων στην οικονομία παραμένουν ανοιχτά και θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα έρθει για ψήφιση μετά τις 20 Νοεμβρίου. Το μέγα ζητούμενο είναι η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση νέων μέτρων μείωσης του φορολογικού βάρους για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τα εισοδήματα και απειλεί να εξανεμίσει τα οφέλη από το «κούρεμα» των φόρων και των εισφορών.

Ο σχεδιασμός στηρίζεται  στη νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στην περιοχή του 6,1% έως 6,5% για φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 7,9% έναντι 4,7% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ διεθνείς οργανισμοί και οίκοι προεξοφλούν δυναμική ανάκαμψη.

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις

Με όπλο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν  να κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών και να «ξεκλειδώσουν» συμπληρωματικές παρεμβάσεις για το 2022 ακόμα και αν είναι προσωρινού χαρακτήρα, με επίκεντρο την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, περαιτέρω μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και διεύρυνση του πακέτου για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ακρίβειας».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο να δοθεί έως το τέλος του έτους έκτακτη εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Εκτιμάται ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να προσεγγίσει τα 600 εκ. ευρώ, αλλά η ακριβής έκταση είναι ακόμα θολή. Το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης  η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι τα όποια μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα και σε κάθε περίπτωση εντός των περιθωρίων που δημιουργεί η υψηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επαναφορά των δημοσιονομικών σε τροχιά εξυγίανσης.

Σημειώνεται ότι, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ φέτος προβλέπεται να συρρικνωθεί στο 0,5% το 2022 και η χώρα να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το έτος 2023, με τον πήχη να τοποθετείται στο 2% του ΑΕΠ και να ανεβαίνει στη ζώνη του 2,8% του ΑΕΠ για το 2024 και στο 3,7% του ΑΕΠ για το 2025.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 6,25% το 2022 με «κινητήρες» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την εκρηκτική άνοδο των επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών. Ειδικότερα η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,6% φέτος στο 2,9%, οι επενδύσεις θα απογειωθούν σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ αύξησης 30,3% και οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 13,8%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση, έχει «δύναμη πυρός» 1,2 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ακόμη και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες παροχές 1,2 δισ. ως τα Χριστούγεννα, σχέδιο για μείωση των φόρων

Επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ, συνέχιση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης και πιθανόν για το ντίζελ κίνησης αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. «Κάβα» από τα αυξημένα έσοδα και τον φόρο στα διυλιστήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαντλείται ο χώρος για νέα μέτρα στήριξης, κινήσεις κατευνασμού των αγορών

Μικρά περιθώρια έχουν μείνει πλέον στον προϋπολογισμό για μέτρα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για αποφύγει αντιδράσεις της αγοράς ομολόγων. Αναμένεται μείωση στόχου για το έλλειμμα.