ΓΔ: 945.92 -1.08% Τζίρος: 27.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:03:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

ΤτΕ: Σημαντικά αυξημένη η επισκεψιμότητα στην πύλη ανοιχτών δεδομένων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ έχει καταγραφεί αύξηση κατά 40% στις ετήσιες μοναδικές επισκέψεις και μεγαλύτερη του 100% στις λήψεις αρχείων, ενώ υπάρχουν 51 σύνολα δεδομένων με περισσότερες από 3000 αναρτήσεις αρχείων .

Τρία χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η πύλη ανοιχτών δεδομένων (open data portal) της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω της οποίας διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά, την επίτευξη υψηλότερης διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ.

Τα στοιχεία διατίθενται σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους τόσο από τους επισκέπτες της πύλης δεδομένων όσο και από μηχανές αναζήτησης (bots). Η συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση των δεδομένων πραγματοποιούνται βάσει διεθνών προτύπων για ανοιχτά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της πύλης δεδομένων αποτέλεσε η πιστοποίησή της με το Silver Certificate από το Open Data Institute.

Με την έναρξη λειτουργίας της πύλης ανοιχτών δεδομένων, τον Ιούλιο του 2018, η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που διαθέτουν στοιχεία με αυτόν τον τρόπο. Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της, η πύλη ανοιχτών δεδομένων συνεχίζει την ανοδική της πορεία σε όρους επισκεψιμότητας (αύξηση κατά 40% στις ετήσιες μοναδικές επισκέψεις και μεγαλύτερη του 100% στις λήψεις αρχείων μέσα στην τριετία), έχοντας αναβαθμίσει την τεχνολογική υποδομή της και εμπλουτιστεί με νέα σύνολα δεδομένων. Συνολικά διατίθενται 51 σύνολα δεδομένων με περισσότερα από 3.000 αρχεία σχετικά με μια πληθώρα θεμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται νομισματικά μεγέθη, η αγορά ακινήτων, τα δημόσια οικονομικά, το ισοζύγιο πληρωμών, οι τράπεζες, οι τιμές του  χρυσού κ.ά. 

Στο προσεχές διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, πέρα από τον διαρκή εμπλουτισμό των συνόλων δεδομένων της, θα διοργανώσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας της με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων της μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Έρχεται ευνοϊκή συμφωνία με την Ευρώπη για το πλέονασμα

Τι εκτιμούν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας σε άρθρα τους για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στα ελάχιστα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης για τα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος από 1 Ιανουαρίου 2022, αναθεωρήθηκαν τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.