ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Γιατί πληρώνουμε διπλή τιμή από την Ευρώπη για το ηλεκτρικό ρεύμα

Στο 96% έχει φτάσει το «καπέλο» της χονδρικής τιμής ρεύματος σε σχέση με την ευρωπαϊκή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Μεγάλες στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς που εξασφαλίζουν κέρδη σε λίγους βλέπουν οι ειδικοί.

Τεράστια η διαφορά που καταγράφεται στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την λειτουργία της αγοράς ενέργειας στη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που διαμορφώθηκε στα 128 ευρώ/MWh ήταν κατά 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool στα 65,4 ευρώ/MWh.

energeia

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στη χώρα μας, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος και πρώτος πρόεδρος της ΡΑΕ την περίοδο 2000-2004, έκανε λόγο για «ουρανοκατέβατα» κέρδη των προμηθευτών που οδηγούν σε «καπέλο» 39% για τον τελικό καταναλωτή. Μιλώντας στο συνέδριο του energypress.gr, ο κ. Κάπρος τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης θα έπρεπε να καλύπτεται με PPAs (διμερείς συμφωνίες) μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία, ενώ ένα μικρό ποσοστό (15%) του ρεύματος να τιμολογείται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ο κ. Κάπρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις υδροηλεκτρικές μονάδες, τονίζοντας ότι έλαβαν τιμή κατά 112% υψηλότερη σε σχέση με το πραγματικό κόστος. Ειδικότερα, η τιμή που δόθηκε από τη ΔΕΗ ήταν στα 170 ευρώ / Mwh όταν κανονικά ανερχόταν στα 80 ευρώ / Mwh. Αντίστοιχα, οι μονάδες ΑΠΕ τιμολογήθηκαν από τα 55 ευρώ / Mwh στα 135 ευρώ / Mwh, με κέρδος δηλαδή της τάξης του 145%. Καταλήγοντας μάλιστα σημείωσε ότι ο καταναλωτής θα έπρεπε να πάρει σαν τιμή τα 101 ευρώ/Mwh και όχι τα 140 ευρώ / Mwh για το διάστημα Αύγουστου – Σεπτεμβρίου 2021.

Στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων, υπογράμμισε ότι η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα και που περνάει στον τελικό καταναλωτή μέσα από όλη την παραγωγική αλυσίδα, έχει έρθει για να μείνει, καθώς οι παραγωγοί και οι προμηθευτές διαμορφώνουν το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας σε όποιο επίπεδο θέλουν ώστε να αποκομίζουν κέρδη. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΒΙΚΕΝ μιλάει ανοιχτά για στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε συνθήκες ολιγοπωλίου. Σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ, το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, η ΕΒΙΚΕΝ σημείωνε ότι «ελλείψει συνθηκών στοιχειώδους ανταγωνισμού, με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων προμηθευτών, κυρίως των ιδιωτών, χαρακτηρίζεται από εναρμονισμένες πρακτικές που κατατείνουν στην παγίωση της μεταφοράς στα τιμολόγια του 100% του ρίσκου των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης στους πελάτες τους.

Το κύριο επιχείρημα των ιδιωτών καθετοποιημένων προμηθευτών, ότι η προμήθεια αποτελεί εντελώς ξέχωρη δραστηριότητα από εκείνη της παραγωγής χωρίς τη δυνατότητα να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος από την μεταβολή των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, προφανώς δεν ευσταθεί. Οι καθετοποιημένοι προμηθευτές διαθέτουν μια ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τις ποσότητες ενέργειας που προμηθεύουν στην λιανική, με διασφαλισμένη πλέον τη λειτουργία τους και επιπλέον σημαντικά έσοδα από τη συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης».

Στην επιστολή αυτή η ΕΒΙΚΕΝ σημείωνε πως οι ιδιώτες καθετοποιημένοι προμηθευτές δεν επιδιώκουν κατά προτεραιότητα να αυξήσουν το μερίδιο τους στη λιανική, αλλά να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από την χονδρεμπορική αγορά και να παραμείνουν στη λιανική χωρίς ρίσκο. Περιγράφοντας συνολικά την εικόνα, σημείωνε ότι «τα ανωτέρω προσιδιάζουν σε μια ουδόλως ανταγωνιστική αγορά προμήθειας με χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου».

Μιλώντας στο Business Daily, o κ. Κοντολέων επισημαίνει, με αφορμή τη νέα δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την αγορά εξισορρόπησης, με βάση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την Τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης και τη Μεθοδολογία Φορτίου Αναφοράς για τη συμμετοχή των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ και των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης, πως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στα αντίστοιχα παραδείγματα λειτουργίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης. ΄Όπως τονίζει, είναι απαραίτητη η δημιουργία δύο ξεχωριστών μηχανισμών διαγωνισμών για παραγωγή και ζήτηση στα πρότυπα της Γαλλίας ή της Γερμανίας. 

Όπως σημειώνει, με αυτή την λογική που ακολουθείται και αυτή η προσπάθεια παρέμβασης για τον εξορθολογισμό της αγοράς θα αποβεί άκαρπη καθώς η ζήτηση (demand), δηλαδή οι βιομηχανίες, δεν θα δεχθεί με αυτούς τους όρους να ενταχθεί στην αγορά εξισορρόπησης, κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό εργαλείο για την ορθότερη λειτουργία της αγοράς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρή αντίδραση από τη βιομηχανία στις αυξήσεις έως 40% από τη ΔΕΗ

«Δε θα πέσουμε αμαχητί, δεν αποκλείουμε προσφυγή στην Κομισιόν», απαντούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στις προτάσεις της ΔΕΗ για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων. Τριπλάσιες οι τιμές από την Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίθετη πορεία ΔΕΗ - κυβέρνησης για τη θέρμανση των κατοικιών

Δεν έχει νόημα η αντικατάσταση καυστήρων θέρμανσης με καυστήρες φυσικού αερίου, τονίζει ο Γ. Στάσσης. Καλύτερη λύση οι αντλίες θερμότητας που θα τροφοδοτούνται με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» αυξήσεων έως 200% στο ρεύμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Λογαριασμοί με υπέρογκες αυξήσεις φτάνουν στις επιχειρήσεις, ύστερα από ένα τετράμηνο κατακόρυφης ανόδου της τιμής χονδρικής που παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Μιλούν στο Business Daily τρεις εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική είναι η άνοδος στην Ελλάδα κατά 9,1% ποσοστιαίες μονάδες έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ 27.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνουν πάλι την επιδότηση στο ρεύμα μετά το άλμα τιμής τον Οκτώβριο

Ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς και αναστολή πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και επιχειρήσεις.