ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αύξηση 27% στην επιδότηση για ρεύμα, +40% η έκπτωση για φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο αλλά και αύξηση 40% στην έκπτωση στο φυσικό αέριο. Τι θα γίνει με τους αγρότες. Εκτός μέτρων η μεταποίηση.

Νέα μέτρα για την προστασία νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

– Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

– Θα υπάρξει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο

– Για τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Τα νέα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Και καλύπτουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τις δαπάνες θέρμανσης που γίνονται με ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Καθώς και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των δικτύων».

Ειδικότερα σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι: «Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Η Ελλάδα πρώτη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης διαθέτοντας πόρους που ξεπέρασαν τα 800.000.000 ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών».

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2022 σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός και μεταρρυθμιστικός. Και είναι απολύτως συνεπής με την πολιτική μας. Γιατί ευθυγραμμίζεται με την αρχή των νοικοκυρεμένων δημοσιονομικών και υπηρετεί την ελάφρυνση των πολιτών από φόρους».

Σημειώνεται ότι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα νοικοκυριά και έχει σοβαρές παρενέργειες στη βιομηχανία και την μεταποίηση, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχουμε μέτρα αντίστοιχα αυτών που έχουν ανακοινωθεί για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έκανε λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, προειδοποιώντας ότι η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί ζήτημα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο, Μιχάλης Στασινόπουλος, ανέφερε ότι στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση η χώρα μας δεν έχει επιδείξει καθόλου γρήγορα αντανακλαστικά. 

Πόσο αυξάνεται η στήριξη

Ρεύμα: Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα, δηλαδή αυξάνεται κατά 27%. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Φυσικό αέριο: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Στην Κοζάνη για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ

Στην ομιλία του στην Κοζάνη μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη πράσινη μετάβαση, τονίζοντας όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας για παραγωγή καθαρής ενέργειας.
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης 4 δισ. και σχέδιο για επάρκεια τροφίμων

Μέτρα για τον πρωτογενή τομέα θα λάβει η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια στην αγορά και γίνονται έλεγχοι για αισχροκέρδεια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ανόδου των τιμών ενέργειας

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός, ενέργεια και μεταναστευτικό στην ατζέντα

Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ολοκλήρωση του φυσικού αγωγού IGB καθώς και η στάση της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο.