ΓΔ: 914.84 -2.93% Τζίρος: 86.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ράπανος: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μετασχηματισμό

Ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε ότι το ενδιαφέρον του τραπεζικού κλάδου στρέφεται στην περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών και στη στήριξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μια πορεία σημαντικού μετασχηματισμού. Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και με τη ρευστότητα, που πλέον διαθέτουν, χρηματοδοτούν αποτελεσματικά σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το ενδιαφέρον του τραπεζικού κλάδου στρέφεται, τόσο στην περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών όσο και στη στήριξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, σε δήλωση μετά την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΕΕΤ.

Όπως είπε «η διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τους αναμενόμενους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα».

Στη δήλωσή του (που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ) ο κ.Ράπανος ανέφερε: «Στις 30 Σεπτεμβρίου υπεγράφησαν μετά από διαβούλευση με τον τραπεζικό κλάδο και με τους λοιπούς παραγωγικούς φορείς οι υπουργικές Αποφάσεις για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η εικόνα για τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας έγινε σαφέστερη. Ψηφιακός μετασχηματισμός, εξωστρέφεια, ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών εξαγορών και συγχωνεύσεων, καινοτομία, έρευνα και πράσινη μετάβαση θα κυριαρχήσουν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας την επόμενη πενταετία».

Μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ.Ράπανος, «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για να βοηθήσουμε (το τραπεζικό σύστημα) ακόμη πιο ουσιαστικά τις πολλές σε αριθμό, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν το μέγεθος τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Εξίσου αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον μας και για τα νοικοκυριά, καθώς η πιστωτική επέκταση και των ιδιωτών ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς».

Αναφερόμενος στην γενική συνέλευση της ΕΕΤ που προηγήθηκε της εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ.Ράπανος είπε ότι είναι καθοριστική και για την ίδια την ΕΕΤ. «Η εντολή που δόθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι να προχωρήσουμε σε αναδιαρθρώσεις και αλλαγές που θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό της Ένωσης και να εξορθολογήσουμε περαιτέρω τη λειτουργία των οργάνων της. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που έγινε στην Ένωση, τα τελευταία δύο χρόνια για τη βελτίωση της λειτουργίας της, απέφερε καρπούς, γιατί ανέδειξε τις ελλείψεις και κατέγραψε τις μελλοντικές ανάγκες. Είναι, εξάλλου, βασικό χαρακτηριστικό της Ένωσης ότι τα μέλη επανεξετάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη λειτουργία και αποστολή της και την προσαρμόζουν στις ανάγκες των καιρών», σημείωσε και προσέθεσε:

«Παρά τις αβεβαιότητες και τις δυσκολίες της περιόδου αυτής θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε για το μέλλον. Θεωρώ επίσης χρέος μου να διαβεβαιώσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στα απαιτητικά καθήκοντα του προέδρου, με προσήλωση σε βασικές αρχές, όπως η σκληρή και μεθοδική δουλειά, η συνέπεια, η λογοδοσία, ο αλληλοσεβασμός και η επιδίωξη επίτευξης συναινέσεων. Αυτές οι αρχές θα διέπουν τη συνεργασία μου με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τη Γενική Γραμματέα και το στελεχιακό δυναμικό της Ένωσης».

Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ ευχαρίστησε όλα τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης για την εξαιρετική και παραγωγική συνεργασία που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα «τον απερχόμενο πρόεδρο, τον φίλο Γιώργο Χαντζηνικολάου. Με τους ήπιους τρόπους του, τη συστηματική αν και αθόρυβη δουλειά του εκπροσώπησε επάξια την Ένωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και με το πνεύμα συναίνεσης που τον διέπει προετοίμασε την Ένωση για μια νέα πορεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cyber attack-cyber security
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις νέες μορφές απάτης για τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Πρόκειται για τις απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας και τις απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράπανος: Στα 11,2 δισ. η δανειοδότηση των επιχειρήσεων για το 8μηνο

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ δήλωσε πως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν δανειοδοτούνται, καθώς δεν διαθέτουν οικονομικά στοιχεία, βαρύνονται με κόκκινα δάνεια, δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή έχουν αρνητικά ή ανεπαρκή κεφάλαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένωση Τραπεζών: Νέος πρόεδρος ο Β. Ράπανος, αντιπρόεδρος ο Π. Μυλωνάς

«Η ΕΕΤ έχει ήδη συμπληρώσει 93 χρόνια ενεργού δράσης και σταθερός μας στόχος παραμένει να διατηρήσει την καίρια σημασία και λειτουργία της, και να συνεχίσει αμείωτα την προσφορά της», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΤ: Αναστέλλονται για 6 μήνες οι δανειακές υποχρεώσεις των πληγέντων

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εκτός από τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν και την προληπτική θωράκιση της χώρας απέναντι στις πυρκαγιές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τις 7 Ιουνίου οι δηλώσεις για «παγωμένες» επιταγές στις τράπεζες

Όπως αναφέρει σε διευκρινιστική της ανακοίνωση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έως και τις 7 Ιουνίου δεν υπάρχει η δυνατότητα σφράγισης επιταγών επιχειρήσεων που εντάσσονται σε πληττόμενους από τον κορονοϊό ΚΑΔ.