ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πώς θα επιστραφούν φόροι 547 εκατ. σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 χάρη στα ηλεκτρονικά βιβλία. Μαζικοί συμψηφισμοί για να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα. «Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις.

Ανεβάζει ταχύτητες για τις επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την επανεκκίνηση και την «απόσβεση των ζημιών» από την πανδημία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των Θεσμών για εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες που αποτελεί το μεγάλο και μακροχρόνιο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτάχυνση των επιστροφών του ΦΠΑ σε ιδιώτες   περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο επιχειρήσεων να περιμένουν στην ουρά ακόμα και πάνω από ένα χρόνο για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Επισημαίνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 547 εκ. ευρώ.

«Καμπανάκι» για τις χρονοβόρες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ έχει χτυπήσει η ΕΕ που σε σχετική μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα, την Κύπρο  και την Ιταλία στη μαύρη λίστα σημειώνοντας ότι  στη χώρα μας ο χρόνος που απαιτείται ανέρχεται σε 31 εβδομάδες  ενώ για την Ιταλία και την Κύπρο ο αντίστοιχος χρόνος ανέρχεται σε 62 και 43 εβδομάδες.

Το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στηρίζεται στην ψηφιοποίηση και απλοποίηση των φορολογικών συναλλαγών με τη συνδρομή και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις, όπου θα πρέπει να διαβιβάζουν τα παραστατικά στο mydata, την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών «ξεκλειδώνει» τις επιστροφές ΦΠΑ στις  επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι από 1η Οκτωβρίου έχει καταστεί υποχρεωτική η διαβίβαση παραστατικών εσόδων για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Από την 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ζητούμενο στη φάση αυτή είναι, μέσα από την καθολικότητα της συμμετοχής των επιχειρήσεων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον τήρησης των βιβλίων και έκδοσης παραστατικών για τις επιχειρήσεις, από το 2022 να γίνονται άμεσα οι επιστροφές ΦΠΑ.

Το δεύτερο όπλο είναι η ψηφιοποίηση και απλοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων που αποτελεί μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.  Με το νέο καθεστώς θα περιοριστούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία στις επιστροφές ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά σε μαζικούς συμψηφισμούς προκειμένου να επιταχύνει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος στους φορολογούμενους που έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα και για τους οποίους μετά την παρακράτηση  τυχόν οφειλών προκύπτει υπόλοιπο φόρου για επιστροφή.

Τα σχετικά ποσά θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι για έγγαμους που υποβάλουν κοινή δήλωση τα πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.

Πιέσεις των Θεσμών

Πάντως τα «κρατικά φέσια», παρά τις νέες κυβερνητικές δράσεις και μέτρα για την αποπληρωμή τους, κινούνται σε υψηλά επίπεδα στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Δημόσιο οφείλει σε ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον  547 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων, δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.

Οι Θεσμοί πιέζουν για την εκκαθάριση των οφειλών δείχνοντας «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση λόγω χαμηλών επιδόσεων, ενώ νέα αποτίμηση θα γίνει στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης στις 19 - 20 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει ότι τα «κόκκινα χρέη» του δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή, σε απόλυτα ποσά, τα 350  εκ. ευρώ αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς βεβαίωση ΤΑΠ και με ηλεκτρονική ενημερότητα

Την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας. Φέτος αναμένεται από την ΑΑΔΕ και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πάνω από 100.000 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις το 2021.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφή προστίμου για τα αναδρομικά εξετάζει το υπ. Οικονομικών

Έντονος προβληματισμός για το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται για τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών που υποβάλλονται εκπρόθεσμα από συνταξιούχους με ευθύνη του φορέα έκδοσης των βεβαιώσεων.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα εάν κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ως τις 10 Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.