ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Crash test στις δαπάνες θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρεύμα

Η ενεργειακή κρίση έχει εξισώσει φέτος το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο και αέριο, που ήταν έως και 40% φθηνότερο. Εντελώς ασύμφορο το ρεύμα, καθώς είναι ακριβότερο κατά 84% - 87%.

Δραματικές ανατροπές στα κόστη θέρμανσης των νοικοκυριών αυτό τον χειμώνα φέρνει η ενεργειακή κρίση, που έχει εκτοξεύσει σε πρωτοφανή ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Το φυσικό αέριο παύει να έχει πλεονέκτημα κόστους έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ γίνεται απαγορευτικά ακριβή η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων.

Το φυσικό αέριο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οδηγώντας σε τεράστιες αυξήσεις που μπορεί να φθάσουν έως και το 100% για περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας. Μικρότερη είναι η αύξηση, έως και 45%, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος ξεπερνούν τα 200 ευρώ την κιλοβατώρα σε όλη την Ευρώπη. Για την Ελλάδα σήμερα η τιμή φθάνει στα 205,08 ευρώ/kWh, ενώ ήδη οι καταναλωτές λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος αυξημένους έως και 150%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές που ισχύουν σήμερα, χωρίς να υπολογίζονται οι διακυμάνσεις των χειμερινών μηνών, όπου η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, ένας βασικός υπολογισμός σύγκρισης του κόστους θέρμανσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο έχει πάψει πλέον να είναι πολύ φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί μια εντελώς αντιοικονομική λύση.

Όπως εξηγούν ειδικοί στο Business Daily, για να γίνει σε σωστή βάση ο υπολογισμός του κόστους θέρμανσης στα τρία διαφορετικά σενάρια (με πετρέλαιο, αέριο ή ρεύμα) θα πρέπει να γίνει η αναγωγή στο μοναδιαίο κόστος θέρμανσης. Με βάση τις επικρατούσες τιμές του Οκτωβρίου, το μοναδιαίο κόστος θέρμανσης φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Πετρέλαιο       0,105 ευρώ/kWh
Φυσικό αέριο  0,103 ευρώ/kWh
Ρεύμα  0,193 ευρώ/kWh

Ουσιαστικά, δηλαδή, η διαφορά κόστους ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, που άλλοτε έφθανε ακόμη και το 40%, έχει μειωθεί λόγω της κρίσης στα όρια του… στατιστικού σφάλματος. Το δε ηλεκτρικό ρεύμα είναι εντελώς ασύμφορο, αφού είναι 87% ακριβότερο από το αέριο και 84% ακριβότερο από το πετρέλαιο.

Σε αυτούς τους υπολογισμούς έχει ληφθεί υπόψη ότι:

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου στην τιμή του 1,1 ευρώ/lt. Σε αυτή την περίπτωση, το μέσο κόστος θέρμανσης θα ανέλθει σε 0,105 ευρώ/kWh.
  • Αντίστοιχα, το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές για τον Οκτώβριο θα ανέλθει περίπου σε 0,103ευρώ/kWh, επομένως πλέον το κόστος για τον καταναλωτή είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, αφού οι παρατηρούμενες στρεβλώσεις στις τιμές θεωρείται ότι θα έχουν παροδικό χαρακτήρα.
  • Για την ηλεκτρική ενέργεια το κόστος προμήθειας κυμαίνεται για τον μήνα Σεπτέμβριο στα 0,193 ευρώ/kWh. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικρή χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων, κλιματιστικών κ.λπ. αυξάνει σημαντικά τον λογαριασμό, ενώ η πλήρης κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με ρεύμα οδηγεί σε επιβάρυνση που ξεπερνά το 80%, σε σχέση με το πετρέλαιο και το αέριο. Για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό καλύπτει κατά 80% τις ανάγκες του για θέρμανση με πετρέλαιο και χρησιμοποιεί συμπληρωματικά (για το 20% των αναγκών) ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, τότε ανεβαίνει η μέση τιμή από τα 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,1226 ευρώ, δηλαδή ο λογαριασμός «φουσκώνει» κατά 17%.

Προφανώς οι φετινές δραματικές αλλαγές στο κόστος θέρμανσης δεν καθιστούν το φυσικό αέριο ασύμφορο για όσους το έχουν επιλέξει, αφού η στρέβλωση στις ενεργειακές αγορές δεν θα είναι μόνιμο φαινόμενο και είναι, πάντως, απολύτως ακραία. Όπως έλεγε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου είναι σαν να έχει φτάσει η βενζίνη στα 7 ευρώ.

Δίχτυ προστασίας των καταναλωτών

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια η επιδότηση για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα.

Για καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές - πελάτες της, προκειμένου εκείνοι να την μεταφέρουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Παράλληλα αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής με στόχο να ενταχθούν κατά τη φετινή περίοδο περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά:

  • Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται από 36 ως 68%, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε πέρυσι το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ (από 80 ευρώ) και το μέγιστο διαμορφώνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
  • Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται (ενδεικτικά για τον άγαμο από 12.000 σε 14.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ από 24.000) και το περιουσιακό κριτήριο αντίστοιχα αυξάνεται σε 180.000 ευρώ για τον άγαμο (από 130.000) και σε 300.000 ευρώ για τους έγγαμους (από 250.000).

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος θα καθοριστούν μέσα στον Οκτώβριο με υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το επίδομα θέρμανσης εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση καταναλωτών για «καθαρούς» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Κάθε λογαριασμός για ρεύμα περιλαμβάνει δέκα χρεώσεις, εκ των οποίων οι επτά είναι εντελώς άσχετες με την κατανάλωση ρεύματος και η ΕΚΠΟΙΖΩ ανέλαβε πρωτοβουλία για να μείνουν μόνο οι τρεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το target model, η αγορά εξισορρόπησης και το έμφραγμα στην αγορά του ηλ. ρεύματος

Νέα διαβούλευση από την ΡΑΕ για την εξεύρεση λύσης που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις εταιριών - φορέων για το πως θα επιλυθούν οι δυσλειτουργίες.
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σβήνει» ο λιγνίτης, από φυσικό αέριο και ΑΠΕ το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας

Στην πρώτη θέση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 το φυσικό αέριο με τις ΑΠΕ να κερδίζουν όλο και περισσότερο «χώρο» και ο λιγνίτης να διατηρεί μόλις ένα 11% από τη συνολική παραγόμενη ενέργεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στοπ» στις αυξήσεις του ρεύματος με επιβολή πλαφόν από τη ΡΑΕ

Σε ισχύ τίθεται άμεσα το ανώτατο όριο τιμών στην αγορά Εξισορρόπησης, όπου είχαν παρατηρηθεί μεγάλες στρεβλώσεις από τις αρχές Νοεμβρίου, με συνέπεια να περάσουν αυξήσεις και σε καταναλωτές.