ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άλμα 44% για το πετρέλαιο θέρμανσης, προειδοποίηση για ράλι τον χειμώνα

Έως και με 1,20 ευρώ το λίτρο θα αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί για μεγάλες αυξήσεις τον χειμώνα, καθώς το αργό παρασύρεται από το φυσικό αέριο.

Με αυξήσεις τιμών της τάξεως του 50% θα αρχίσει να διατίθεται από αύριο στην ελληνική αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, όμως όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή των επιβαρύνσεων για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αυτόν τον χειμώνα, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου και η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του θα αυξήσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο, οδηγώντας σε άνοδο των ήδη αυξημένων διεθνών τιμών.

Η παγκόσμια αγορά ενέργειας παραμένει σε κατάσταση... νευρικής κρίσης, με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (συμβόλαια Ολλανδίας) να φθάνει σήμερα και πάλι πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές του αργού παραμένουν σταθερά πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι (το μπρεντ πλησίαζε σήμερα τα 84 δολ.). Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) που συμβουλεύει τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, εξέδωσε σήμερα ανάλυση, όπου προειδοποιεί ότι η κατάσταση στις αγορές ενέργειας θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η IEA, η έλλειψη φυσικού αερίου και η μεγάλη άνοδος των τιμών του έχει προκαλέσει μαζική στροφή προς τα προϊόντα πετρελαίου και ήδη καταγράφεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από τον Αύγουστο, δηλαδή πριν αυξηθεί εποχικά η ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο για ανάγκες θέρμανσης. Έτσι, η IEA αυξάνει περαιτέρω την εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, στα 5,5 εκατ. βαρέλια, την ώρα που ήδη στην παγκόσμια αγορά η προσφορά είναι ελλειμματική, λόγω της «σφιχτής» πολιτικής του ΟΠΕΚ. Μάλιστα, η IEA τονίζει ότι τα πιο δύσκολα τρίμηνα θα είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022.

Η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές φέρνει από αύριο μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης στην ελληνική αγορά, καθώς θα πωλείται κατά 44% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή διάθεσης στην Αθήνα αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 1,13 - 1,15 ευρώ το λίτρο έναντι 0,798 την ίδια περίοδο του 2020 ενώ στα νησιά θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο.

Παρά την αύξηση της τιμής του, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φέτος σε... ισοπαλία με το φυσικό αέριο, όσον αφορά το κόστος θέρμανσης μιας κατοικίας, καθώς η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι πολλαπλάσια. Όπως έχει αναφέρει το Business Daily, η διαφορά κόστους ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, που άλλοτε έφθανε ακόμη και το 40%, έχει μειωθεί λόγω της κρίσης στα όρια του… στατιστικού σφάλματος.

Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται

Ανάχωμα στην έκρηξη του κόστους θέρμανσης θα αποτελέσει το επίδομα θέρμανσης που φέτος είναι αυξημένο έως και 68% σε σχέση με πέρυσι. Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου με στόχο το επίδομα να καταβληθεί στα νοικοκυριά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ θα λάβουν φέτος πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με το συνολικό κονδύλι για τη σεζόν 2021-2022 να διαμορφώνεται στα 168 εκ. ευρώ από 84 εκ ευρώ πέρυσι.

Τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Οικογένειες με παιδιά

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και σε  29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Καλύπτονται όλα τα καύσιμα

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται διευρυμένο επίδομα θέρμανσης «ασπίδα» στις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

Κατα πληροφορίες το επίδομα για την εφετινή σεζόν θα κυμανθεί στα 96 έως 780 ευρώ από 80 έως 650 ευρώ που ήταν πέρυσι. Δεν θα υπάρχει αλλαγή στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μοιράζονται 500 εκατ. ευρώ για επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση

Πάνω από 300 εκατ. η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, διπλασιάζεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Έρχονται και εκπτώσεις από ΔΕΠΑ στο αέριο. Σήμερα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.