ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plakiotakis
ΑΠΕ

Πλακιωτάκης: Ο ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών στην παγκόσμια ανάκαμψη

Τις προτεραιότητες της χώρας μας ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας παρουσίασε ο υπ. Ναυτιλίας στην υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ.

Τον πολύ σημαντικό ρόλο των θαλασσίων μεταφορών στην παγκόσμια προσπάθεια για ανάκαμψη, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην ομιλία του στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Βιώσιμες Μεταφορές, την εξάλειψη της φτώχειας και την οικονομική ανάκαμψη.

Ο κ. Πλακιωτάκης, ανέδειξε την ανθεκτικότητα των ναυτιλιακών μεταφορών και την καθοριστική συμβολή τους στη διατήρηση της λειτουργικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της χώρας μας ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή του ναυτιλιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης του έργου του IMO για την υλοποίηση της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, με την προοπτική εξέτασης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων προς τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών για την υποστήριξη της νησιωτικότητας, υπό το πρίσμα της διασυνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών και την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, ενώ επεσήμανε την ανάγκη άμεσης τροφοδότησης του ναυτιλιακού κλάδου με εκπαιδευμένα στελέχη, τα προσόντα των οποίων θα συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές τάσεις και την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, προτείνοντας την ανάληψη παγκόσμιων συντονισμένων δράσεων για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεσήμανε πως η ναυτιλία και οι μεταφορές εν γένει θα πρέπει να προωθούν και να υπηρετούν τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας, τον περιβαλλοντικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό, μέσω της αποτελεσματικότητας του παγκόσμιου μεταφορικού δικτύου, της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και της αυξημένης ανθεκτικότητας του κλάδου.

Κατά τις εργασίες της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν 20 Υπουργοί Μεταφορών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές βιώσιμων μεταφορών που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη και ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plakiotakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλακιωτάκης: Έργο της ΝΔ το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη

"Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτή που έθεσε την Κρήτη στο επίκεντρο σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων βάζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο από την 1/1/2020", δήλωσε ο υπουργός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πλακιωτάκης: Αυξάνεται στο 85% το όριο πληρότητας των πλοίων

Ο υπ. Ναυτιλίας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό πληρώματα και επιβάτες να τηρήσουν με συνέπεια τα περιοριστικά μέτρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένεση» ρευστότητας ύψους 12 εκατ. ευρώ για το ακτοπλοϊκό δίκτυο

Η πρόσθετη αυτή στήριξη, η οποία ως στόχο έχει να αντιμετωπισθούν οι συνεχιζόμενες αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας, ανεβάζει τη συνολική ενίσχυση για την ακτοπλοΐα στα 79 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Blue Economy Forum: Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας η θαλάσσια οικονομία

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, η κινητοποίηση της θαλάσσιας οικονομίας, θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία εισοδήματος και νέων θέσεων εργασίας.