ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Reuma, Timologia
Φωτο: Shutterstock

Πώς μοιράζονται 500 εκατ. ευρώ για επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση

Πάνω από 300 εκατ. η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, διπλασιάζεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Έρχονται και εκπτώσεις από ΔΕΠΑ στο αέριο. Σήμερα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ισχυρότερο σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς πλέγμα μέτρων για την αναχαίτιση της ακρίβειας, με κόστος άνω των 500 εκ. ευρώ, το οποίο προβλέπει υψηλότερη επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οριζόντια επιδότηση από τη ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση των δικαιούχων ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Με το κύμα της ενεργειακής ακρίβειας να «φουσκώνει» και να απειλεί με μεγάλη αιμορραγία τα εισοδήματα, η κυβέρνηση αναθεώρησε το σχεδιασμό προκειμένου να ενισχύσει τη δύναμη πυρός και να υψώσει ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας για τα νοικοκυριά απέναντι στην επέλαση των ανατιμήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε:

  • Αύξηση στα 300 - 400 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ του κονδυλίου για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νοικοκυριά θα επιδοτούνται για μηνιαία κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες με το ποσό να εκτιμάται ότι  θα ανέρχεται στα 15-18 ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος η μέση επιβάρυνση στον μηναίο λογαριασμό ξεπερνά τα 30 ευρώ.  
  • Επιδότηση φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ κατά τα πρότυπα του ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο να «σβήσει» από τους λογαριασμούς περίπου το 25% των ανατιμήσεων. Με το τρόπο αυτό, για τα νοικοκυριά θα υπάρξει διπλή ενίσχυση για το φυσικό αέριο αφού αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και επίδομα θέρμανσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προανήγγειλε τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού επιδότησης των νοικοκυριών όταν αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια. «Θα χρειαστεί μόνιμος μηχανισμός ώστε να υπάρχει αυτόματη παρέμβαση όταν θα υπάρχουν αυξήσεις στην ενέργεια. Θα είναι ήδη ενεργό το σύστημα κι αυτομάτως θα υπάρχει παρέμβαση. Θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιου είδους μέτρα
  • Αύξηση στα 200 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με στόχο να αυξηθούν τόσο το ύψος του επιδόματος ανά νοικοκυριό όσο και οι δικαιούχοι, οι οποίοι αναμένεται  να φθάσουν το ένα εκατομμύριο από περίπου 700.000 πέρυσι. Τα νέα εισοδηματικά όρια αναμένεται να διαμορφωθούν στη περιοχή των 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ, ενώ για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-nd-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων θα αφορά το 2022 και 2023 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για νέους, παράταση του Γέφυρα Ι. Στόχος η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνει τα περιθώρια παροχών - φοροελαφρύνσεων ο υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

Η «εκτόξευση» του ΑΕΠ κατά +16,2% στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για την συνολική επίδοση της οικονομίας τη εφετινή χρονιά και δημιουργεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση - ασπίδα στις επιχειρήσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μεταξύ των 27 Κρατών Μελών, που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση.