ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
(από αριστερά προς τα δεξιά): Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ), Χάρης Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), Γιάννης Παπαδόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ), Αντιγόνη Λυμπεροπούλου. Φωτό: ΕΑΤΕ

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης σε επενδύσεις Private Equity και Venture Capital

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις αναπτύχθηκαν σε συνάντηση εργασίας των Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων.

Με μεγάλη συμμετοχή από την επενδυτική κοινότητα των venture capitals πραγματοποιήθηκε η κλειστή συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν οι Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ), με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), στην οποία υπήρξε και παρουσίαση από την εταιρεία Grant Thornton με θέμα «Δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις των Private Equity και Venture Capital Funds μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στο εμβληματικό κτήριο του ΕΒΕΑ, στην οδό Αμερικής. 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Ιωάννης Μπρατάκος, ο οποίος επεσήμανε τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης για την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και για την ανάδειξη των επιχειρήσεων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και τόνισε  τη σημασία των επενδύσεων για τη δημιουργία βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΑΤΕ προκειμένου να αναδειχθούν οι παράγοντες εκείνοι που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν ακόμα περισσότερο τα Venture Capital και Private Equity Funds στον ζητούμενο παραγωγικό και εταιρικό μετασχηματισμό και στην ανάταση της εθνικής οικονομίας. «Πραγματοποιώντας επενδύσεις, συμβάλλουν στην οικονομική μεγέθυνση των επιχειρήσεων, ενώ μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ευνοούν τη δημιουργία ανταγωνιστικών και βιώσιμων σχημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε ότι, «το ΕΒΕΑ, ως το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, παραμένει αρωγός και συνεργάτης σχετικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ Γιάννης Τσακίρης, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της ΕΑΤΕ για την προώθηση των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και υπογράμμισε ότι «η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί πρωτόγνωρες επενδυτικές ευκαιρίες. Γι’ αυτό και είναι η σωστή συγκυρία για να υπάρξει συνεργασία και συνδυασμός δυνάμεων προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία προς αμοιβαίο όφελος της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.» Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση οι οποίες φέρνουν ορατό αποτέλεσμα, ενώ «τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα αποτελούν πλέον βέλτιστες πρακτικές για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών  καλούνται πλέον να παίξουν καταλυτικό ρόλο».

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ), Καθηγ. Χάρης Λαμπρόπουλος, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τόνισε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των καταστατικών σκοπών της ΕΑΤΕ. «Η σημερινή είναι η πρώτη από μία σειρά δράσεων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ομάδων διαχειριστών κεφαλαίων VC/PE και στη δημιουργία υψηλότερης προστιθέμενης αξίας για την επίτευξη έμπρακτων αποτελεσμάτων στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της αξίας των επενδύσεων. Οι δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται απόλυτα σε αυτή τη λογική. Στην ΕΑΤΕ πιστεύουμε και επενδύουμε στη σχέση και στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, ως καταλύτη στην ενίσχυση του έργου μας».

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ), κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου επεσήμανε τη σημαντική ανάπτυξη του κλάδου των επιχειρηματικών κεφαλαίων στη χώρα και τόνισε ότι, «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας διαχρονικά αξιόπιστος συνεργάτης και επενδυτικός εταίρος που αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχημένη προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην Ελληνική αγορά. Μέσω των νέων προγραμμάτων της ΕΑΤΕ, έχουν συσταθεί κατά το τελευταίο έτος και ήδη λειτουργούν 9 νέα funds με συνολικό ύψος υπό διαχείριση κεφαλαίων άνω των €420 εκ.».

O πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), κ. Γιάννης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι: «H αγορά των Private Equity και Venture Capital Funds έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των πολύ καλών επενδύσεών τους, που προσέλκυσαν ιδιώτες επενδυτές, αλλά και των πρωτοβουλιών της Πολιτείας με τη διάθεση σημαντικών πόρων. Έτσι, σήμερα,τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν το €1,2 δισ. Με δεδομένες τις επενδυτικές ανάγκες ιδίων κεφαλαίων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός επιπλέον νέων επενδυτικών εργαλείων για την δημιουργία PE/VC funds, όπως για παράδειγμα το Εquifund 2, αλλά και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδυτών. Στην κατεύθυνση αυτή, η επέκταση των φορολογικών κινήτρων για Επιχειρηματικούς Αγγέλους σε όλη την αγορά PE/VC αποτελεί σημαντικό βήμα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στα funds. Παράλληλα,  η αύξηση του ορίου επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε εναλλακτικές επενδύσεις από 5% σε 10%  θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη σχετική αγορά. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε επίσης και την επέκταση των  θετικών μέτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και σε μεγαλύτερες εταιρίες, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην κατεύθυνση της δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων ικανών να ανταποκριθούν με επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό».

Κατά την αναλυτική ενημέρωση που έγινε από τους συμβούλους της εταιρείας Grant Thornton εντοπίστηκαν αναλυτικά ιδιαίτερα σημεία προσοχής ως προς τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για τα Venture Capital και Private Equity Funds. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας, Head of Strategy and Investments Department σημείωσε ότι: «Η υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δημιουργήσει νέες επενδυτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την εγχώρια οικονομία, με τα Ταμεία Συμμετοχών να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη χρηματοδοτική διαδικασία, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη στις ελληνικές επιχειρήσεις σε επίπεδο ρευστότητας, εταιρικής διακυβέρνησης, στρατηγικής ανάπτυξης και αποτελεσματικής λειτουργίας».

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας όπου τέθηκαν ερωτήματα και προτάσεις. Κοινή ήταν η διαπίστωση των συμμετεχόντων ότι, η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων ύψους άνω των €72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης (Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0) και από το ΕΣΠΑ 2021-2027, που έχουν εξασφαλιστεί και αναμένεται να εισρεύσουν, αποτελούν μοναδική πρόκληση και ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Επισημάνθηκε επίσης ότι, απαιτείται ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής, με στόχο τη μετάβαση σε μία νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης και στη στοχευμένη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται 100 εκατ. για επενδύσεις σε startup από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζας στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος των startups υλοποιεί ένα νέο στοχευμένο επενδυτικό εργαλείο σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
hdb-anaptyxiaki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής και Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Γαλλικής προβλέπει την προώθηση οικονομικών συμπράξεων μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιρειών καθώς και συνεργασία για την ενίσχυση των εξαγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση έως 200.000 ευρώ για μηχανικούς από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές με εγγύηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΤΜΕΔΕ που θα παρέχει προς τις τράπεζες εγγύηση για το 80% του δανείου.